Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Το ΝΑΤΟ “ανασταίνει” τον Ψυχρό Πόλεμο! “Πολυεθνικά τάγματα” στα σύνορα της Ρωσίας!

Το ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ “ανασταίνουν” σιγά,σιγά τον “Ψυχρό Πόλεμο”. Απέναντί τους δεν είναι η Σοβιετική Ένωση που πλέον δεν υπάρχει αλλά η Ρωσία του Πούτιν.

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη σημερινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία είναι σ΄ αυτό το “ψυχροπολεμικό κλίμα:

«Σήμερα στην Βαρσοβία θα συμφωνήσουμε στην επαύξηση της παρουσίας μας στα ανατολικά μας σύνορα, σε Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Πολωνία, αναπτύσσοντας πολυεθνικά τάγματα σε κάθε μία από αυτές τις χώρες», δήλωσε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόεσθεσε:

 «Καθιστούμε σαφές ότι επίθεση σε ένα σύμμαχο, θα τύχει απάντησης από το σύνολο της Συμμαχίας» 

 Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρουμανική Ταξιαρχία θα εξελιχθεί σε πολυεθνική Ταξιαρχία προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά του και επεσήμανε:

«Οτιδήποτε πράττουμε είναι αμυντικής φύσης, διέπεται από διαφάνεια και είναι σύμφωνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας…Η θέση μας είναι σαφής: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει σύγκρουση, δεν επιθυμούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ιστορία και οφείλει να παραμείνει ιστορία».

Οι δηλώσεις έχουν μεγάλη δόση υποκρισίας.Την αντιπυραυλική άμυνα δεν την ξεκίνησε η Ρωσία…Και αυτή ήταν μόνο η αρχή.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονας μας και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, γι’ αυτό και ο βιώσιμος διάλογος είναι ουσιαστικός» επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

 Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι για την διατήρηση της «ασφάλειας των εθνών μας» δεν είναι αρκετή η διατήρηση της αμυντικής ικανότητας του ΝΑΤΟ, αλλά απαιτείται η συμβολή της Συμμαχίας, ώστε «οι εταίροι μας να καταστούν ισχυρότεροι».

Επιπλέον ο Στόλντεμπεργκ αναφέρθηκε και στο δεύτερο σημαντικό θέμα στην Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία που είναι η ανάπτυξη της ασφάλειας πέραν των συνόρων της Συμμαχίας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι   «θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική να αντιμετωπίσουν την αστάθεια, να καταστήσουν ασφαλείς τις χώρες τους και να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία».

 «Κρατάμε την δέσμευσή μας να εκπαιδεύσουμε δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καθώς και στην ύπαρξη χρηματοδοτικού πακέτου για την βιωσιμότητά τους με χρονικό ορίζοντα το 2020» πρόσθεσε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να συμμετέχουν στην διεθνή συμμαχία εναντίον του ISIS.

Έκανε λόγο για ανταλλαγή πληροφοριών που συλλέγουν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη AWACS με την διεθνή συμμαχία, για εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών στο Ιράκ, και για συνέχιση της στήριξης στην Ιορδανία και την Τυνησία.

 Αναφερόμενος στη Λιβύη είπε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να βοηθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση.

Αναφερόμενος στο Brexit, είπε ότι αυτό δεν θα αλλάξει τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ. Είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας η σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ θα αναβαθμιστεί έναντι των νέων προκλήσεων, στις οποίες συμπεριέλαβε την «ναυτική ασφάλεια», πλευρές της οποίας «πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Κεντρική Μεσόγειο, όπως ήδη έχουμε πράξει στο Αιγαίο».

 Ανέφερε ότι αυτό το έτος αναμένεται αύξηση κατά 3% των αμυντικών δαπανών εκ μέρους των ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης