Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
21/09/2017 | 07:23 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Οι “εκπτώσεις” άρχισαν αλλά όχι στις τιμές

Εκσυγχρονισμός F-16: Οι

Η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ, ξεκίνησε με την πεποίθηση ότι θα αναβαθμιστούν πάνω από 100 αεροσκάφη. Σύντομα ο αριθμός αυτός έπεσε στα 93 και ήδη έχουμε αρχίσει να κουβεντιάζουμε για 85. Όπως φαίνεται οι “εκπτώσεις” στην ποσότητα θα συνεχιστούν,αφού εκπτώσεις στις τιμές προς το παρόν  δεν γίνονται από τους Αμερικανούς. Όλα αυτά γίνονται υπό πίεση χρόνου, αφού πηγές της ΠΑ που ασχολούνται με το θέμα, υποστηρίζουν πως αν δεν κλείσει η υπόθεση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου “το πρόγραμμα πάει στις καλένδες”. Προς το παρόν αναμένουμε την οικονομική προσφορά των Αμερικανών που θα γίνει γνωστή στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Χθες ενημερώθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία η Βουλή. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις έδωσαν μεν πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συζητήσεις, έχοντας όμως την εικόνα ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δις. Είναι εφικτό;

Σ΄ ότι αφορά στο σενάριο εκσυγχρονισμού 93 αεροσκαφών το ξεχνάμε.Η τιμή εκκίνησης όπως λένε οι πληροφορίες θα ΄ναι 1,7 δις.

Το αμέσως επόμενο σενάριο είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,4 δις. Μοιάζει πιο ρεαλιστικό.

Που θα βρεθούν τα χρήματα είναι το ερώτημα. Πρώτα απ΄ όλα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα πρέπει να πουληθούν τα 32 αεροσκάφη Block 30. Διαφορετικά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να προχωρήσουμε. Πρόθυμοι πελάτες να αγοράσουν υπάρχουν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι στην κορυφή της λίστας. Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα απ΄ αυτή την αγορά είναι μάλλον πολύ αισιόδοξες. Κάποιοι κάνουν λόγο για 600 εκατομμύρια, αλλά πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις αναφέρουν ότι το ποσό που μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα από την πώληση των αεροσκαφών δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια. Αρκούν; Θα εξαρτηθεί από το τι θα ζητήσουν οι Αμερικανοί ως προκαταβολή για να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός. Θα είναι “ελαστικοί” όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουν πως είναι και προς το δικό τους συμφέρον να προχωρήσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει πάντως ότι  η αμερικανική πλευρά είναι τόσο ευέλικτη, όσο η Αθήνα επιθυμεί.

Από την άλλη υπάρχει το θέμα του χρόνου. Αν ισχύει η εκτίμηση που λέει πως αν δεν τελειώσει η υπόθεση μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα πάει στις καλένδες, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Μοιάζει εξαιρετικά απίθανο η γραφειοκρατία σε Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ να κινηθεί τόσο γρήγορα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης