Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η χειραψία Τράμπ με Καμμένο το μήνυμά της και πως θα το εκμεταλλευθούμε

Η χειραψία Τράμπ με Καμμένο το μήνυμά της και πως θα το εκμεταλλευθούμε

Η φωτογραφία της χειραψίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική πλευρά . Είναι μια φωτογραφία που αντικατοπτρίζει το πολύ καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.Ειδικά στο τομέα της Άμυνας.

Υπήρξαν και για πολλούς υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για τις προθέσεις και τα σχέδια Τράμπ στην περιοχή. Τα πρώτα 24ωρα μετά από την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές υπήρξε προβληματισμός για την επιλογή προσώπων που φέρονταν ότι θα στελέχωναν κρίσιμες θέσεις του επιτελείου του. Η επιλογή Φλιν για τη θέση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας για παράδειγμα δεν μπορούσε παρά να προβληματίσειι,λόγω των σχέσεών του με τη Τουρκία.

Ο Φλιν παραιτήθηκε και πολλές από τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δείχνουν αποδυναμωμένες.Πάντοτε θα γράφουμε ότι σωτήρες δεν υπάρχουν και ότι πρέπει να είμαστε μ΄ όλους προσεκτικοί. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να είναι θετικό να υπάρχουν καλές και στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτή ειδικά τη περίοδο δεν χρειάζεται να εξηγηθεί το γιατί. Με τν Ευρώπη να συζητά για …τις ταχύτητές της και να κινδυνεύει με διάλυση, η επιλογή για καλές και θερμές σχέσεις με την Ουάσινγκτον είναι μονόδρομος.

Οι συγκυρίες για να “χτιστεί” μια σταθερή σχέση μεταξύ Αθηνών και Ουάσινγκτον είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές. Με την Τουρκία να αποτελεί ένα ερωτηματικό που τρομάζει, την ευρύτερη περιοχή μας να φλέγεται και τους Αμερικανούς να θέλουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή στη περιοχή μπορούμε και πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο μέγιστο τη σημασία της γεωπολιτικής μας θέσης στη περιοχή και το γεγονός ότι έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να μιλάμε μ΄όλους! Ακόμη και με τους Τούρκους!

Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα,προσοχή, σχέδιο και κυρίως να έχουμε μία φωνή και μία άποψη σ΄ ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης,αλλά και στο πολιτικό μας σύστημα γενικότερα.

Η χειραψία Τράμπ-Καμμένου μπορεί να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό φωτογραφικό στιγμιότυπο. Έτσι κι αλλιώς αποτελεί ένα θετικό μήνυμα από την νέα αμερικανική ηγεσία η οποία “έσπρωξε” τη φωτογραφία για δημοσίευση. Ας το εκτιμήσουμε αναλόγως.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης