Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
04/11/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Μήπως η προσάραξη της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ είναι ευκαιρία ν΄ αλλάξουν όλα στο ΠΝ;

Μήπως η προσάραξη της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ είναι ευκαιρία ν΄ αλλάξουν όλα στο ΠΝ;

Η προσάραξη της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ στοίχισε πολύ στο ΠΝ. Ήταν ένα πλήγμα για την αψεγάδιαστη εικόνα του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ήρθε το “τέλος του κόσμου”.

Ατυχήματα παντού γίνονται, ακόμη και απίθανα και απίστευτα. Στον καθένα μπορεί να συμβεί και αυτό το αναφέρουμε για τα δύο στελέχη που αντικαταστάθηκαν χθες με απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αλλά δεν ακυρώνονται άνθρωποι από μια ατυχή στιγμή ή ένα λάθος.

Νομίζουμε ότι η προσάραξη της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ θα πρέπει ίσως να αντιμετωπιστεί ως μία ευκαιρία να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο και το πιο σύγχρονο. Το σοκ από ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για αλλαγές αλλά και για διορθώσεις.

Δεν παριστάνουμε τους ειδικούς.Μερικές επισημάνσεις με την λογική του μέσου πολίτη θα κάνουμε, περισσότερο για να προκαλέσουμε τους ειδικούς να τοποθετηθούν παρά για να κάνουμε υποδείξεις. Δεν είναι αυτός ο δικός μας ρόλος.

Να ξεκινήσουμε με τα στελέχη του ΠΝ:

•Είμαστε βέβαιοι ότι τα κριτήρια επιλογής των κυβερνητών των πολεμικών μας πλοίων είναι αυτά που πρέπει; Δεν αναφερόμαστε μόνο στην αξιοκρατία που θα πρέπει να κυριαρχεί σ΄ αυτές τις επιλογές. Δεν είναι απαραίτητο όλοι να μπορούν να γίνουν κυβερνήτες πλοίων. Μπορεί κάποιοι να είναι εξαιρετικοί επιτελικοί αξιωματικοί και να μην “το ΄χουν” να γίνουν κυβερνήτες.

Μήπως πρέπει να εκσυγχρονίσουμε κάπως τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής τους; Το πως θα πρέπει να το βρουν οι Ναύαρχοι.

•Είναι η εκπαίδευση που παρέχουμε στα στελέχη του ΠΝ αυτή που απαιτείται στη σύγχρονη εποχή; Τους δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν εμπειρίες και συνεχή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους;

•Μήπως πρέπει να αξιολογούνται τα στελέχη με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες κι όχι να έχουν όλοι “100άρια” στις αξιολογήσεις τους;

Και σ΄ ότι αφορά τα μέσα που παρέχουμε στα στελέχη για να κάνουν τη δουλειά τους:

•Μόλις έγινε γνωστή η προσάραξη πολλοί σκέφτηκαν ότι μπορεί να οφείλεται σε βλάβη. Όχι τυχαία κι όχι για να δικαιολογήσουν τον κυβερνήτη. Τα προβλήματα που υπάρχουν στον Στόλο είναι γνωστά και δεν είναι  λύση να τα κρύβουμε. Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη  να ενημερώνουν την ιεραρχία και την πολιτική ηγεσία ότι δεν προσφέρουν παρουσιάζοντας μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να καταλάβουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για τα σημερινά προβλήματα. Τα κληρονόμησαν. Είναι όμως υπεύθυνοι για να ενημερώσουν σωστά και να βρουν λύσεις.

•Θα πρέπει ο Στόλος να βοηθηθεί άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί άλλο στην τύχη του και στον Άγιο Νικόλαο, μεγάλη η χάρη του…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης