Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
29/04/2016 | 16:56 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΗΠΑ-ΕΕ προς συμφωνία ελεύθερου υπερατλαντικού εμπορίου πριν φύγει ο Ομπάμα

ΗΠΑ-ΕΕ προς συμφωνία ελεύθερου υπερατλαντικού εμπορίου πριν φύγει ο Ομπάμα

Εμπορικοί αξιωματούχοι από τις Ηνωμενες Πολιτείες και την ΕυρωπαΪκή Ένωση είπαν χθες ότι δεν θα δεχθούν μια περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου υπερατλαντικού εμπορίου η οποία δεν διευθετεί τις μεγάλες διαφωνίες των δύο ηπείρων σε θέματα που αφορούν γεωργικά προϊόντα, υπηρεσίες, δημόσιες συμβάσεις και επίλυση διαφορών.

Σε διαφορετικές ενημερώσεις κατά τον πιό πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ είπαν ότι θα προωθήσουν μια πλήρη υπερατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση (ΕΕΕΣ) προτού λήξει η θητεία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.

“Δεν πρόκειται να στοχεύσουμε σε μια ΕΕΕΣ “ελαφριάς μορφής” ή να δεχτούμε κάτι τέτοιο”, είπε ένας αξιωματούχος από την αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας. “Θα χρειαστεί να είναι πλήρης, θα χρειαστεί να είναι φιλόδοξη και νομίζουμε ότι έχουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε φέτος να ολοκληρώσουμε μια τέτοια φιλόδοξη συμφωνία”, είπε.

Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών όμως είπαν ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα και ότι η πρόοδος αυτή την εβδομάδα εστιάστηκε κυρίως στην αποφυγή αμφιλεγόμενης τεχνικής γλωσσας. Οι δύο πλευρές θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να έχουν λυθεί όλα τα μη-ακανθώδη θέματα μέχρι το φθινόπωρο.

Μερικές από τις βαθύτερες διαφωνίες των δύο πλευρών αφορούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων οι οποίοι στην ΕΕ απαγορεύουν αμερικανικό κρέας από βοωειδή που έχουν εκτραφεί με ορμόνες, γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και πολλαπλοί κανονισμοί στην Ευρώπη που προστατεύουν τοπικά τρόφιμα, όπως το τυρί ασιάγκο και τα διάφορα είδη φέτας.

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν παραπονεθεί ότι αυτοί οι κανονισμοί έχουν δημιουργήσει ένα εμπορικό έλλειμα με την ΕΕ αξίας 12 δις δολαρίων (10,55 δις ευρώ) ετησίως, που περιλαμβάνει 1 δις δολάρια (880.000 ευρώ) στα τυροκομικά μόνο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης