Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
20/05/2017 | 06:10 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Και η Βουλγαρία στο παιχνίδι των βαλκανικών εθνικισμών;

Και η Βουλγαρία στο παιχνίδι των βαλκανικών εθνικισμών;

«Περίπου 15 εκατ. άνθρωποι σ’ολο τον κόσμο μιλούν και χρησιμοποιούν τη βουλγαρική γλώσσα. Οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται στη Βουλγαρία και οι υπόλοιποι – σε άλλες χώρες». Αυτό δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιάνα Γιότοβα στα εγκαίνια του Εθνικού φόρουμ των Βουλγάρων από τις βαλκανικές χώρες «Αποστολή – Κληρονομιά». «Το παρελθόν της Βουλγαρίας είναι το μέλλον της, ενώ η αποστολή μας ως Βούλγαροι είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον, περισσότερων ανθρώπων για τον πολιτισμό μας, επειδή οι Βούλγαροι είναι κομμάτι των θεμελίων του ευρωπαϊκού πολιτισμού», επεσήμανε η Γιότοβα.

 «Στα εδάφη μας άφησαν τα ίχνη τους 7 πολιτισμοί. Εμείς έχουμε επίσης ιδρύσει ένα από τα ισχυρότερα μεσαιωνικά κράτη στην Ευρώπη. Το βουλγαρικό κράτος ιδρύθηκε το 681 και επισφράγισε την ένωση μεταξύ Σλάβων και Πρωτοβουλγάρων», υπενθύμισε η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεν έχει σημασία το πού ζούμε, είμαστε ένα σύνολο, είμαστε ένας λαός. Το κοινό μας παρελθόν μας υποχρεώνει να έχουμε κοινό μέλλον», τόνισε η Γιότοβα απευθυνόμενη προς τους Βούλγαρους που ζουν στις άλλες βαλκανικές χώρες.

 «Σε 8 μήνες η Βουλγαρία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και είμαι βέβαιη πως θα επιτύχουμε. Η εκ περιτροπής προεδρία μας δίνει την ευκαιρία να διαφημίσουμε της χώρας μας. Ακόμα και αν έχει μείνει έστω και ένας μόνο Βούλγαρος σε κάποια πόλη ή χωριό, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά του», δήλωσε στην ομιλία της η Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας.

 «Η «Μακεδονία» (σ.σ έτσι την αποκαλούν) είναι το πιο ρομαντικό, αλλά και το πιο αιματοβαμμένο κομμάτι της βουλγαρικής ιστορίας», είπε στο φόρουμ ο Μιροσλάβ Ριζίνσκι, πρόεδρος του Βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στα Σκόπια. «Αρκετοί Βούλγαροι από τη «Μακεδονία» συμμετείχαν στους απελευθερωτικούς αγώνες. Τα κόμματα, όμως που ιδρύθηκαν στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετά το 1990 και λέγονταν «VMRO» έφεραν πολλές απογοητεύσεις στους Βούλγαρους.

 «Ήμασταν μάρτυρες οπισθοδρομικών διαδικασιών – μια οργάνωση που λέγεται VMRO προσπάθησε να προωθήσει θεωρίες για κάποια υποτιθέμενη καταγωγή των «Μακεδόνων»», υπογράμμισε ο ίδιος.

 «Η σημερινή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν μπορεί να βγει από το σημερινό λαβύρινθο και να λύσει τα προβλήματα με τους γείτονές της. Στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπάρχει η ιδεολογία του μακεδονισμού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που Βούλγαροι στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είχαν δυσάρεστες εμπειρίες. Συμπλήρωσε, ότι οι Βούλγαροι στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» νιώθουν την έλλειψη βουλγαρικών ΜΜΕ. «Δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Βουλγαρίας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», κατέληξε ο Μιροσλάβ Ριζίνσκι.

 «Η Βουλγαρία βρίσκεται εκεί όπου ακούγεται η βουλγαρική λαλιά. Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη διαφύλαξη του βουλγαρικού πολιτισμού και ταυτότητας. Συντηρούμε βουλγαρικά κυριακάτικα σχολεία. Στις βαλκανικές χώρες ο αριθμός των σχολείων αυτών ξεπερνά τα 40», είπε η Νατάλια Μιχάλεβσκα, επικεφαλής της Διεύθυνσης «Εκπαίδευση των Βουλγάρων του εξωτερικού» στο Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης. Ανακοίνωσε τέλος, ότι από το επόμενο σχολικό έτος, όλα τα παιδιά και οι γονείς τους, που μαθαίνουν τη βουλγαρική γλώσσα στο εξωτερικό θα μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Focus

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης