Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Επιχείρηση Γκιουλέν στην Τουρκία! Ποιους συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές

Επιχείρηση Γκιουλέν στην Τουρκία! Ποιους συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Χαλίς Χανζί, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Γκιουλέν, εισήλθε, κατά τα φαινόμενα, στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, τόνισε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα οι αρχές είχαν συλλάβει τον ανηψιό του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, συνελήφθη και κρατείται στο Ερζουρούμ και θα μεταφερθεί στην Αγκυρα για ανάκριση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, είναι πιθανόν να του απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχει οικοδομήσει «κράτος εν κράτει» και ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση, κατηγορίες που αρνείται ο 75χρονος ιεροκήρυκας που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν σχεδιάζει να παρατείνει πέρα από τους τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά θα το πράξει αν το κρίνει αναγκαίο, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

“Ο στόχος μας είναι ότι δεν πρέπει να παραταθεί, αλλά αν προκύψει η ανάγκη ασφαλώς και θα παραταθεί”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό ATV.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης