Υποστηριξε το militaire
Άποψη
22/09/2017 | 12:21
Militaire News

Η Μαρί Λεπέν αντιμέτωπη με τον πιο δύσκολο αντίπαλο: τον εαυτό της

Η Μαρί Λεπέν αντιμέτωπη με τον πιο δύσκολο αντίπαλο: τον εαυτό της

Tου Yves Thréard (*)

Οσο κι αν ισχυρίζεται ότι είναι «εκτός συστήματος», το Εθνικό Μέτωπο δεν γλυτώνει από τους εμφυλίους πολέμους. Όπως και τα άλλα κόμματα, χαρακτηριζόταν πάντα από προσωπικούς ανταγωνισμούς και δεν είχε κοινή γραμμή σε ζητήματα στρατηγικής ή στις προτεραιότητες των πολιτικών του επιλογών.

Το 1998, πλήρωσε το τίμημα ο Μπρινό Μεγκρέ και εκδιώχθηκε από το κόμμα. Αυτό δεν εμπόδισε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν να περάσει τέσσερα χρόνια αργότερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Φλοριάν Φλιπό να βροντήξει την πόρτα. Λίγους μόλις μήνες μετά την ήττα της Μαρίν Λεπέν από τον Εμανουέλ Μακρόν. Η αποτυχία αυτή ήταν βαρύτερη του αναμενόμενου και εισπράχθηκε πολύ άσχημα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ορισμένοι την απέδωσαν στην καταστροφική εμφάνιση της υποψήφιας στην τηλεοπτική της αντιπαράθεση με τον Μακρόν, άλλοι θεώρησαν ότι έκαναν κακό οι αντιευρωπαϊκές θέσεις του πρώην υπασπιστή της.

Με την αποχώρηση του Φιλιπό, η κρίση που διέρχεται το Εθνικό Μέτωπο δεν λαμβάνει τέλος. Η ανακούφιση που εκφράζουν όσοι ζητούσαν το κεφάλι του μπορεί να αποδειχθεί εφήμερη. Και ο λόγος δεν είναι ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος τους μπορεί να τους επισκιάσει τώρα που είναι έξω από το κόμμα. Το μέλλον προαναγγέλλεται δύσκολο γι’αυτόν. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βίαια αντιευρωπαϊκός πολιτικός του λόγος αποτελεί μάλλον μειονέκτημα παρά εκλογικό ατού.

Το ερώτημα είναι άλλο: μόνη πλέον στο τιμόνι ύστερα από χρόνια συνεννόησης με τον δεύτερο στην ιεραρχία του κόμματος, η Μαρίν Λεπέν θα μπορέσει να βάλει τάξη στο μαγαζί;

Η άθλια εμφάνισή της ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών υπονόμευσε την αξιοπιστία της. Οι δισταγμοί της απέναντι στις προκλήσεις του Φιλιπό έδειξαν ότι είναι ανίκανη να επιβληθεί. Τέλος, η δυσκολία της να παίξει έναν ρόλο στην πολιτική συζήτηση, όπου το βάρος της αντιπολίτευσης σηκώνει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, δημιουργεί αμφιβολίες για τις πολιτικές της ικανότητες. Πόλεμος κατά της μετανάστευσης, ισλαμισμός, ανασφάλεια, υπεράσπιση των μικρών εμπόρων: χωρίς τον Φιλιπό, το Εθνικό Μέτωπο θα ξαναθυμηθεί τα αγαπημένα του θέματα. Κάτι σαν επιστροφή στις πατρικές ρίζες.

Όμως η κόρη θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να επιδεικνύει το ταλέντο της όταν πολλοί οπαδοί θα αρχίσουν να στρέφονται προς μια άλλη Λεπέν. Το όνομά της είναι Μαριόν.

(*) Ο Ιβ Τρεάρ είναι αρθρογράφος της Figaro

(Πηγή: Le Figaro-ΑΠΕ)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης