Υποστηριξε το militaire
ΘΡΑΚΗ
27/02/2017 | 10:51
Militaire News

Θράκη: “Δεν υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία” όπως θα ΄θελε ο κ.Ζεϊμπέκ

Θράκη:

H πιλοτική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και η οποία σύντομα θα εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη είναι θετική, αλλά ο  βουλευτής  Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ έσπευσε να ερμηνεύσει όπως μάλλον τον βόλευε. σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Ζεϊμπέκ χαρακτήρισε « πολύ σωστή πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών που σε αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα μας μπόρεσε να δώσει ένα σημαντικό κονδύλιο για τους εκπαιδευτές στα νηπιαγωγεία, κάτι πολύ σημαντικό διότι για μας η διγλωσσία είναι πλούτος. Τα παιδιά της μειονότητας κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρουν άψογα την ελληνική γλώσσα και μετά την δική τους γλώσσα βεβαίως, αφού ξέρουμε πως τα παιδιά αυτά συνεχίζουν στο μειονοτικό σχολείο όπου το πρόγραμμα είναι τουρκόγλωσσο κι ελληνόγλωσσο. Άρα για να μάθουν αυτά τα παιδιά καλύτερα ελληνικά πρέπει να έχουν βοήθεια στην τουρκική γλώσσα και αυτό γίνεται με αυτή την πιλοτική εφαρμογή. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να μάθουν καλύτερα τα ελληνικά».

 Η απάντηση από την περιφερειακή εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ στην περιφέρειά μας, Χρύσα Ούτση όπως την κατέγραψε το www.thraki.com.gr :

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς πληθυσμούς στην περιοχή της Θράκης. Προσωπικά βλέπω θετικά αυτό το πρόγραμμα γιατί ο στόχος του είναι η αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό κάτι που συνεπάγεται την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ινστιτούτου, που είναι πολύ συγκεκριμένο, η πιλοτική δράση αυτή αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Άλλωστε στόχος και ρόλος του νηπιαγωγείου δεν είναι να μάθει γράμματα στα παιδιά αλλά να τα βάλει στο πρόγραμμα του σχολείου, να τα προσαρμόσει με διάφορες εργασίες ώστε να μπουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν είναι ο ρόλος του να μάθει γράμματα στα παιδιά ώστε να μιλάμε για συγκεκριμένη γλώσσα. Από τη ενημέρωση που έχουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά για την περιοχή της Ξάνθης τρία νηπιαγωγεία σε περιοχές που υπάρχουν πομακόφωνοι. Το βοηθητικό αυτό προσωπικό θα γνωρίζει την πομάκικη γλώσσα. Στις περιοχές που οι κάτοικοι είναι Ρομά θα γνωρίζει την ρομανί και στις περιοχές που αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκογενείς και μιλούν την τουρκική θα υπάρχει εκπαιδευτικός που θα γνωρίζει και τα τουρικικά. Ο στόχος του προγράμματος πάντως δεν είναι να δημιουργήσει δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Αυτό το ζήτημα το έχουμε λύσει με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο στόχος της πολιτείας είναι το παιδί από την αγκαλιά της μητρικής του γλώσσας να περάσει ισορροπημένα στην ελληνική γλώσσα με τέτοιον τρόπο που να μην αισθάνεται μειονεκτικά μέσα σε ένα τμήμα που δεν μπορεί να εκφραστεί. Το βρίσκω, πολύ καλό, έξυπνο και χρήσιμο πρόγραμμα που σίγουρα θα φέρει αποτελέσματα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει προθάλαμος για την εγκαθίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων στο μέλλον. Ο σκοπός μας είναι το καλό των παιδιών. Από εκεί και πέρα αν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από κάποιους προς την μειονότητα είναι για την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αν η υπόσχεση ήταν τα παιδιά της μειονότητας να μην αισθάνονται μειονεκτικά σε έναν καινούριο γι’ αυτά χώρο, από την στιγμή που βγαίνουν από το πατρικό τους σπίτι, με το πρόγραμμα αυτό να τους βοηθά αποφασιστικά. Στόχος άλλωστε είναι η αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ισορροπημένη γλωσσική τους ανάπτυξη».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης