Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
15/01/2018 | 00:51
Militaire News

ΕΜΘ: Γιατί ανησυχούν για τη ρύθμιση με τον αποστρατευτικό βαθμό

ΕΜΘ: Γιατί ανησυχούν για τη ρύθμιση με τον αποστρατευτικό βαθμό

Έντονη είναι η ανησυχία των Εθελοντών Μακράς Θητείας σχετικά με το ποιοι τελικά θα είναι οι όροι και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις που θα καθοριστούν, για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων, σε αυτούς.

Όταν ψηφίστηκε το άρθρο 2 στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στις μονάδες κυριάρχησε η άποψη, ότι όλοι οι ΕΜΘ όταν αποστρατευτούν θα λάβουν τιμητικά τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων. Αυτή η ρύθμιση ενώ δεν λύνει το βασικό πρόβλημα, το οποίο είναι η παραμονή στον βαθμό του Ανθυπασπιστή για 15 χρόνια για ανθρώπους από τα 43 μέχρι και τα 58 τους έτη, ευελπιστούσε να χρυσώσει το χάπι για τους ΕΜΘ.

Όμως, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και παρά τις δημόσιες ευχαριστίες των εμπνευστών της συγκεκριμένης ρύθμισης, δηλαδή του συλλόγου των αποστράτων ΕΜΘ, προς τον κύριο ΥΕΘΑ Π. Καμμένο, τον κύριο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα, όπως και όλους τους βουλευτές και τα κόμματα που υπερψήφισαν το άρθρο, και νομοθέτησαν την πρόταση του συλλόγου, δεν πρόκειται για κάποια καθολική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ για το σύνολο των ΕΜΘ, αλλά ο κύριος ΥΕΘΑ έχει ζητήσει τις απόψεις και την γνωμοδότηση επί του θέματος, των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.

Οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων και των Κλάδων για τα βαθμολογικά θέματα των ΕΜΘ, είναι γνωστές και δηλωμένες σε κάθε δοθείσα ευκαιρία. Αν η γνωμοδότηση των Επιτελείων στηριχτεί στην κρατούσα λογική, «όσο λιγότεροι Ανθυπολοχαγοί ΕΜΘ τόσο καλύτερα» και εφαρμόσει με την ίδια «μαεστρία» το ψιλό κόσκινο διύλισης στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων, το οποίο εφαρμόζει και στις μετατάξεις των ΕΜΘ σε ανώτερη βαθμίδα, τότε υποψιάζομαι, ότι από το σύνολο των ΕΜΘ, αυτοί που θα καταφέρουν τελικά να λάβουν τον αποστρατευτικό του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων, θα είναι ελάχιστοι και θα είναι αποκλειστικά από αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν από τούδε και στο εξής! 

Κατά την διάρκεια των ζυμώσεων και της αναμονής της γνωμοδότησης των Επιτελείων και της τελικής έκδοσης του προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων, σχετικά με τον αποστρατευτικό βαθμό των ΕΜΘ, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή των, για άλλα θέματα λαλίστατων, ομοσπονδιών και η απουσία συγκεκριμένης πρότασης καθορισμού όρων και προϋποθέσεων επί της συγκεκριμένης κυοφορούμενης ρύθμισης. Οι ΕΜΘ περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την πρότασή των ομοσπονδιών προς τα Επιτελεία. Η σιωπή δεν είναι εκπροσώπηση. Ποιοι ΕΜΘ πρέπει να λάβουν τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων όταν αποστρατευτούν;

Επίσης, οι ΕΜΘ περιμένουν και συγκεκριμένη πρόταση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων από τους απόστρατους εμπνευστές και εισηγητές της πρότασης που τελικά υιοθετήθηκε από το ΥΠΕΘΑ, εκτός κι αν τώρα που η ρύθμιση φαίνεται ότι δεν θα τους προσφέρει αυτά που προσδοκούσαν και δε θα έχει αναδρομική ισχύ, το θέμα έπαψε να τους αφορά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης