Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Θ΄ανάψει φωτιά στο Κουρδιστάν; Δεν παραδίδει τα συνοριακά φυλάκια στη Βαγδάτη

Θ΄ανάψει φωτιά στο Κουρδιστάν; Δεν παραδίδει τα συνοριακά φυλάκια στη Βαγδάτη

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αρνήθηκε να εκχωρήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων στην ιρακινή κυβέρνηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, που έχει την έδρα του στο Αρμπίλ, επικαλούμενο αξιωματούχο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η εκχώρηση του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία ήταν μια απαίτηση που διατύπωσαν το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία σε αντίποινα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη τη Δευτέρα στο βόρειο Ιράκ.

Με την υποστήριξη της Άγκυρας και της Τεχεράνης, η ιρακινή κυβέρνηση απαίτησε από την κουρδική ηγεσία να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, διεθνούς απομόνωσης και ενδεχομένως μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Η ιρακινή κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση των απευθείας διεθνών πτήσεων προς το Κουρδιστάν, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ., προκειμένου να αναγκάσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων της στη Βαγδάτη.

Πριν από λίγο η διευθύντρια του διεθνούς αεροδρομίου του Αρμπίλ, Τάλαρ Φάικ Σάλεχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις πτήσεις που γίνονται για ανθρωπιστικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς λόγους.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι σε δήλωσή του σήμερα είπε πως η αεροπορική απαγόρευση δεν είναι «μια τιμωρία των πολιτών της περιοχής, είναι ένα συνταγματικό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση προς το συμφέρον των κατοίκων του Κουρδιστάν».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το Ιράν απαγόρευσε τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από ιρανικές εταιρίες προς και από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Με οδηγία του Οργανισμού Οδικών Μεταφορών απαγορεύεται προσωρινά η μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από το Ιράν προς την περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ και αντιστρόφως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή αυτή», σύμφωνα με το Tasnim.

Το Ιράν, που έχει τη δική του κουρδική μειονότητα, έχει πει πως το δημοψήφισμα στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ συνιστά απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης