Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η προδοσία της Κύπρου και τα στρατεύματα που ποτέ δεν έφθασαν για να την υπερασπιστούν

Η προδοσία της Κύπρου και τα στρατεύματα που ποτέ δεν έφθασαν για να την υπερασπιστούν

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ξεχάσουμε όσα έγιναν στην Κύπρο το 1974. Να ξεχάσουν όσοι τα έζησαν, αλλά και νεότεροι που διάβασαν γι΄ αυτά. Να μην θυμόμαστε ποιοι πούλησαν την Κύπρο. Ήταν οι “πατριώτες” χουντικοί. Αλλά και ποιοι την κρίσιμη ώρα που θα έπρεπε να την υπερασπίσουν αποφάσισαν ότι “είναι μακριά”.

Εκείνες τις ημέρες του Αττίλα οι απλοί πολίτες ήταν έτοιμοι να αναλάβουν ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ευθύνη. Όλοι έσπευσαν να παρουσιαστούν στα κέντρα επιστρατεύσεως τα οποία βρήκαν διαλυμένα… Άλλοι που υπηρετούσαν τη θητεία τους πίστεψαν ότι πήγαιναν να πολεμήσουν. Διαπίστωσαν σύντομα ότι αυτό δεν ήταν στις επιλογές των κέντρων αποφάσεων. Εκτός κι εντός της χώρας…

Η ιστορία που ακολουθεί είναι μία από τις πολλές που έζησαν οι απλοί Έλληνες πολίτες και στρατιώτες εκείνες τις τραγικές ημέρες. Ο κ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΣΠΡΟΥΔΑΣ μοιράζεται μαζί μας τις δικές του αναμνήσεις:

Διάβασα με προσοχή το αρθρο σας για την υπόθεση της Κυπρου..

Επιτρέψτε μου να σας προσθέσω μια προσωπική μου μαρτυρία.

Εκείνη την εποχή ειχα επιστρέψει από Λευκωσία οπου υπηρετούσα στην 21η ΕΑΝ στο ΒΜΗ περιοχή Λευκωσίας ως εφεδρος λοχιας(αρχηγός πληρώματος Μ.Α) ..

Η επιστρατευση με βρισκει στο ΚΕΤΘ στο Γουδί..

Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλιου 2 επιλαρχιες Μ48 μαζί με 2 η 3 βυτιοφόρα αν θυμάμαι καλά διασχίζουμε την Λ.Αλεξάνδρας με κατεύθυνση το Κερατσίνι..Εκεί μόλις φτάνουμε επιβιβαζόμαστε του οχηματαγωγού “Αδωνις” ..Στο σαλόνι του πλοίου μας γινεται ενημερωση οτι πρόκειται για μυστική αποστολή..

Πρός το δειλινό μας επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματικοί (αν θυμάμαι καλά μεταξύ αυτών κι οι Παπαποστόλου και Ιωαννίδης) ..Συζητούν με τους επικεφαλής των μονάδων και αναχωρούν για Αθήνα..

Περιμέναμε αναχώρηση που δεν συνέβη ποτέ!!

Μάλιστα ηταν τέτοια η σπουδή των επικεφαλής που ζήτησαν την κατασκευή στηριγμάτων επι του καταστρωματος του πλοίου για την τοποθέτηση των αντιαρεπορικών πολυβόλων (πενηντάρια τα αποκαλούσαμε ) που εφεραν τα Μ48..Αστειο !!

Κανένας απο το πληρωμα του πλοίου δεν ανταποκρίθηκε στο αιτημα αυτό..Ετσι αποφασίσαμε να βγάλουμε τα πενηντάρια κι οπως οπως να τα τοποθετήσουμε στα καγκελα του καταστρώματος και στην περίπτωση αεροπορικής η αλλης επιδρομής να αντιμετωπίσουμε την απειλή..

Το “Αδωνις “ποτέ δεν απεπλευσε από Κερατσίνι!!

Μάλιστα την νυχτα της αφιξης του Καραμανλή ακουγαμε απο το ραδιόφωνο τα γεγονότα..Εκεινη την στιγμή ενας λοχίας Ανδρέου αν θυμάμαι καλά ερχεται και μου λεει..

“Τους ακουσα (εννοούσε τους επικεφαλής) να σχεδιάζουν να “βγούμε” τωρα με τα αρματα στο Συνταγμα !!

Κρύος ιδρώτας μας επιασε..

Δεν συνέβη τίποτα ομως..Τα ξημερώματα 25ης Ιουλιου δύο τζιπ εμφορτα αξιωματικών ΤΘ..φθάνουν στο Κερατσίνι και αμέσως αντικαθιστουν τους επικεφαλής μας..Οι οποίοι αναχωρούν αγνωστο που με τα ιδια τζιπ…

Τις επόμενες 2-3 ημερες με αρματοφορείς σκεπασμενα τα αρματα μεταβήκαμε στο ΚΕΤΘ Γουδί..

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία ..

ΥΓ..Εκείνη την περίοδο στο λιμάνι Κερατσινίου εφθαναν κι αλλες μονάδες στρατού ξηράς και επιβιβάζοντο σε διάφορα οχηματαγωγά πλοία..Αυτά που εκαναν τις γραμμές στο Αιγαίο εκείνη την περίοδο..

Απο κουβέντες που καναμε αργότερα ειχαμε μάλλον αποστολή την αποβίβαση στην Κύπρο.

Που μάλλον δεν θα φθάναμε ποτέ!!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης