Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Πρώτη Γραμμή
25/05/2017 | 22:54 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΝΑΤΟ: Πως το κρίνουν αμερικανοί και ευρωπαίοι; Έρευνα του Pew Research Center

ΝΑΤΟ: Πως το κρίνουν αμερικανοί και ευρωπαίοι; Έρευνα του Pew Research Center

Την ώρα που ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ΝΑΤΟ απαιτώντας πρώτα απ΄ όλα από τους Γερμανούς “μπαταχτσήδες” να πληρώσουν τη συνδρομή, το μεγάλο κέντρο ερευνών και δημοσκοπήσεων Pew Research Center , δημοσίευε μια μεγάλη έρευνα που αποκαλύπτει με στοιχεία πως βλέπουν τη Συμμαχία οι πολίτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει και στην Βόρεια Αμερικάη και στην Ευρώπη, οι απόψεις για το ΝΑΤΟ, βελτιώθηκαν σε σχέση με το περασμένο έτος. Σήμερα, περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς έχουν  θετική γνώμη για τη Συμμαχία. Η υποστήριξη της πλειοψηφίας για το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε επίσης στον Καναδά, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία. Και μετά από μια απότομη πτώση πριν από ένα χρόνο, οι περισσότεροι Γάλλοι εκφράζουν και πάλι μια ευνοϊκή άποψη για το ΝΑΤΟ.

Η βελτιωμένη γνώμη για το  ΝΑΤΟ έρχεται μετά από την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, στην οποία ως υποψήφιος ο Donald Trump αποκάλεσε το ΝΑΤΟ “ξεπερασμένο” και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ πρέπει να  τιμήσουν τη δέσμευσή τους  και να προσέλθουν στην υπεράσπιση των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Trump εξέφρασε την υποστήριξή του στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρά τις διακυμάνσεις του τρόπου με τον οποίο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραμένουν σίγουροι ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί στην αρχή της αμοιβαίας άμυνας. Στην ερώτηση αν οι Η.Π.Α. θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστούν ένα μέλος του ΝΑΤΟ που θα δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία, οι πλειοψηφίες σε κάθε μια από τις χώρες που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι θα το κάνουν.

Πίσω από τη γενική άνοδο των ευνοϊκών απόψεων για το ΝΑΤΟ, υπάρχουν έντονες πολιτικές και κομματικές διαφορές ως προς το πώς οι πολίτες των χωρών μελών αντιλαμβάνονται τη Συμμαχία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι φιλελεύθεροι (81%) υποστηρίζουν πολύ περισσότερο το ΝΑΤΟ από τους συντηρητικούς (48%). Στην πραγματικότητα, οι απόψεις των Αμερικανών φιλελευθέρων για τη συμμαχία έχουν βελτιωθεί κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες από το 2016. Οι απόψεις των συντηρητικών παραμένουν αμετάβλητες.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως αναμενόταν οι “δεξιοί” έχουν σαφώς θετικότερη άποψη από τους “αριστερούς”.

Παρά την υποψία του Trump ότι η προθυμία των ΗΠΑ να υπερασπιστούν έναν σύμμαχο ενδέχεται να εξαρτάται από το επίπεδο των αμυντικών δαπανών του, ένα 66% σε επτά κράτη  που ερωτήθηκαν πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστεί έναν σύμμαχό της στο  ΝΑΤΟ σε σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Μια ισχυρή πλειοψηφία  Αμερικανών λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν στρατιωτικά έναν σύμμαχο τους στο  ΝΑΤΟ εάν εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της έρευνας Pew Research Center που διεξήχθη μεταξύ 9.761 ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 10 Απριλίου 2017.

Μπορείτε να την μελετήσετε ΟΛΗ  ΕΔΩ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης