Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η Ιταλία των 1000 προβλημάτων μετατρέπεται σε ισχυρή ναυτική δύναμη! Εμείς κοιτάμε…

Η Ιταλία των 1000 προβλημάτων μετατρέπεται σε ισχυρή ναυτική δύναμη! Εμείς κοιτάμε...

Στην Ιταλία αναμένονται εξελίξεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες θα κριθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στρατιωτικά η Ιταλία σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις ναυτικές της δυνάμεις και μάλιστα σημαντικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sputnik η Ιταλία θα δαπανήσει τα επόμενα 5,4 δις ευρώ για να γίνει κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην Μεσόγειο.

Δικαιολογία για τις δαπάνες υπάρχει. Ο “ρωσικός κίνδυνος” είναι το καλύτερο άλλοθι.Κι αν αυτή δικαιολογία δεν πολυακούγεται για να μην ενοχλείται η Μόσχα,υπάρχει και η προσφυγική κρίση,που για την Ιταλία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ένα έγγραφο στο οποίο περιγράφεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Ιταλικού Ναυτικού.Προβλέπεται η απόκτηση δεκάδων ναυτικών μονάδων που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ιταλία να ανταγωνιστεί το Βρετανικό και το Γαλλικό Ναυτικό. Η παραλαβή των νέων ναυτικών μονάδων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Τη μερίδα του λέοντος από τα 5,4 δις ευρώ θα τα απορροφήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα ναυπήγησης ενός σκάφους 190 μέτρων ,με εκτόπισμα 20.000 τόνων το οποίο ξεκίνησε για να γίνει ελικοπτεροφόρο,αλλά θα καταλήξει σε …αεροπλανοφόρο που θα εξυπηρετεί κάποια από τα 90 F-35 που έχει προγραμματίσει να αγοράσει η Ιταλία.

Επίσης οι προδιαγραφές άλλαξαν και για  10 περιπολικά σκάφη ,τα οποία αναβαθμίζονται και γίνονται φρεγάτες.Η Ιταλία έχει ήδη στο πρόγραμμα την παραλαβή 10 φρεγατών Fremm.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους και για την Ελλάδα.Τα οικονομικά της Ιταλίας δεν είναι ανθηρά. Αντιθέτως. Οι απειλές που έχει να αντιμετωπίσει η Ιταλία δεν είναι σε καμία περίπτωση στρατιωτικές.Παρόλα αυτά ως χώρα που θέλει να έχει λόγο και παρέμβαση στην Μεσόγειο,επενδύει λεφτά για να εξασφαλίσει όσα επιδιώκει.

Στην Ελλάδα ακόμη και τις εποχές που είχαμε -ή νομίζαμε ότι είχαμε- χρήματα,ήταν περίπου έγκλημα να συζητήσουμε έστω για το πως πρέπει να εξοπλιστεί η χώρα. Τώρα που οι περιστάσεις απαιτούν ισχύ -και ειδικά ναυτική και αεροπορική- ελπίζουμε στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας για να διατηρήσουμε την αμυντική μας ικανότητα σ΄ ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης