Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
20/11/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Μάχη με το χρόνο αλλά και τις εταιρείες; Πως έχει η κατάσταση

Εκσυγχρονισμός F-16: Μάχη με το χρόνο αλλά και τις εταιρείες; Πως έχει η κατάσταση

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 αναμενόταν να συμφωνηθεί και να “τρέξει” με ταχύτητες εξπρές, μέχρι πριν μερικούς μήνες. Ωστόσο από την ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει προβληματισμό, ακόμη και απαισιοδοξία για την ολοκλήρωσή του.

Πως έχει η κατάσταση;

Ο στόχος του ΓΕΑ αλλά και της κυβέρνησης ήταν να έχει κλείσει το ζήτημα μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου, για λόγους οικονομικούς-λογιστικούς. Το υψηλότατο κόστος που ανακοινώθηκε από την αμερικανική πλευρά οδήγησε υποχρεωτικά σε αλλαγή πλάνων. Τα 123 αεροσκάφη, που στην πραγματικότητα ήταν 93, έγιναν 85. Για να γίνει αυτή η αλλαγή η “αμερικανική γραφειοκρατία” (σ.σ κι όμως υπάρχει) ζήτησε τρεις μήνες! Αν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, η επίσημη απάντηση για το κόστος αναβάθμισης των 85 F-16, θα φθάσει στην Αθήνα τον Φεβρουάριο!

Από το ΓΕΑ ευελπιστούν ότι η απάντηση θα ΄ρθει πολύ γρηγότερα.

Θα είναι η προσφορά στο ύψος του 1,1 δις που επιθυμεί η Ελλάδα;

Υπάρχει αισιοδοξία πως ναι, αν και οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει δυσκολία στο να “συμπιεσθεί” το οικονομικό κόστος. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσφορά που θα είναι περίπου στο 1,4 δις.

Τι μπορεί να προκύψει από το επίσημο πλέον ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Boeing και αποκάλυψε χθες το Militaire.gr; 

Πηγές του ΓΕΑ υποστηρίζουν ότι είναι μάλλον δύσκολο να εξεταστεί αυτή η πρόταση τώρα. Λένε επίσης ότι η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 θα αποτελέσει ουσιαστικά συνέχεια της σύμβασης της αγοράς των 30 F-16 επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2005. Αυτή η πρακτική δέχτηκε κριτική επειδή άφηνε ανοιχτό παράθυρο για τα Αντισταθμιστικά Ωφέλη,τα οποία όμως “κόπηκαν” από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τώρα ότι η επιλογή να “κολλήσει” η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό στην σύμβαση αγοράς του 2005, εξασφαλίζει ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις που μπορούν να γίνουν μόνο με την κατασκευάστρια Lockheed Martin. Πηγές της οποίας προσθέτουν πως ουδείς άλλος μπορεί να κάνει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών. Θυμίζουν την περίπτωση της Νότιας Κορέας που επιχείρησε να κάνει τον εκσυγχρονισμό με την ΒΑΕ  και απέτυχε.

Ωστόσο από το ΥΠΕΘΑ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λένε πως η πολιτική ηγεσία θα συναντήσει τους εκπροσώπους της Boeing για να ακούσει την πρόταση της εταιρείας αναλυτικά.

Αν σ΄ αυτά προσθέσουμε το νοσηρό πολιτικό κλίμα που υπάρχει ειδικά στον χώρο των εξοπλισμών,γίνεται εύκολα κατανοητό, γιατί υπάρχει προβληματισμός και απαισιοδοξία.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης