Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
24/08/2016 | 12:49 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Στρατιωτικοί στο έλεος “αόριστων καταγγελιών” που κρίνουν την καριέρα τους! Κι όμως συμβαίνει

Στρατιωτικοί στο έλεος

Το φαινόμενο είναι παλιό και πάντα επικίνδυνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασκούν διοίκηση. Μια ανώνυμη καταγγελία, μια ανώνυμη επιστολή κάποιου ιδιώτη που σε κάποιες -πολλές- περιπτώσεις έχει πιθανό δόλο και εξυπηρέτηση προσωπικού συμφέροντος, είναι ικανή να καταστρέψει την καριέρα ενός αξιωματικού και να θέσει σε περιπέτειες, ακόμη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κρίσιμων σχηματισμών των ΕΔ.

Δεν λέμε ότι είναι  κακό να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες. Γιατί διαφορετικά πολλές ύποπτες υποθέσεις δεν θα είχαν αποκαλυφθεί ποτέ. Όμως κάθε καταγγελία και ειδικά οι ανώνυμες, πρέπει να έχουν στοιχεία που να πείθουν ότι αξίζει τον κόπο να διερευνηθούν. Το ΠΝ για παράδειγμα αυτή τη περίοδο διερευνά μια υπόθεση με έλλειμμα καυσίμων που προήλθε από ανώνυμη καταγγελία και πράγματι επιβεβαίωσε όσα αναφέρονται σ΄ αυτή. Δεν πείραξε ούτε τον διοικητή, ούτε κανέναν άλλο, μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά ποιος ή ποιοι έχουν ευθύνη. Αν έχουν. Κι αυτό είναι το σωστό που όμως δεν γίνεται φαίνεται κατανοητό απ΄ όλους στις ΕΔ.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις στρατιωτικοί  σε θέσεις ευθύνης βρίσκονται αντιμέτωποι με τελείως αστήρικτες καταγγελίες. Το πιο παράδοξο; Καταγγελίες με συγκεκριμένα στοιχεία ακόμη και για χρηματικά ή  άλλα ελλείμματα δεν έχουν καμία επίπτωση για τους εμπλεκόμενους και άλλες που είναι τελείως στον αέρα, απειλούν καριέρες!

 Υπήρξαν βεβαίως και Αρχηγοί οι οποίοι στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων. Έσκιζαν τις  αστήρικτες ανώνυμες καταγγελίες και τις πέταγαν στο καλάθι των αχρήστων. Δεν το έκαναν όλοι…

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι στα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, Διοικητές Μονάδων, δίνουν πραγματικά φιλότιμη μάχη για να εξοικονομήσουν και το τελευταίο ευρώ, προς όφελος λειτουργίας της Μονάδας τους. Χρησιμοποιούν κάθε είδους τέχνασμα, “πατέντα” και συμφωνία για να κάνουν οικονομία και σε πολλές περιπτώσεις αυτό προϋποθέτει ή και επιβάλλει να θίξουν οικονομικά συμφέροντα ετών. Κάποιοι είχαν τις ΕΔ ως την “αγελάδα που βγάζει πάντα γάλα”. Κι αυτό το καθεστώς δεν επιθυμούν να το χάσουν. Όταν θεωρήσουν ότι απειλούνται ενεργοποιούνται …ανωνύμως κατηγορώντας  Διοικητές και στελέχη των ΕΔ,  που ιδροκοπούν για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Ποια είναι …η κατηγορία; “Δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες” για την επιλογή οποιασδήποτε δαπάνης της μονάδας. 

Επειδή πολύς κόσμος την πλήρωσε και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να την πληρώνει άδικα, η λύση είναι μία και απλή: κανένας στρατιωτικός δεν μπορεί να κρίνεται πριν οποιαδήποτε καταγγελία -ακόμη και ανώνυμη- δεν διερευνηθεί πλήρως και δεν τελεσιδικήσει! Όποια άλλη τακτική μπορεί δικαιολογημένα να προκαλέσει καχυποψία και σχόλια.

Όπως είναι κατανοητό το κείμενο δεν προέκυψε τυχαία. Υπάρχει αφορμή, σοβαρή με την υπόθεση να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θα παρακολουθούμε το θέμα που φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης