Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
07/12/2017 | 14:09
Militaire News

Επίσκεψη Ερντογάν: Το λάθος που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο! Τι λέει ο Κ.Φίλης

Επίσκεψη Ερντογάν: Το λάθος που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο! Τι λέει ο Κ.Φίλης

Ο καθηγητής Κώστας Φίλης Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων σε σχόλιό του για την κρατική τηλεόραση έκανε κριτική για τη συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν θεωρώντας ότι κακώς δόθηκε η ευκαιρία στον Ερντογάν να πει δημόσια όσα θέλει.

Τι είπε μεταξύ άλλων ο κ.Φίλης:

Το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν βαρύ. Ειπώθηκαν δημόσια που θεωρητικά είναι σε άλλο επίπεδο.Θα μπορούσαν αυτά τα θέματα να έχουν θιγεί με άλλο τρόπο. Επί της ουσίας δώσαμε την ευκαιρία στον Ερντογάν να ξεδιπλώσει την ατζέντα του δημόσια.

Ευτυχώς το κλίμα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν πολύ καλύτερο. Προφανώς υπάρχουν διαφορές.Προφανώς ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος από τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και ο κίνδυνο να επιδεινωθούν τα πράγματα είναι υπαρκτός.Μην ξεχνάμε ότι η κυριαρχία του Ερντογάν στην Τουρκία εξασφαλίστηκε μέσω της οικονομίας του που είχε εκτοξευθεί. Τώρα όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.

Ο Ερντογάν όσο απομακρύνεται από τη Δύση θα δυσκολεύεται να βρει νέες επενδύσεις και να συνεφέρει την οικονομία του από την οποία θα κριθεί.

Η Τουρκία έχει προβληματικές σχέσεις με τη Δύση. Σπεύδει να εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε χώρα τον καλεί. Η Ελλάδα επιθυμεί να μην αποκοπεί η Τουρκία απο την ΕΕ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν βρισκόμαστε στην κεντρική Ευρώπη. Η γεωγραφία είναι δεδομένη.Ακριβώς γι΄ αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντική η παρουσία του Ερντογάν στην Αθήνα.Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικού ή συμβιβαστικοί σε παραλογισμούς όπως αυτοί περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Ερντογάν έχει επιλέξει να επιβάλλει τους δικούς του νόμους και κανόνες στην Τουρκία,δεν έχει καμία σχέση μ΄ όσα προβλέπονται στην Ευρώπη και συνεπώς δεν έχει καν στο μυαλό του το αυτονόητο του διαχωρισμού των εξουσιών. Αυτά σ΄ ότι έχει να κάνει με την απαίτηση έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης