Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
27/08/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Οικονομία στις ΕΔ δεν σημαίνει “κόβω μισθούς”! Κάντο όπως οι ΗΠΑ!

Οικονομία στις ΕΔ δεν σημαίνει “κόβω μισθούς”!  Κάντο όπως οι ΗΠΑ!

Τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα,όλοι αναζητούν το “συμμάζεμα” και την οικονομία.Ειδικά στον χώρο των ΕΔ. Είναι προφανές ότι εδώ το κάνουμε με λάθος τρόπο. Η εύκολη για τις κυβερνήσεις και εξαιρετικά επώδυνη για τους στρατιωτικούς αλλά και τους πολίτες μείωση μισθών οδηγεί σε αδιέξοδο.

Υπάρχουν τρόποι αρκεί να κοιτάξουμε τι γίνεται γύρω μας.

Οι ΗΠΑ,η στρατιωτική υπερδύναμη του πλανήτη έχει αρχίσει να κάνει πραγματικά μεγάλες οικονομίες στην στρατιωτική της μηχανή.Μόνο που εκεί ασχολούνται με την πραγματική ουσία του θέματος. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του shareamerica.gov οι αμερικανοί κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων έχουν φθάσει στο σημείο να έχουν μελετήσει ακόμη και τα ρεύματα των ωκεανών που πλέουν με τα πλοία τους για να κάνουν οικονομία! Δεν συζητάμε καν για όσα θα διαβάσετε περί βιοκαυσίμων κι άλλων πηγών ενέργειας στις οποίες έχουν ήδη καταφύγει οι ΗΠΑ.

Η πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων λοιπόν όπως την έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ:

Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ λάμβανε “λογαριασμό” για την σπατάλη ενέργειας που κάνει, το μεγαλύτερο μέρος του θα αντιστοιχούσε στο Πεντάγωνο. Τώρα, εν μέσω ανησυχιών για τις κλιματικές αλλαγές και τις ευμετάβλητες τιμές του πετρελαίου, ο στρατός πήρε σοβαρές αποφάσεις για συνετή κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ αναλαμβάνει την ευθύνη, θέτωντας ως στόχο να πάρει το 50% όλων των καυσίμων που χρειάζεται για τα πλοία, τα αεροσκάφη και τις εγκαταστάσεις ξηράς απο εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Σήμερα, οι αντλίες βιοκαυσίμων του Ναυτικού, που παράγονται απο 10% βοδινό κρέας σε μια ντουζίνα πλοίων, είναι αυτό που αποκαλείται Μεγάλος Πράσινος Στόλος. Στις ναυτικές βάσεις και σε άλλες εγκαταστάσεις της ξηράς, ηλιακοί συλλέκτες παράγουν καθαρά κιλοβάτ και φωτισμό LED που μειώνει τα “κλικ” των μετρητών ενέργειας. Ναυτικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις ξηράς παράγουν 1,1 “γιγαβάτ” ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ή μισή απο την ενεργεια που είναι απαραίτητη.

Το Ναυτικό κάνει εξοικονόμηση ενέργειας και οπουδήποτε αλλού με θαλασσοπόρους που χαρτογραφούν τις θαλάσσιες διαδρομές και εκμεταλλεύονται τους ανέμους και τα ρεύματα των ωκεανών για να κρατήσουν τα πλοία στη θάλασσα περισσότερο. Επίσης, το Ναυτικό έχει κλείσει συμφωνία με την μεγάλη ναυτιλιακή εταιρία Maersk για να δοκιμάσει ένα βιοκαύσιμο που δημιουργείται απο φύκια.

Ο υπουργός του Ναυτικού, Ray Mabus είναι μεγάλος υποστηρικτής της νέας αυτής κατάστασης. “Όλοι έχουμε όφελος απο ένα μέλλον όπου οι πηγές ενέργειας θα είναι περισσότερο ποικιλόμορφες, διαθέσιμες, ανανεώσιμες και συμβατές με το περιβάλλον μας”, δήλωσε.

Το όνομα “Μεγάλος Πράσινος Στόλος” είναι φόρος τιμής στα Great White Fleet θωρηκτά πλοία βαμμένα άσπρα, τα οποία ο Πρόεδρος Theodore Roosevelt έστελνε σε αποστολές καλής θελήσεως σε όλο τον κόσμο για περισσότερο απο ένα αιώνα.

Ο Dennis McGinn, βοηθός του αρμόδιου υπουργού για το Ναυτικό, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζει ότι καμία ανακατασκευή δεν απαιτείται για οποιοδήποτε πλοίο ώστε αυτό να λειτουργεί με βιοκαύσιμα του Πράσινου Στόλου. “Τα θέτεις σε λειτουργία χωρίς καμμία αλλαγή. Διαθέτουν κανονικές δεξαμενές καυσίμων, αντλίες, φίλτρα και θαλάμους ανάφλεξης και καύσης “, λέει ο McGinn.

Τα πλοία των κρατών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στη πρόσφατη άσκηση “Rim of the Pacific” που έγινε στον Ειρηνικό χρησιμοποίησαν εναλλακτικά καύσιμα στις δεξαμενές των πλοίων τους. Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αποτελεί δύσκολο εγχείρημα για τους ναύτες και τους πεζοπόρους, πόσο μάλλον για τους βετεράνους.

“Έχουν πιάσει το νοημα”, δηλώνει ο McGinn, πρώην πιλότος. “Έιμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί αν αποσπάσουμε το μέγιστο απο κάθε βαρέλι καυσίμων και κάθε κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.”

ΠΗΓΗ: https://share.america.gov

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης