Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
03/07/2017 | 09:27 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η Βρετανία θέλει πλήρη έλεγχο της αλιείας της μετά από το Brexit

Η Βρετανία θέλει πλήρη έλεγχο της αλιείας της μετά από το Brexit

Η Βρετανία θα αποσυρθεί από μια συμφωνία η οποία επιτρέπει σε πολλές άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αλιεία σε ύδατα που απέχουν από 6 ως 12 μίλια από τις ακτές της, προκειμένου να «ανακτήσει τον έλεγχο» των χωρικών της υδάτων, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.

Όμως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αντέτεινε ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο Γκόουβ δεν έχει καμιά σημασία, αφού έχει αντικατασταθεί από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η οποία είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα διαπραγματευθούν τα δύο μέρη στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαζυγίου τους.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα αρχίσει σήμερα μια διετή διαδικασία για να αποχωρήσει από τη Σύμβαση του Λονδίνου για τα Αλιεύματα, που χρονολογείται από το 1964, πριν η Βρετανία ενταχθεί στην ΕΕ, και επιτρέπει σε πλοία από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα. «Θα ξαναπάρουμε τον έλεγχο, θα μπορούμε να αποφασίζουμε τους όρους της πρόσβασης», δήλωσε χθες ο Γκόουβ στο BBC.

Ο Γκόουβ, ένας από τους πιο διαπρύσιους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στην περσινή εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος, συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας σε ακτίνα 200 μιλίων, ή το μέσο της απόστασης μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας ή της Ιρλανδίας. Είπε ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από τη Σύμβαση του Λονδίνου για τα Αλιεύματα σημαίνει πως για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια, η χώρα θα μπορέσει να ελέγχει ποιος θα διαθέτει πρόσβαση στα χωρικά της ύδατα. «Αυτό είναι ένα ιστορικό πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας νέας εγχώριας αλιευτικής πολιτικής καθώς αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση — μιας πολιτικής που θα οδηγήσει σε μια πιο ανταγωνιστική, κερδοφόρα και βιώσιμη βιομηχανία για όλο το ΗΒ», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση πλοία από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία αλίευσαν 10.000 τόνους ψαριών και θαλασσινών το 2015 σε ακτίνα 12 ναυτικών μιλίων από τις βρετανικές ακτές. Όμως ο Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τον ισχυρισμό του Γκόουβ ότι η Βρετανία αποχωρώντας από τη σύμβαση θα αποκτήσει το δικαίωμα να υπαγορεύει μονομερώς ποιος θα έχει πρόσβαση στα χωρικά ύδατα του ΗΒ. «Αποκήρυξη από το ΗΒ της Σύμβασης του Λονδίνου = καμία αλλαγή: το δίκαιο της ΕΕ/η Κοινή Αλιευτική Πολιτική την αντικατέστησαν», έγραψε ο Μπαρνιέ στον λογαριασμό του στο Twitter. Τα συμφέροντα των υπόλοιπων 27 χωρών θα είναι η προτεραιότητα της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την αλιευτική πολιτική, συμπλήρωσε ο Μπαρνιέ. Ο υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Θαλάσσιων Πόρων της Ιρλανδίας, ο Μάικλ Κριντ, έκρινε ότι η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης είναι «ανεπιθύμητη» και «ανώφελη», αλλά πρόσθεσε πως δεν του προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Το Λονδίνο, εξήγησε ο Κριντ μιλώντας στο ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, έχει σκοπό να «ανεβάσει τη θερμοκρασία στις διαπραγματεύσεις» για το Μπρέξιτ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης