Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη Πολιτική ΥΠΕΘΑ
28/03/2016 | 06:46 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Το “σύνδρομο Μπαλτάκου” για τις Ενώσεις Στρατιωτικών και τα…φανελάκια του Καμμένου!

Το

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου οι στρατιωτικοί που είχαν εμπλοκή με τις Ενώσεις Στρατιωτικών …πέρναγαν άσχημα. Επικρατούσε το “δόγμα Μπαλτάκου”,πανίσχυρου γενικού γραμματέα της κυβέρνησης τότε, το οποίο προέβλεπε διάλυση των Ενώσεων και πειθαρχικές διώξεις στρατιωτικών. Εκ των πραγμάτων τα πυρά συγκέντρωνε πάνω του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ σήμερα Αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης. Είχε εισπράξει και την σχετική ποινή από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ επειδή είχε θέσει έγγραφο ερώτημα επί θεμάτων που αφορούσαν στους στρατιωτικούς.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχασε ολοκληρωτικά. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία είχαν στα χέρια τους οι στρατιωτικοί των Ενώσεων αποδείχτηκε “όπλο” ανίκητο.

Πίσω από την “ασπίδα” αυτής της απόφασης καλύφθηκαν όλοι οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι για να προχωρήσουν στην σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση. Έχασαν μάχες με τις περικοπές εξαιτίας κυρίως των αδύναμων στρατιωτικών ηγεσιών που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν χρησιμοποίησαν από  τη φαρέτρα τους το όπλο της παραίτησης. Ή έστω της απειλής της…

Κάθε λογικός άνθρωπος θα ανέμενε ότι οι Ενώσεις Στρατιωτικών και η ΠΟΕΣ που στο μεταξύ γεννήθηκε, θα έμπαιναν σε νέα φάση. Μπήκαν ,αλλά σε τελείως διαφορετική από την αναμενόμενη. Τρεις Ενώσεις Στρατιωτικών σχεδόν ένα χρόνο μετά από την ίδρυση της ΠΟΕΣ θυμήθηκαν ότι οι αρχαιρεσίες από τις οποίες προέκυψε πρόεδρος ο Ανέστης Τσουκαράκης δεν είχαν γίνει όπως έπρεπε. Παρόλα αυτά καμία από τις τρεις δεν έθεσε το θέμα θεσμικά ώστε να αποδειχτούν τα όσα ισχυρίζονταν και τελικά να αμφισβητήσουν την εκλογή Τσουκαράκη! Αντιθέτως ξεκίνησε ένας “πόλεμος” με δημοσιεύσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα όρια της ευπρέπειας.

Το πιο παράδοξο; Οι δύο από τις τρεις Ενώσεις που “αυτονομήθηκαν” δεν …έχουν πρόεδρο. Η Ένωση Θεσσαλίας “έχασε” τον πρόεδρό της ο οποίος αποχώρησε από τις ΕΔ κι έγινε υπάλληλος στον ΟΑΕΔ. Στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θράκης η πρόεδρος επίσης αποχώρησε από τις ΕΔ,εδώ και μήνες    και νέος  πρόεδρος δεν υπάρχει.  Άγνωστο παραμένει ποιος διαχειρίζεται την ιστοσελίδα της Ενώσεων η οποία πριν από λίγο καιρό απειλήθηκε και με αγωγή από ακτοπλοϊκή ετιαρεία για συκοφαντική δυσφήμιση. Μόνο η Ένωση Ηπείρου εξακολουθεί να έχει εν ενεργεία στρατιωτικό πρόεδρο.

Η κριτική προς τον πρόεδρο της ΠΟΕΣ Ανέστη Τσουκαράκη άρχισε με την “φημολογία” που τον ήθελε σίγουρο υποψήφιο στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν! Κι όχι μόνο αυτό. Κάποιοι απ΄ όσους είχαν βγει και έκαναν κήρυγμα κατά της επιχειρήσης κομματικοποίησης των ΕΔ, βρέθηκαν υποψήφιοι με τη ΝΔ!

Στη συνέχεια και μετά από την τοποθέτηση του Τσουκαράκη ως άτυπου συμβούλου του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου η κριτική πέρασε σε άλλο επίπεδο. Η “κατηγορία” ήταν πως δεν ήταν πια τόσο δυναμικές οι κινητοποιήσεις των στρατιωτικών ,όσο την εποχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Όλα αυτά θα ήταν απολύτως θεμιτά αν δεν συνοδεύονταν από “ανώνυμες επιθέσεις” που έχουν φθάσει να αγγίζουν τις προσωπικές και επαγγελματικές ζωές ανθρώπων. Η ηγεσία του ΓΕΣ παρακολουθεί αμέριμνη όλη αυτή τη κατάσταση.

Ο Τσουκαράκης δέχτηκε πριν από μερικές μέρες μια απίστευτη επίθεση σε τηλεοπτική εκπομπή την οποία παρουσιάζει ο Αντώνης Μυλωνάκης, απόστρατος αξιωματικός και νυν δημοσιογράφος . Μαζί με τον συμπαρουσιαστή του “επέπληξαν” μεταξύ αλλων τον Τσουκαράκη γιατί δεν …έκανε φασαρία στον Καμμένο και ο ελληνικός στρατός θα παραγγείλει…φανελάκια από τη Κίνα!

Αφού προσπεράσουμε το γεγονός ότι τις παραγγελίες αυτές εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης με πολλές τέτοιες  περιπτώσεις να έχουν απασχολήσει κατά καιρούς θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής για να μη τρελάθουμε τελείως:

•Είναι δουλειά του Τσουκαράκη ή του όποιου στρατιωτικού να επεμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις; Από πότε και από που προκύπτει αυτό; Το λάθος το έχει κάνει πολλές φορές ο πρόεδρος της Ενώσεως Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου ο οποίος σε ανακοινώσεις του εξέφραζε αντιρρήσεις για το ποιες μονάδες πρέπει ή δεν πρέπει να κλείσουν στον νομό.

•Αν δεν κάνουμε λάθος αγωνία όλων μας ήταν να διαφυλαχτεί πάση θυσία η πειθαρχία στο στράτευμα με την λειτουργία Ενώσεων Στρατιωτικών,όταν πήραμε απόφαση ότι αυτό το φαινόμενο θα είναι πλέον μια πραγματικότητα. Και είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι οι στρατιωτικοί της ΠΟΕΣ παίρνουν ΑΡΙΣΤΑ σ΄ αυτό το τομέα!

•Τώρα τι ακριβώς ζητάμε; Να γίνουν…απείθαρχοι…σαματατζήδες και να κουνάνε το δάχτυλο στους ανωτέρους τους και την πολιτική ηγεσία; Και μάλιστα για προμήθειες των ΕΔ;

Το θέμα είναι άλλο κι εδώ επιστρέφουμε στο “σύνδρομο Μπαλτάκου”. Η ΠΟΕΣ ενοχλεί όχι μόνο επειδή είχε αποτέλεσμα με το ΣτΕ,αλλά επειδή πέτυχε όσα πέτυχε χωρίς να μπορούμε να την …πιάσουμε πουθενά ανοιχτή και απείθαρχη! Ακόμη και η ποινή που επέβαλλε ο Κωσταράκος στον Τσουκαράκη είναι στον αέρα και κρίνεται δικαστικά! Το θέμα λοιπόν είναι η αποδυνάμωση της ΠΟΕΣ και τελικά η διάλυσή της και η αντικατάστασή της με κάτι απολύτως ευνουχισμένο και ελεγχόμενο. Έγινε σχετική προσπάθεια αλλά το σενάριο …κόλλησε αφού ο επικεφαλής του εγχειρήματος ελέγχεται από το Γενικό του Επιτελείο για  νομική υπόθεση! Θα υπάρξουν προφανώς νέες προσπάθειες…

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αυτό που πάει να δημιουργηθεί είναι ένα …τέρας το οποίο οι δημιουργοί του δεν θα μπορέσουν να το ελέγχουν όπως νομίζουν.

Το ερώτημα είναι γιατί Καμμένος και Βίτσας ανέχονται όλο αυτό το σκηνικό παραλογισμού που απειλεί άμεσα πλέον την πειθαρχία στο στράτευμα. Μήπως βολεύει κι αυτούς ποστεύοντας ότι το διαίρει και και βασίλευε είναι η καλύτερη τακτική για να “ελέγχουν” την κατάσταση; Αν έχουν πέσει σ΄ αυτή τη παγίδα …ζήτω που καήκαμε. Κι εμείς ας καούμε. Το θέμα όμως είναι αν ότι η φωτιά θα “κάψει” και τις ΕΔ.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης