Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
25/08/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Εργασιακό στρες στις ΕΔ και αυτοκτονίες: Υπάρχουν και τα δύο και κάτι πρέπει να γίνει

Εργασιακό στρες στις ΕΔ και αυτοκτονίες: Υπάρχουν και τα δύο και κάτι πρέπει να γίνει

Οι αυτοκτονίες στο στράτευμα συνεχίζονται και όλες οι περιπτώσεις των τελευταίων ετών αφορούν πλέον σε μόνιμα στελέχη των ΕΔ. Πολλές φορές έχουμε θέσει το ερώτημα αν κάποιος από το στράτευμα ασχολείται με το θέμα. Με τις αιτίες που οδηγούν μόνιμα στελέχη των ΕΔ στην απόφαση να δώσουν τέλος στη ζωή τους…

Δεν υποστηρίζουμε ότι για τις αυτοκτονίες οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν μόνο στην υπηρεσία. Αλλά μήπως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πόσο μπορεί να επηρεάζουν σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον οι εργασιακές συνθήκες;

Υπάρχουν βεβαιωμένες περιπτώσεις στρατιωτικών στους οποίους οι ιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων, έχουν διαγνώσει “εργασιακό στρες”. Όποιος διαβάσει τι μπορεί να προκαλέσει μάλλον θα τρομάξει,γιατί συνήθως καταλήγει σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ποιο είναι το παράδοξο; Ότι ενώ οι στρατιωτικοί επαναλαμβάνουμε ιατροί το αναγνωρίζουν ως πάθηση και γι΄ αυτό κάνουν τη διάγνωση, αυτή δεν αναγνωρίζεται από την υπηρεσία!!!

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πολλά χρόνια τώρα ότι ουδείς έχει πάρει σοβαρά το θέμα των αυτοκτονιών στο στράτευμα.Αν θυμόμαστε καλά η τελευταία σοβαρή προσπάθεια που είχε γίνει πριν χρόνια ήταν από τον ψυχίατρο Μενούτη του ΝΝΑ. Είχε συντάξει ερωτηματολόγια και είχε δουλέψει πολύ στο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για το τι μπορεί να οδηγήσει ένα στέλεχος στην αυτοκτονία. Η αδιαφορία που αντιμετώπισε από την ιεραρχία, τον είχαν φθάσει στα όρια της παραίτησης.

Πριν από περίπου δυο χρόνια, πάλι Αύγουστος ήταν , διαδοχικές περιπτώσεις αυτοκτονιών είχαν οδηγήσει τον τότε ΑΣΔΕΝάρχη Αντιστράτηγο Μεϊμάρη, να ζητήσει να μεταφραστούν όλα τα αμερικανικά εγχειρίδια για το θέμα των αυτοκτονιών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Οι μεταφράσεις έγιναν, ο ΑΣΔΕΝάρχης έδωσε έγγραφες οδηγίες και μετά; Μετά τίποτα…Ελπίζουμε ότι δεν θα μας προκύψει ξανά το δυσάρεστο γεγονός. Αλλά να που διαρκώς το βρίσκουμε μπροστά μας και κάτι πρέπει να κάνουμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης