Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
17/08/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η “Βαβέλ” της πυρόσβεσης εκτός από αναποτελεσματική είναι και πανάκριβη

Η

Πρόβλημα οργάνωσης,σχεδιασμού και συνεργασίας στον κρατικό μηχανισμό και τεράστια κενά στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών έχουν επισημάνει όσοι ασχολούνται με το θέμα της πυρόσβεσης.

Η μελέτη που είχε κάνει ο απόστρατος αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, είχε αποδείξει ότι εκτός από αναποτελεσματικό το σύστημα πυρόσβεσης της χώρας είναι και πανάκριβο! Σύμφωνα με όσα είχε αποδείξει η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς κοστίζει εννέα φορές περισσότερο απ΄ ότι στις ΗΠΑ.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος είχε μελετήσει τη περίοδο 1981-2014 και είχε αποφανθεί μέσω της μελέτης του ότι:

Το μέσο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο ανά δασική πυρκαγιά είναι 150.000 ευρώ, όταν στις ΗΠΑ το κόστος είναι 18.770 δολάρια ή 16.900 ευρώ (9 φορές πιο μικρό) και στον Καναδά με τις πενταπλάσιες φωτιές  90.360 δολάρια ή 81.300 ευρώ.

Το συνολικό κόστος δασοπροστασίας στην Ελλάδα είναι 357.000.000 ευρώ. Από αυτό το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι 127.000.000 ευρώ και το κόστος της καταστολής (δασοπυρόσβεσης) των δασικών πυρκαγιών είναι 230.000.000 ευρώ.

Τι είχε επισημάνει στη μέλετη του:

« Το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί σε επίπεδο σχεδιασμού και οργάνωσης των δασοπυροσβεστικών επιχειρήσεων. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία που επιτελεί η πρόληψη στην αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, αφού αυτή οδηγεί στην πιθανότητα μείωσης, αν όχι εξάλειψης του κινδύνου πυρκαγιών, καθώς και του κινδύνου εξάπλωσης τουςΥπάρχει ανάγκη θεσμικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού. Σήμερα, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών έχει διαμελιστεί και ανατεθεί σε δύο φορείς, η μεν πρόληψη στη Δασική Υπηρεσία, η δε καταστολή στο ΠΣ και μεταξύ τους δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική σχέση και συνεργασία.».

Στην Ελλάδα για την πρόληψη των πυρκαγιών δαπανάται το 1/3 των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών δαπανώνται τα 2/3 των πιστώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του απόστρατου αντιστρατήγου της Πυροσβεστικής σε 34 χρόνια έχουν καεί 16.678.407 αγροτοδασικών στρεμμάτων και εκδηλώθηκαν συνολικά 51.521 δασικές πυρκαγιές. Το ίδιο διάστημα, ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά έτος είναι 490.541 στρέμματα, ενώ ο μέσος αριθμός δασικών πυρκαγιών είναι 1.513 πυρκαγιές ανά έτος.

Ο μέσος αριθμός των εναερίων μέσων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην αεροπυρόσβεση είναι τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον εθνικό εναέριο στόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και κάθε 2η μέρα επιπλέον των αεροσκαφών χρησιμοποιείται και ένα μισθωμένο ελικόπτερο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης