Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη Διεθνή Πολιτική
16/11/2016 | 06:57 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Επίσκεψη Ομπάμα: Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στον “μαύρο Κένεντι” που αποχωρεί;

Επίσκεψη Ομπάμα: Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στον

Πόσο μπορούμε να ελπίζουμε στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα,που όπως όλα δείχνουν θέλει να αποχαιρετήσει τον πλανήτη ως “μαύρος Κένεντι”; Έτσι τον είχε αποκαλέσει ο αρθρογράφος των «FT» Γκίντεον Ράχμαν, σχολιάζοντας την πρώτη περιοδεία του  στην Ευρώπη,όταν είχε μαγέψει τα πλήθη.

Πρώτα απ΄ όλα είναι προφανές ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ταξίδι στην Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.Μόνο οι κομματικά μίζεροι δεν μπορούν να το παραδεχτούν.Επίσης τα όσα είπε για το χρέος στο οποίο η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλο το βάρος της πολιτικής της ήταν πολύ σοβαρά. Έδειξαν την μεγάλη διαφορά για το  πως οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν κρίσεις σε σχέση με  τους παντελώς ανίκανους Ευρωπαίους.Δεν χρειαζόταν βέβαια το “φροντιστήριο” που έκανε ο Ομπάμα από την Αθήνα για να καταλάβουμε ότι αυτό που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα πρωτίστως αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ως …συνταγή σωτηρίας έχει παταγωδώς αποτύχει.

Προφανώς δεν αρκούν οι δηλώσεις Ομπάμα για να καταλάβουν οι Γερμανοί το λάθος.Ακόμη κι αν ο Ομπάμα πείσει τον διαδοχό του Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει την ίδια γραμμή πάλι κανείς δεν γνωρίζει αν θα αλλάξει πορεία η “ατμομηχανή” της ΕΕ ,η Γερμανία.Κι αυτό γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή εμμονή σ΄ ένα λάθος,ή την αδυναμία κατανόησής του.Από την επιμονή του κ.Σόϊμπλε σε μια καταστροφική πολιτική άκρατης και αλόγιστης λιτότητας κάποιοι βγάζουν τρελά λεφτά.Και συμπτωματικά όπως δείχνει το τερατώδες πλεόνασμά της αυτά καταλήγουν στη Γερμανία.

Ωστόσο το θέμα του χρέους έχει ανοίξει για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.Η Γερμανία όσο περνά ο καιρός νοιώθει την πίεση και όσο καθυστερεί ν΄ αλλάξει ρότα απλά  θα οδηγεί την Ευρώπη στο χάος και τελικά στην “αγκαλιά” της ακροδεξιάς.Θα το πάει μέχρι τελικής καταστροφής; Η ιστορία της δείχνει ότι το συνηθίζει.

Απ΄ αυτή την άποψη η νέα παρέμβαση Ομπάμα -απολύτως ισορροπημένη αφού ζήτησε και μεταρρυθμίσεις- μπορεί να αποδειχτεί  χρήσιμη.Ίσως κάποιους να ταρακουνήσει.Μένει να δούμε τι θα πει και στο Βερολίνο το οποίο επισκέπτεται από σήμερα,αμέσως μετά από την Αθήνα.

Δεν θ΄ αποφύγουμε να παραδεχτουμε ότι ακόμη κι αν γίνει κάποιο θαύμα και αύριο το πρωί ο κ.Σόϊμπλε κάνει  πίσω στο θέμα του χρέους και μας το χαρίσει θα΄ ναι θέμα χρόνου να καταλήξουμε στο ίδιο σημείο αν δεν σοβαρευτούμε και δεν διορθώσουμε αρκετά πράγματα στην λειτουργία του κράτους. Άλλο αυτό όμως κι άλλο η άποψη που κάποιοι εγχώριοι πολιτικοί έχουν κάνει καραμέλα που δεν λιώνει με τίποτα.Η άποψη που θέλει μόνο την Ελλάδα και τους Έλληνες να φταίνε για όλα.Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ψεύδη ,ειδικά μετά από έξι χρόνια αιματηρών “μεταρρυθμίσεων” όπως ονομάζουν τις παράλογες περικοπές που έχει υποστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό το παραμύθι θα πρέπει να σταματήσει. Όπως και το άλλο που θέλει το χρέος να ΄ναι…βιώσιμο! Όσοι το ΄χουν υποστηρίξει μάλλον θα πρέπει να το βγάλουν από την γκάμα των επιχειρημάτων τους,μετά απ΄ όσα είπε ο Ομπάμα στην Αθήνα.

Αυτά σ΄ ότι αφορά το χρέος.Σ΄  ότι έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα ο επίδοξος “μαύρος Κένεντι” δεν μας εξέπληξε ευχάριστα. Δεν συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά κι αυτό θα πρέπει να μας το εξηγήσει η κυβέρνηση.Για το Κυπριακό ο Ομπάμα κράτησε απόλυτη ισορροπία μεταξύ του βιαστή της νομιμότητας και του θύματος. Το να λέμε ότι πρέπει να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση όταν η Τουρκία απαιτεί να διατηρήσει στην Κύπρο στρατεύματα είναι αντιφατικό.

Όπως και να ΄χει πάντως η παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα ήταν μια τονωτική ένεση στο ηθικό μας. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα όσα οι πολιτικοί,οι αναλυτές κι  εμείς οι δημοσιογράφοι λέμε και γράφουμε ως σοφιστείες.Κανένας δεν πρόκειται να μας σώσει εκτός αν έχει κάτι να κερδίσει.Οι ΗΠΑ έχουν να αναμένουν κέρδη από εμάς και γι΄ αυτό μας στηρίζουν.Η σωτηρία μας όμως εξαρτάται κυρίως από τους δικούς μας “σωτήρες” οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν βρουν περισσότερα σημεία προσέγγισης απ΄ αυτά που τους οδηγούν στις καθημερινές και ανούσιες συγκρούσεις δουλειά δεν κάνουμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης