Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη ΥΠΕΘΑ
18/11/2016 | 06:50 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Μεταρρυθμίσεις στις ΕΔ: Η χρυσή ευκαιρία του Καμμένου να “βάλει γκολ”

Μεταρρυθμίσεις στις ΕΔ: Η χρυσή ευκαιρία του Καμμένου να

Του  ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τα όσα είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην συνέντευξή του στο Militaire.gr για την πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να ΄χουν γίνει από το 2010! Ο μοναδικός που προσπάθησε κάτι να κάνει και ξέρουμε ότι πολλοί θα διαφωνήσετε ήταν ο Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος όμως και δεν πρόλαβε αλλά και είχε να αντιμετωπίσει την απολύτως δικαιολογημένη οργή εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών οι οποίοι είχαν υποστεί το πρώτο σοκ των περικοπών και της ανασφάλειας. Από κει και πέρα η ευκαιρία που δημιούργησε η κρίση να αλλάξουν πολλά από τα στραβά και τ΄ανάποδα στις Ένοπλες Δυνάμεις πήγε στράφι!

Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στις πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν και δεν τόλμησαν, αλλά και στον τότε Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος δεν επέδειξε ούτε αντανακλαστικά, ούτε διάθεση να αρπάξει την ευκαιρία και να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις-τομές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αποτέλεσμα ήταν να πληρώσουν όλο το λογαριασμό οι στρατιωτικοί. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα είχαν αποφευχθεί οι περικοπές στο σύνολό τους, αλλά αν είχαν εξοικονομηθεί χρήματα από εκεί που έπρεπε πιθανόν να ήταν αυτός ο λογαριασμός πολύ χαμηλότερος.

Οι υπουργοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν. Τώρα έρχεται ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, με εκλογική δύναμη μικρότερη να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες αν γίνουν θα οδηγήσουν σίγουρα σε πιο οικονομικές ΕΔ.
Και κατά τη γνώμη μας και σε πιο ποιοτικές ΕΔ.

Σύμφωνα μ΄ όσα είπε στην συνέντευξή του στο Militaire.gr δεν θα δώσει σημασία στο πολιτικό κόστος. Το οποίο διαχρονικά αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα για να προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή-παρέμβαση στις ΕΔ. Όποιος ΥΕΘΑ τολμούσε να ανακοινώσει το κλείσιμο οποιασδήποτε μονάδας ακόμη και στην Πελοπόννησο βρισκόταν αντιμέτωπος, με δημάρχους, ιερείς, τοπικούς φορείς και …σουβλατζήδες. Σ΄ όλες αυτές τις …μάχες πολλοί ΥΕΘΑ ηττήθηκαν κατά κράτος. Το πολιτικό κόστος τους έκανε να σαλπίσουν υποχώρηση…

Τι δεν είχαν καταλάβει όλοι αυτοί το οποίο πρέπει να καταλάβει ο σημερινός ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος;

Στη ζυγαριά υπάρχει από τη μία το πολιτικό κόστος που θα προέλθει από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά από την άλλη, υπάρχει το αναμενόμενο κέρδος από τους ίδιους τους στρατιωτικούς οι οποίοι είναι οι πρώτοι που ζητούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο στράτευμα!
Αναφερόμαστε κυρίως στα στελέχη που υπηρετούν σε σχηματισμούς και μονάδες σ΄ όλη την επικράτεια και ζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Από την αρχή αυτή της κρίσης οι στρατιωτικοί είναι αυτοί που ζητούν όλα όσα ανακοίνωσε στην συνέντευξή του στο Militaire.gr ο Πάνος Καμμένος. Και τα οποία έχουμε γράψει κατά καιρούς όχι επειδή είμαστε φωτεινοί παντογνώστες, αλλά επειδή μας τα ΄λεγαν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί.

Ζητούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, όχι μόνο για να θωρακίσουν τις αποδοχές τους που πάντα ήταν στο στόχαστρο μόλις οι δανειστές ζήταγαν μειώσεις στα κονδύλια της Άμυνας, αλλά και για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

Τα όσα είπε για την έγκαιρη ανακοίνωση των μεταθέσεων, την “διακλαδική” λειτουργία των ΕΔ σ΄ όλα τα επίπεδα, την εκπαίδευση και πολλά άλλα δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα. Αντιθέτως εξοικονομούν χρήμα και βελτιώνουν πολλά στην καθημερινότητα των στρατιωτικών.

Συνεπώς ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει τη χρυσή ευκαιρία να …βάλει γκολ. Βρίσκεται προ κενής εστίας!

Δεν ξέρουμε πραγματικά αν αυτό θα του αποφέρει κέρδη στην εκλογική δύναμη του κόμματός του των ΑΝΕΛ. Αλλά αν πράγματι θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στο ΥΠΕΘΑ όπως λέει, θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης