Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη ΤΟΥΡΚΙΑ
15/03/2017 | 13:04 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Επιτυχία” Ερντογάν! “Τα ΄σπασε” μ΄όλη την Ευρώπη και μιλά με …φύλαρχους!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία σημείωσε η τουρκική διπλωματία. Κατάφερε μέσα σε δυο εβδομάδες να προκαλέσει κρίση με έξι ευρωπαϊκές χώρες Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία.! Πράγματι πρόκειται για εξαιρετική επιτυχία. Το ερώτημα είναι αν έχει υπολογιστεί το οικονομικό κόστος αυτού του τσαμπουκά που θα τον ζήλευε ακόμα και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Επιχειρηματικά σωματεία, εξαγωγείς , τουριστικές επιχειρήσεις κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου.

Μια σύντομη ματιά στις οικονομικές σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας είναι αρκετή για να υπολογιστεί το μέγεθος  της απειλής.

Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών αγγίζει τα 6.6 δις% το 2016. Οι εξαγωγές της Τουρκία προς την Ολλανδία είναι 3.6 δις% και οι εισαγωγές από την  χώρα αυτή φτάνουν  τα 3δις%

Τα έσοδα της Άγκυρας από τους Ολλανδούς τουρίστες είναι ένα δις τον χρόνο.

Οι ολλανδικές επενδύσεις που έγιναν στην Τουρκία την περίοδο 2002-2015 είναι 21 δις.

Ο Τούρκος υπουργός οικονομικών  Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί , έσπευσε να καθησυχάσει την αγορά λέγοντας “δεν φτάσαμε στο σημείο να πάρουμε οικονομικά μέτρα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η κρίση θα αντιμετωπιστεί μέσω της διπλωματίας.”

Οι  ολλανδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στην  γειτονική μας χώρας είναι παγκόσμιοι κολοσσοί όπως  Unilever, ING, KLM, Shell, Phillips, Phillip Morris κ.α. Η θυγατρική της Shell , Vivo Energy που δραστηριοποιείται στην Αφρική αγόρασε πριν λίγο καιρό την τουρκική πετρελαϊκή  Petrol Ofis έναντι 1.4 δις $

Συνολικά 2.694 ολλανδικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία  που υψώνει την φωνή της και τα βάζει με όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει να της υπενθυμίσει κανείς ότι η Ολλανδία με πληθυσμό 17 εκατ. κάνει εξαγωγές ύψους 477δις$ . Η Τουρκία των 80 εκατ. Εξάγει προϊόντα μόλις 143 δις$.

Μπορεί  ο φιλόδοξος Πρόεδρος να θέλει να συσπειρώσει τους οπαδούς του ΄, όμως παίζει με τη φωτιά και κινδυνεύει να πυροβολήσει τα πόδια του. Βέβαια, με όλο αυτόν τον ορυμαγδό οι ψηφοφόροι δεν ακούν τα μαύρα μαντάτα που έρχονται από το μέτωπο της Συρίας που αποτελεί μια άλλη επιτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. ..

Ο ταραξίας, όμως ,της Μέσης Ανατολής  δεν τα βάζει κάτω. Συνεχίζει να σπέρνει ζιζάνια.  Κάλεσε στην Ούρφα αρχηγούς 50 νομαδικών φυλών από τη Συρία , για συνομιλίες. Οι φύλαρχοι αποφάσισαν τη σύσταση στρατιωτικής δύναμης με την ονομασία “Στρατός του Ευφράτη” για να καθαρίσουν την περιοχή τους από τους Κούρδους του PYD/PKK και τους τρομοκράτες του  ISIS. Αξιωματικοί του Ανεξάρτητου Στρατού της Συρίας θα αναλάβουν την εκπαίδευση και διοίκηση του Στρατού του Ευφράτη.

Σίγουρα οι εκλογές στην Ολλανδία θα σηματοδοτήσουν  ιστορικές αλλαγές στην διεθνή σκηνή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης