Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
26/07/2017 | 06:38 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η λύση στο πρόβλημα των διαβατηρίων που πληρώνουν “χρυσά” τα στελέχη των ΕΔ

Η λύση στο πρόβλημα των διαβατηρίων που πληρώνουν

Τα 100 ευρώ που καλείται να πληρώσει κάθε μέλος του πληρώματος φρεγάτας για να εκδώσουν διαβατήρια και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό δεν πονά μόνο τη τσέπη τους. Αγγίζει και την ψυχολογία τους, αφού πρόκειται για ακόμη μία επιβεβαίωση ότι στα θέματα μέριμνας προσωπικού είμαστε πολύ πίσω. Όταν τέτοια απλά θέματα που η λύση τους δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, μένουν για χρόνια άλυτα, είναι λογικό τα στελέχη να σκέφτονται ότι ουδείς από την ηγεσία γνωρίζει τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Ή ακόμη χειρότερα γνωρίζει αλλά δεν ασχολείται.

Θα μπορούσε να είχε λυθεί το πρόβλημα; Υπάρχει λύση; Απλούστατη.

Από το 2014 ακόμη, η ΠΟΕΣ με έγγραφό της προς την τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έδινε έτοιμη τη λύση!

Ποια ήταν και είναι; Διαβάστε το έγγραφο που είχε στείλει η ΠΟΕΣ:

“κε Υπουργέ.

Από το έτος 1995 άρχισε να ισχύει η συμφωνία Σένγκεν, από δε το έτος 1997 (με τη συνθήκη του Άμστερνταμ) η συμφωνία και η σύμβαση Σένγκεν ενσωματώθηκαν στις θεμελιώδεις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τη μορφή πρόσθετου πρωτοκόλλου αποτελώντας πλέον κομμάτι του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου (το οποίο συναποτελούν οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ καθώς και οι γενικές αρχές που απορρέουν από αυτές).

Το «κεκτημένο Σένγκεν», πραγματώνοντας στην ουσία την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας, έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινής, εσωτερικής αγοράς. Η χώρα μας υπέγραψε τα σχετικά πρωτόκολλα και τη συμφωνία προσχώρησης στην ανωτέρω συμφωνία Σένγκεν και στη Σύμβαση Εφαρμογής αυτής στη Μαδρίτη την 6-11-1992, ενσωμάτωσε δε στο εθνικό της δίκαιο και κύρωσε αυτά με το σχετικό νόμο.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών των κρατών που την έχουν κυρώσει, στα πλαίσια δε εφαρμογής της οι Έλληνες πολίτες ταξιδεύουν, πλέον, στα ανωτέρω κράτη χωρίς να απαιτείται η έκδοση και κατά συνέπεια η επίδειξη διαβατηρίου, παρά μόνο η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς τους, η οποία έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου. Κατ’ εξαίρεση και μόνο λόγω επείγουσας ανάγκης μπορεί να αρθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν και να ασκηθούν έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα. Κάτι τέτοιο συνέβη, για παράδειγμα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Γερμανίας το 2006 καθώς και στις συνόδους του ΝATO και του G8.

Ήδη οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας προχώρησαν, προ πολλού, στην αλλαγή του δελτίου υπηρεσιακής ταυτότητάς τους και μπορούν να μετακινούνται, πλέον, στις χώρες που ανήκουν στη συμφωνία Σένγκεν μόνο με την επίδειξη του νέου δελτίου, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη διαβατηρίου.

Οι μόνοι που εξακολουθούν, μέχρι και σήμερα, να υποχρεούνται στην έκδοση διαβατηρίου και στην επίδειξή τους στις χώρες της συμφωνίας Σένγκεν είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί, το δελτίο στρατιωτικής ταυτότητας των οποίων δεν έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου.

Η έκδοση διαβατηρίου απαιτεί μεγάλο κόστος και ειδικά σε πολυμελείς οικογένειες στρατιωτικών που επιλέγουν να μετακινηθούν σε χώρα της συμφωνίας Σένγκεν καθίσταται ανέφικτη, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που όλοι μας έχουμε περιέλθει, σε αντίθεση με όλους τους λοιπούς Έλληνες πολίτες που μετακινούνται με την επίδειξη των απλών αστυνομικών ή υπηρεσιακών ταυτοτήτων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω και θεωρώντας ότι η νομιμότητα στην εφαρμογή των συμφωνημένων αφορά και στους στρατιωτικούς, παρακαλούμε όπως εξετάσετε δυνατότητα αλλαγής των στρατιωτικών δελτίων ταυτότητας και καθιέρωσης νέων, κατά τα πρότυπα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία θα έχουν ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου. Εάν παρ ́ ελπίδα κάτι τέτοιο κριθεί ανέφικτο παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα εκδόσεως από την Υπηρεσία εγγράφου με ισχύ ταξιδιωτικού ομοίου, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν στο στρατιωτικό που επιθυμεί να ταξιδέψει – μετακινηθεί σε χώρα της συμφωνίας Σένγκεν ή εκδόσεως και εφοδιασμού των Ελλήνων στρατιωτικών και δεύτερου δελτίου ταυτότητας το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους κατόχους του αποκλειστικά και μόνο στις μετακινήσεις τους στις χώρες της συμφωνίας Σένγκεν. Άλλωστε η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του Ελληνικού Συντάγματος επιτάσσει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Είμαστε σίγουροι για την αποδοχή του αιτήματός μας και παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία επαναφέρουμε το αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης