Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή
11/02/2017 | 13:56 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας συμφωνεί να πληρώσουν παραπάνω οι Ευρωπαίοι για το ΝΑΤΟ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας συμφωνεί να πληρώσουν παραπάνω οι Ευρωπαίοι για το ΝΑΤΟ

Η απαίτηση των ΗΠΑ προς τους εταίρους τους στο NATO να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους και τη χρηματοδότηση του Συμφώνου είναι ένα «δίκαιο αίτημα», έκρινε χθες η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την πρώτη συνάντησή της με τον αμερικανό ομόλογό της Τζέιμς Μάτις, την οποία χαρακτήρισε θετική.

   Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θορυβήθηκαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το NATO διότι τα κράτη μέλη του δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Σύμφωνο «απαρχαιωμένο».

   Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος εμφανώς προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όταν είπε απευθυνόμενος σε αμερικανούς στρατιώτες ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά το NATO».

   Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως η Γερμανία, η οποία δαπανά ποσό χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα –το ποσοστό που το Σύμφωνο ορίζει ως στόχο– αντιλαμβάνεται ότι είναι ανάγκη να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

   «Νομίζω ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διεθνείς κρίσεις, πιο συγκεκριμένα τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, και επίσης να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας, τότε όλοι πρέπει να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί».

   Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι χαιρετίζει την προσφορά του Μάτις για την εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών. Ακόμη, υπογράμμισε πως ο Μάτις τη διαβεβαίωσε για την απαρασάλευτη στήριξή του προς το NATO.

   Οι δηλώσεις θαυμασμού του Τραμπ για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήγειραν ανησυχίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 και της υποστήριξης που της προσάπτεται από το Κίεβο και τη Δύση ότι παρέχει στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

   Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε κρίσιμο να μείνουν ενωμένα τα κράτη μέλη του NATO. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με μια φωνή», επέμεινε.

   Η ίδια είπε πως συμφώνησαν με τον Μάτις πως πολλά διεθνή προβλήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία, δεν μπορούν να λυθούν δίχως τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα άλλων κυρίαρχων κρατών.

   Κατά τη φον ντερ Λάιεν, Βερολίνο και Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι είναι κρίσιμο να «συνεχίσουμε να ενεργούμε από θέση ισχύος και να τείνουμε το χέρι στη Ρωσία, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τα λύνουμε».

   Σε ανακοίνωσή του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο Μάτις ευχαρίστησε τη φον ντερ Λάιεν για την συνεισφορά της Γερμανίας στο NATO και αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Βερολίνο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ειδικότερα στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ υπό αμερικανική ηγεσία.

   Αμφότεροι αδημονούν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO και στη Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια την επόμενη εβδομάδα, κατά την ανακοίνωση.

   Η συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με τον Μάτις διήρκεσε περίπου μία ώρα, διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν η πρώτη υπουργός Άμυνας ευρωπαϊκής χώρας που τον επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης