Υποστηριξε το militaire
ΚΥΠΡΟΣ
21/07/2017 | 23:13
Militaire News

Η Μογκερίνι ακόμη ελπίζει σε λύση του Κυπριακού

Η Μογκερίνι ακόμη ελπίζει σε λύση του Κυπριακού

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ακόμη ελπίζει ότι υπάρχει έδαφος για να συζητηθεί λύση του Κυπριακού. Μετά από τη συνάντησή της με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά δήλωσε:

“Το ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξ αρχής, απόλυτα, στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων και προσωπικά το είπα και στο Κραν Μοντανά πριν από λίγες εβδομάδες ξεκάθαρα. Πρώτον, προσβλέπουμε να υποδεχτούμε την ενωμένη νήσο ως κράτος–μέλος της Ένωσης.

Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι η όποια επίλυση του θέματος του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συνεπής, να συμβαδίζει με την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ένωσης. Υπάρχει ένα κεκτημένο που αφορά την εσωτερική διευθέτηση του θέματος, αλλά υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας που πρέπει να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ένωσης. Τυπικά, δεν υφίσταται κεκτημένο ασφάλειας, αλλά υπάρχει συνεννόηση για το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι, τι είναι βιώσιμο και τι δεν είναι για να ένα κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο κατέστη απόλυτα σαφές στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και διμερώς και στη διάρκεια της συνάντησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είμαστε πολύ προσεκτικοί, σεβόμαστε το ρόλο μας που θεσμικά πρέπει να είναι απόλυτα σαφής, είμαστε παρατηρητές στις διαπραγματεύσεις. Δεν συμμετέχουμε, δεν είμαστε εγγυητές. Παρακολουθούμε και υποστηρίζουμε. Προσπαθήσαμε, αλλά και θα συνεχίσουμε, είμαι βέβαιη, να προσπαθούμε, να εξασφαλίσουμε τη μελλοντική συμμετοχή ενός ενωμένου νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης