Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
01/04/2017 | 10:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

ΚΨΜ: Οι top 5 ελληνικοί προορισμοί για το Πάσχα!

ΚΨΜ: Οι top 5 ελληνικοί προορισμοί για το Πάσχα!

Το Πάσχα πλησιάζει, ο καιρός ανοίγει και δεν είναι λίγοι απο μας που έστω και την τελευταία στιγμή αποφασίσαμε πως θέλουμε να φύγουμε για λίγες μέρες απο την πόλη.

Τα μέρη αμέτρητα, οι επιλογές πολλές, εδώ όμως επιλέξαμε τους 5 καλύτερους και πιο ξεχωριστούς προορισμούς που μπορείς να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών σου.

1. Σύρος

Το Πάσχα στη Σύρο είναι κάτι παραπάνω απο ξεχωριστό… Εδώ η συνύπαρξη ορθόδοξων και καθολικών είναι αρμονική, καθώς αποτελεί ένα απο τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου οι πιστή της χριστιανικής θρησκείας ενώνονται, παραμερίζουν τις όποιες θρησκευτικές τους διαφορές και γιορτάζουν μαζί το Πάσχα!

Έθιμα

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια κι οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από το άρωμά τους.

Τη Μεγάλη Τρίτη τα πρωτεία έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του πλούσιου), στη συνοικία Βαπόρια, με τη φημισμένη χορωδία της. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στους ορθόδοξους ναούς της πόλης, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, τα κορίτσια αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή, γύρω στις 9.30-10, γίνεται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς της Μεταμόρφωσης (της Μητρόπολης), της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, στα γραφικά δρομάκια της πόλης… Οι τρεις αυτοί επιτάφιοι (τα επιτάφια, όπως τα λένε εδώ), συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο, όπου γίνεται κοινή δέηση και ακούγονται ύμνοι από τη Χορωδία του Αγίου Νικολάου και την Μπάντα του Δήμου. Ένα θέαμα μοναδικό!

Ο επιτάφιος των καθολικών από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης βγαίνει νωρίτερα, γύρω στις 20.30. Μεγάλο Σάββατο πρωί και στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ερμούπολης, μόλις γίνει η Πρώτη Ανάσταση, οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς και οι πιστοί χτυπούν έντονα τα στασίδια (έθιμο παλιό, για να φύγει το κακό). Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η πιο φαντασμαγορική Ανάσταση γίνεται στην κορυφή της Ερμούπολης, στην εκκλησία της Ανάστασης, με πολλά βεγγαλικά και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τη νύχτα. Στον απέναντι λόφο της Ανω Σύρας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχουν επίσης πολλά βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι δυο ενορίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο ποια θα κάνει πιο εντυπωσιακή Ανάσταση…

Το απόγευμα της Κυριακής στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, στην Ερμούπολη, ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολουθεί το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης που διαβάζεται σε 12 γλώσσες. Κοντά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (με την περίφημη εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου), μετά τον εσπερινό, καίνε τον Ιούδα (ομοίωμα με εύφλεκτο υλικό), ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια και συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Τι να επισκεφτείτε;

  • Την αρχοντική Ερμούπολη.
  • Την παραδοσιακή Ανω Σύρα.
  • Το παραθαλάσσιο Κίνι για μπάνιο και καφέ το δειλινό.
  • Την Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία), με τα υπέροχα αρχοντικά.
  • Τον Γαλησσά.
  • Το ορεινό χωριό Σαν Μιχάλης.

Τι θα φάτε;

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις τοπικές ταβέρνες του νησιού και να γευτείτε τις ιδιαίτερες γεύσεις του!

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καππαροσαλάτα, μαϊντανοσαλάτα, μοσχαράκι στη γάστρα με φασκόμηλο, κατσικάκι με ρίγανη, αρνάκι ψητό είναι μόνο μερικές απο τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Οι κάτοικοι, κάτι παραπάνω απο ευγενικοί, δεν θα διστάσουν να σας προσφέρουν απο το αρνί που θα ψήνουν την Κυριακή του Πάσχα στα σπίτια τους. Δοκιμάστε το!

2.Κέρκυρα

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς Κέρκυρα δεν είναι άλλο απο την περίοδο του Πάσχα. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές νησί όσον αφορά στον εορτασμό της περιόδου αυτής καθώς έχει δεχτεί ολοφάνερες επιρροές απο τον δυτικοευρωπαΪκό πολιτισμό!

Οι Κερκυραίοι την ονομάζουν Λαμπρή ή Λαμπριά για να εκφράσουν τη λαμπρότητα της ημέρας. Ύστερα από περίοδο επτά εβδομάδων αυστηρής νηστείας και αποχής από κάθε είδους γλέντι έρχεται η Λαμπριά, ημέρα χαράς, ημέρα απολαύσεων.

Έθιμα

Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, “των Βαγιώνε”, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις, παρακάμπτοντας, όπως και παλαιότερα, την Εβραϊκή συνοικία. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν, όλες και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας.

Έθιμο είναι μετά το τέλος της λιτανείας, οι Φιλαρμονικές παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το ίδιο βράδυ στις 9.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας “Μάντζαρος”, η οποία με τις μελωδίες της μας εισάγει στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος.   Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίοι αρχίζουν τα ψώνια. Διάχυτη στην αγορά της πόλης η μυρωδιά της ‘Φογάτσας’, του μαντολάτου και της ‘Κολομπίνας’. Το απόγευμα οι καμπάνες καλούν τους πιστούς στις εκκλησιές και πλήθος λαού ακούει το “ουαί και αλοίμονο Φαρισαίοι υποκριταί”.

Τη Μεγάλη Τρίτη στις εκκλησίες ακούγεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στις 9.00 στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση”.

Σε παλαιότερες εποχές, από τη Μεγάλη Τετάρτη η πλατεία του Σαρόκκου γέμιζε από τα βελάσματα των αρνιών, που έρχονταν από την ύπαιθρο για να πουληθούν στους Πατρινούς εμπόρους και στους Κορφιάτες νοικοκυραίους. Από νωρίς το απόγευμα οι εκκλησίες της πόλης και των προαστίων γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια και στις 8.30 το βράδυ το Δημοτικό Θέατρο γεμίζει με κόσμο, που θα ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών, που προσεγγίζει το Θείον Δράμα μέσα από εκκλησιαστική μουσική Ανατολική και Δυτική.

Τη Μεγάλη Πέμπτη η ακολουθία των Αγίων Παθών. Στα χωριά μέσα στην εκκλησία οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι, από άσπρο βαμβακερό ύφασμα, σταματώντας το πλέξιμο κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο. Στον Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Πέμπτη επίσης, με την πρώτη καμπάνα της εκκλησίας, βάφουν τα κόκκινα αυγά, αιώνιο σύμβολο ανανέωσης της ζωής και της φύσης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πριν από το μεσημέρι οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι, σε συγκινητική ατμόσφαιρα και με νεκρώσιμο ήχο της καμπάνας. Μετά τα παιδιά σκορπίζουν στις γειτονιές ζητώντας λουλούδια για τον Επιτάφιο. Ο στολισμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των νεαρών κοριτσιών και προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα. Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Από το μεσημέρι τις 2:00 μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι θα βγουν ψάλλοντας το “Αι γενεαί  πάσαι” και όσο περνά η ώρα οι Επιτάφιοι πυκνώνουν ειδικά στο ιστορικό κέντρο και σχεδόν διασταυρώνονται. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το “κόρο” (χορωδία), μια Φιλαρμονική, “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους. Επίσης συνοδεύεται από σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και από τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια τα γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια που η Κέρκυρα είναι γεμάτη αυτή την εποχή.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11.00 μ.μ. για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση.

Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω εξαόροφων σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα, ενώ σύνθεση μεγαλειώδους εικόνας είναι η πλατεία φωτισμένη από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών, που παρακολουθούν την τελετή της Αναστάσεως στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος τρέχει ξοπίσω τους τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Το νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.

Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρωνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αυτό γίνεται διότι το στομάχι είναι αποδυναμωμένο από την πολυήμερη νηστεία και μια σούπα το βοηθά να ανακάμψει.

Τι να επισκεφτείτε;

Την Παλιά Πόλη όπου θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε ανάκτορα, φρούρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, ναοί, ενδιαφέροντα δημόσια κτίρια και ιδιωτικά αρχοντικά, δημόσιοι, ιδιωτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ειδικού ενδιαφέροντος, παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινοι ελαιώνες, γραφικά λιμάνια και γαλαζοπράσινες παραλίες που συνθέτουν ένα απρόσμενο πάζλ στο Δήμο Κερκυραίων που κάθε επισκέπτης οφείλει να εξερευνήσει!

Τι να φάτε;

Η κουζίνα της Κέρκυρας έχει σημαντικές επιδράσεις απο την βενετική κυριαρχία και κάποια στοιχεία μένουν αναλλοίωτα απο την τότε εποχή! Έτσι, με τυπικά μεσογειακά χαρακτηριστικά (κοινή βάση το λάδι, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και πολλά μυρωδικά) η σημερινή Κερκυραϊκή κουζίνα αναδεικνύει τις ξεχωριστές επιδράσεις που δέχτηκε το νησί. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των εδεσμάτων της Κέρκυρας, η νοστιμιά. Το φαγητό και ιδιαίτερα το ψωμί, ήταν πάντα και είναι καλά αλατισμένο, γιατί η Κέρκυρα είχε πολλές αλυκές και το αλάτι δεν έλειπε ποτέ από κανένα νοικοκυριό. Οπότε, όταν επισκεφτείς την Κέρκυρα μην διστάσεις να δοκιμάσεις τις ιδιαίτερες γεύσεις με την βενετσιάνικη επιρροή που θα σου μείνουν αξέχαστες!

3.Λεωνίδιο

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πλήρως διαφορετικό και χρωματιστό!

Και αυτό λόγω των ιδιαίτερων εθίμων που δίνουν μια εντελώς διαφορετική χροιά στην πασχαλινή περίοδο.

Έθιμα

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, γύρω στις 21.00, θα ακολουθήσουμε την περιφορά Επιταφίου σε μία από τις τέσσερις ενορίες του Λεωνιδίου (της Ευαγγελίστριας, που είναι η Μητρόπολη, των Τριών Ιεραρχών, της Αγίας Αικατερίνης και του Τιμίου Προδρόμου), στις γειτονιές του Λεωνιδίου. Όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στην Πλατεία Ηρώου, γύρω στις 22.00, όπου τελείται κοινή δέηση, ενώ οι μπάντες δίνουν το δικό τους χρώμα. Μετά τον Επιτάφιο, το ραντεβού κλείνεται στα ταβερνάκια της Πλάκας, για ουζάκι και θαλασσινές νοστιμιές ή μεζεδάκια με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα. Μια καλή ιδέα για τη Μεγάλη Παρασκευή είναι να ανηφορίσουμε και ως το Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας. Είναι χτισμένο από το 1500, ψηλά στο βουνό, στη σχισμή ενός βράχου. Στο εκκλησάκι του βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, την οποία λέγεται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Η λειτουργία της Αποκαθήλωσης γίνεται μεσημέρι (γύρω στις 12). Μετά, μπορούμε να πάμε για φαγητό στο πετρόχτιστο χωριό Κοσμάς, που είναι πνιγμένο στα έλατα. Βέβαια, αυτό που κάνει ξεχωριστό τούτες τις ημέρες το Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο…

Καιρό πριν, ετοιμάζονται με μεράκι και τέχνη περισσή εκατοντάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα αερόστατα για να φωτίσουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Την ώρα που ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», η νύχτα παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά, τους δυναμίτες, κυρίως όμως από τα κόκκινα – κίτρινα ή πράσινα – μπλε αερόστατα, που αφήνονται πλέον ελεύθερα από μικρά και «μεγάλα» παιδιά να ανέβουν ψηλά στον ουρανό. Τα λόγια μοιάζουν φτωχά για να περιγράψουν αυτά που τα μάτια και η ψυχή βιώνουν μπροστά στο μαγευτικό τούτο θέαμα που δεν ξεχνιέται μια ζωή…

Στις ταβέρνες του τόπου θα απολαύσουμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα και θα τσουγκρίσουμε κόκκινα αυγά. Την Κυριακή στην πλατεία του χωριού, στον κήπο πίσω από το Δημαρχείο, ντόπιοι και επισκέπτες ξεφαντώνουν το μεσημέρι με αρνιά στη σούβλα και άφθονο κρασί, μια αξιέπαινη προσφορά του Δήμου Λεωνιδίου. Ένας μεσημεριανός υπνάκος είναι απαραίτητος, καθώς το απόγευμα έχουμε συνέχεια…

Το ραντεβού κλείνεται στις 18.00 στην πλατεία, με ανάγνωση του Ευαγγελίου στα τσακώνικα και γλέντι με «τσακώνικο χορό» από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή του κοινού. Είναι, βέβαια, μια ακόμη ευκαιρία για να γεμίσει ο ουρανός από πολύχρωμα αερόστατα!

Τι να επισκεφτείτε;

  • Τη Μονή της Παναγίας της Έλωνας (1500).
  • Την εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
  • Το αρχοντικό Τσικαλιώτη.
  • Το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου Σύντζα.
  • Το ορεινό χωριό Κοσμάς.
  • Το γραφικό λιμανάκι της Σαμπατικής στο οποίο δένουν πολλές ψαρόβαρκες, με τον παλιό ψαράδικο οικισμό να αποτελεί πόλο έλξης πολλών παραθεριστών το καλοκαίρι και τα Πούλιθρα.
  • Τα χωριά Τσιτάλια, Μαρί, Πελετά και Παλαιοχώρι.

Τι να φάτε;

Μην φύγετε απο το Λεωνίδιο αν δεν έχετε γευτεί τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις ταβέρνες της Πλάκας. Δοκιμάστε το παραδοσιακό μελιτζανάκι με αμύγδαλα (γλυκό του κουταλιού) και δεν θα χασετε!

Σίφνος

Το νησί του Τσελεμεντέ και ένα απο τα πιο όμορφα των Κυκλάδων, που αποτελεί και top προτίμηση στους παγκόσμιους προορισμούς, δεν θα μπορούσε να λείπει απο τη λίστα μας! Τα μαγευτικά και ολοκάθαρα νερά, η θετική αύρα που σε κατακλύζει με το που πατάς το πόδι σου στο νησί και τα ξεχωρίστα του έθιμα την περίοδο του Πάσχα θα σε καταπλήξουν…

Έθιμα

Το Πάσχα στη Σίφνο βιώνεται με έναν εξίσου ξεχωριστό τρόπο. Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν αρκετό καιρό πριν. Οι νοικοκυρές (οι «Χιόνες», όπως αποκαλούνται, λόγω της καθαριότητάς τους) ασχολούνται σχολαστικά με το φρεσκάρισμα στα σπίτια και το άσπρισμα στις αυλές, τους αρμούς και τα σοκάκια μπροστά από το σπίτι τους. Με τον ίδιο τρόπο προετοιμάζονται και τα μαγαζιά για να υποδεχθούν τους ταξιδευτές.

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας γίνονται με κατανυκτική ατμόσφαιρα στις εκκλησιές και τα μοναστήρια της Σίφνου. Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι γειτονιές των παραδοσιακών οικισμών της μοσχοβολούν από τα «πουλιά της Λαμπρής», τις πεντανόστιμες παραδοσιακές κουλούρες σε διάφορα σχήματα ζώων ή πουλιών, που στολίζονται με κόκκινα αυγά, ώστε να είναι έτοιμα για το Πάσχα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις εκκλησίες του νησιού, όταν ο παπάς διαβάζει το 6ο Ευαγγέλιο, σύμφωνα με το έθιμο, οι νέοι και οι νέες του κάθε χωριού φεύγουν και πηγαίνουν να ανάψουν τα καντήλια των απομακρυσμένων εκκλησιών, για να επιστρέψουν στην ενορία τους, όταν τελειώσουν, και να στολίσουν τον Επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, είναι μοναδική εμπειρία να ακολουθήσουμε κάποιον από τους Επιταφίους των παραδοσιακών οικισμών στα γραφικά δρομάκια τους. Στον Αρτεμώνα, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου (κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα), συναντιούνται οι Επιτάφιοι των ενοριών Παναγίας Κόγχης (Αρτεμώνα), Ταξιαρχών (Αγίου Λουκά) και Αγίου Ιωάννου (Ανω Πετάλι), ενώ στην αυλή του Αγίου Στυλιανού, στις Αράδες, συναντιούνται οι Επιτάφιοι των ενοριακών ναών Αγίου Σπυρίδωνα (Απολλωνίας), Αγίου Νικολάου (Εξαμπέλων) και Αγίου Γεωργίου (Καταβατής).

Το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση γιορτάζεται με χαρμόσυνο τρόπο σ’ όλη τη Σίφνο. Το αρνάκι εδώ ψήνεται στο «μαστέλο» πάνω σε κληματόβεργες, στους φούρνους του κάθε χωριού, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ως τα μεσάνυχτα και είναι πεντανόστιμο! Από το τραπέζι της γιορτής δεν απουσιάζει η ντόπια ξινομυζήθρα και η απολαυστική μελόπιτα.

Την Κυριακή του Πάσχα θα παρακολουθήσουμε τη Δεύτερη Ανάσταση (Γιορτή της Αγάπης) στη Μονή της Παναγίας της Βρυσιανής (με σύσσωμο το ιερατείο του νησιού), στην Παναγία την Κόγχη στον Αρτεμώνα και σε πολλές εκκλησίες ή ξωκλήσια του νησιού. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας ή του Αρτεμώνα έχουμε το Κάψιμο του Ιούδα, ένα ομοίωμα που πρώτα περιφέρεται και χλευάζεται στις γειτονιές και μετά παραδίδεται στις φλόγες. Ένα έθιμο παλιό που αναβιώνει ως τις μέρες μας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου. Ακολουθεί πασχαλινό κέρασμα και παρουσίαση τοπικών χορών από μέλη των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη συνοδεία σιφναϊκού τακιμιού (βιολί και λαούτο).

Τι να επισκεφτείτε;

  • Τη γραφική Απολλωνία, την πρωτεύουσα
  • Τον Αρτεμώνα με τα αρχοντικά και τις γραφικές γειτονιές του
  • Τα παραλιακά Βαθύ και Φάρο
  • Τη θαυματουργή Παναγία τη Χρυσοπηγή
  • Τον Πλατύ Γιαλό, με απέραντη αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά
  • Την Παναγία την Πουλάτη (κοντά στο Κάστρο)
  • Το εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων (Κάστρο)
  • Τα Σεράλια (το λιμανάκι του Κάστρου)

Τι να φάτε;

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για το πού και τι να φάτε σε αυτό το νησί. Παρόλο που δεν είναι πολύ μεγάλο, σε όποια ταβέρνα ή παραδοσιακό μαγαζί και αν καθίσεις, θα γευτείς ξεχωριστά και μοναδικά πιάτα!

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή ρεβιθάδα που σε κανένα άλλο νησί δεν θα βρέιτε έτσι, μαστέλο (αρνάκι ή κατσίκι στο πήλινο), ρεβιθοκεφτέδες, καππαροσαλάτα, κουνέλι ριγανάτο, μπακαλιάρο σκορδαλιά, μανουροκεφτέδες και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, είναι μόνο μερικά απο τα εδέσματαπου αξίζει να δοκιμάσετε στο νησί του Τσελεμεντέ!

Μην εγκαταλείψετε το νησί χωρίς να προμηθευτείτε κεραμικά είδη φτιαγμένα με τέχνη από ντόπια χέρια και παραδοσιακά αμυγδαλωτά!

Μονεμβασιά

Πλημμυρισμένη από χρώματα, αρώματα και αναμνήσεις καιρών αλλοτινών, η αγέρωχη βυζαντινή καστροπολιτεία μας προσκαλεί να ζήσουμε κοντά της ένα αξέχαστο Πάσχα, που δεν ξεχνιέται μια ζωή…

Για να γνωρίσεις τη μαγική ατμόσφαιρα των ημερών του Πάσχα στη Μονεμβασιά πρέπει να το ζήσεις! Πρέπει να περπατήσεις στα γραφικά δρομάκια της, να μυρίσεις την άγρια μέντα, τη ρίγανη και το θυμάρι πάνω στα ατίθασα βράχια της, να ανακαλύψεις τα μυστικά περάσματα και τις κρυφές καμάρες, να χαζέψεις τα περήφανα αρχοντικά της από καιρούς αλλοτινούς, να αφήσεις το βλέμμα σου να «χαϊδέψει» τις κεραμοσκεπές των σπιτιών για να «ταξιδέψει» πάνω στα κύματα του Μυρτώου πελάγους…

Να απολαύσεις τον καφέ σου στη βεράντα του «Ενετικού» με την απίστευτη θέα στο πέλαγος και να ξυπνήσεις ανανεωμένος έπειτα από μια βραδιά σε έναν παραδοσιακό ατμοσφαιρικό ξενώνα μέσα στο Κάστρο.

Έθιμα

Πάσχα στη Μονεμβασιά σημαίνει κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή μοναδικό θέαμα αποτελεί η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές… Όσοι βρίσκονται αυτή τη βραδιά στο Κάστρο ακολουθούν με λευκά κεριά τον Επιτάφιο, ενώ οι ψαλμωδίες αντηχούν στο βράχο της Μονεμβασιάς.

Το Μεγάλο Σάββατο το ραντεβού δίνεται στην πλατεία με το κανόνι μπροστά στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και όλοι περιμένουν να ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» για να δώσουν το «φιλί της αγάπης». Έπειτα, στις ταβέρνες του Κάστρου (που θα έχουμε κλείσει μέρες πριν), στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική της έχει η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλες ντόπιες νοστιμιές. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα γεμισμένο με ξύλα και άχυρα, στο εσωτερικό του οποίου έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά καίγεται με φαντασμαγορικό τρόπο! Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών!

Τι να επισκεφτείτε;

  • Την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Πάνω Πόλη.
  • Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου.
  • Την εκκλησία του Χριστού Ελκομένου (14ος αι.), τη Μητρόπολη.
  • Την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα (18ος αι.).
  • Την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα (16ος αι.).
  • Το ναό του Αγίου Νικολάου (17ος αι.).
  • Το Τζαμί στην κεντρική πλατεία.

Τι να φάτε;

Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τα ντόπια παραδοσιακά εδέσματα και κυρίως μπαρμπούνια σαβόρι (τηγανητά σβησμένα με ξίδι και δενδρολίβανο), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, σαλιγκάρια με πεταλίδες και καβούρια στιφάδο, κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, κουνέλι στιφάδο, διάφορες πίτες.

Εμείς, όπου και αν τελικά πάτε, σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και καλή διασκέδαση!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης