Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
23/10/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Πολλά τα λεφτά αλλά και πολλά τα χρόνια! Το 2028 τελειώνει ο εκσυγχρονισμός

Εκσυγχρονισμός F-16: Πολλά τα λεφτά αλλά και πολλά τα χρόνια! Το 2028 τελειώνει ο εκσυγχρονισμός

Από την ανακοίνωση Τραμπ για τον εκσυγχρονισμό των F-16, αυτό που λογικά προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το θέμα της τιμής. Τα 2,4 δις του Αμερικανού προέδρου μπορεί να έγιναν 1,1 δις από την Αθήνα,αλλά κι αυτά δεν είναι λίγα αυτή την εποχή. Δεύτερο θέμα για το οποίο νομίζουμε όλοι έχουμε βιαστεί να βγάλουμε συμπεράσματα είναι τα αντισταθιστικά. Ας περιμένουμε να δούμε τι είναι αυτά τα Α.Ω και μετά ας κρίνουμε. Σ΄ αυτό που ελάχιστη σημασία έχουμε δώσει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος: 10 χρόνια!

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει τον εκσυγχρονισμό 85 μαχητικών αεροσκαφών,θα τα ΄χει όλα στη διάθεσή της το 2028! Ακόμη και το F-35 θα είναι παλιό τότε…

Γιατί πάει “τόσο μακριά η βαλίτσα”; Αν πράγματι είναι τόσο δύσκολη η αναβάθμιση των F-16 να το δεχτούμε, αλλά δεν νομίζουμε ότι ισχύει αυτό. Μάλλον η ολοκλήρωση του προγράμματος συμβαδίζει με την αποπληρωμή του που θα γίνει σε βάθος 10ετίας.

Τίθεται λοιπόν ένα ζήτημα. Η Ελλάδα ανέμενε και αναμένει βοήθεια από τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα αναβάθμισης της Lockheed Martin μόνο ως βοήθεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει πελάτη την Ελλάδα από το 1948! Και είμαστε όχι απλώς καλός πελάτης. Έχουμε υπάρξει και …σωτήρες της γραμμής παραγωγής των F-16 που με δικές μας παραγγελίες έμεινε ζωντανή. Ακόμη και τα χρόνια της πτώχευσής μας η Lockheed Martin θα πρέπει να μας έχει σε περίοπτη θέση. Μέσα σε λίγους μήνες έχει κλείσει το συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό των P-3 Orion και τώρα ετοιμάζεται να κλείσει το συμβόλαιο του εκσυγχρονισμού των F-16. Λογαριασμός 1,7 δις από χώρα που είναι σε μνημόνιο!

Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν με περισσή αλαζονεία πως “αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια εταιρεία όπως η Lockheed Martin”. Η απάντηση είναι πως αν τα θεωρεί ασήμαντα μπορεί και να μην τα “χτυπήσει” και να κυνηγήσει  τα μεγάλα…Παρά την αλαζονεία που επιδεικνύουν ορισμένοι όλο στα “μέρη μας” κάνει βόλτες και κερδίζει.

Επειδή οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει ποτέ ούτε σεντ από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα, θα περιμέναμε αυτή τη φορά αν όχι μια καλή έκπτωση -που δεν την είδαμε- τουλάχιστον έναν αξιοπρεπή χρόνο παράδοσης των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών. Το 2028 είναι πολύ ,πολύ μακριά.

Τέλος για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Όλοι μας λέμε και γράφουμε πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 είναι μονόδρομος. Αυτό ισχύει λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και επειδή η Ελλάδα αναζητά απεγνωσμένα την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 χρησιμοποιείται και αυτό ως μέσο επίτευξης αυτού του στόχου. Σε κάθε άλλη περίπτωση με βεβαιότητα ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν θα αποτελούσε την ιδανική λύση για την ΠΑ,είναι προφανές. Υπάρχουν αρκετές άλλες,όλες “δυτικής προέλευσης”, λύσεις που θα πήγαιναν την ΠΑ τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης