Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
21/10/2017 | 08:55
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: “Η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να ΄χει κομματικά σύνορα”

Εκσυγχρονισμός F-16:

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ*

Αναμέναμε η συνάντηση Τραμπ και Τσίπρα λόγω των συγκυριών που επικρατούν την παρούσα χρονική περίοδο στην περιοχή μας να έχει παραγωγικά αποτελέσματα τόσο στον άξονα της οικονομίας όσο και σε αυτόν της ασφάλειας.

Η ανανέωση της σύμβασης της Σούδας άφηνε πολλές προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Πολλά έχουν ειπωθεί πρόσφατα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σχετικά με το κόστος των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γι’ αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω τα ακόλουθα:

•Η ιστορία αυτή είναι γνωστή μία δεκαετία πριν, όμως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνειδητά την έθεταν στις καλένδες μέχρι που φθάσαμε στο παραπέντε για να ξυπνήσουμε.Το Ποτάμι έχει θίξει πολλάκις το ζήτημα όπως και το πρόβλημα με τα αεροσκάφη M-2000 που δεν έχει δοθεί λύση μέχρι σήμερα.

• Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 περιλαμβάνει δομικά στοιχεία καθώς και των εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων με νέα πολλαπλών ρόλων εξελιγμένης τεχνολογίας.

• Το κόστος τους έχει αυξητική πορεία και είναι συνάρτηση κυρίως των υπό εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό και ανάλογα με τις προσφερόμενες δυνατότητες. Η ελληνική πλευρά επιβάλλεται λογικά να προβλέψει τα συστήματα που θα έχουν την δυνατότητα ν’ αντεπεξέλθουν επιχειρησιακά σε ικανοποιητικό βαθμό στην αντιμετώπιση των αεροσκαφών F-35.

• Τα αναβαθμισμένα F-16 θα είναι κατώτερα των αντιστοίχων F-35 επιχειρησιακά και επομένως θα έχει κατά κάποιο τρόπο ανατραπεί το status στο Αιγαίο.

• Η οποιαδήποτε αναβάθμιση καθώς και η συντήρηση σε εργοστασιακό επίπεδο επιβάλλεται να συνδεθεί με την εγχώρια βιομηχανία που τόσο έχουμε ανάγκη. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε στην συνάντηση των δύο ηγετών, μάλλον το αντίθετο ακούσαμε από τον κύριο Τραμπ.

• Ήδη έχουμε καθυστερήσει την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και είμαστε πίσω χρονικά σε συνδυασμό με τους χρόνους που οι φίλοι μας θα αποκτήσουν τα F-35 και τις συστοιχίες των S-400 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Η χώρα δεν αντέχει οικονομικά ένα νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό με την γείτονα το οποίο θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση.

• Το γεγονός δε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά την επιχειρησιακή δυναμικότητα των F-35 που είναι 5ης γενιάς – που θα αποκτήσουν οι Τούρκοι- αναλογικά με την δυναμικότητα των F-16 που είναι 3ης γενιάς δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις.

Μετά από όλα αυτά θα περιμέναμε από τον κύριο Τσίπρα να ζητήσει και να πετύχει από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ανανέωση της σύμβασης της Σούδας κάποιες δεσμεύσεις που θα εγγυώνται συμβατικά την ασφάλεια της χώρας. Ίσως ακόμη και κάποια τροποποίηση των κανονισμών του ΝΑΤΟ που να δίνει το δικαίωμα στις συμμαχικές δυνάμεις (ΝΑΤΟ) να επέμβουν αμυντικά για τη λύση του θέματος ειρηνικά που να διασφαλίζει όμως την εθνική μας κυριαρχία σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης.

Επίσης, την εξασφάλιση των θέσεων που σχετίζονται με το Κυπριακό και των γεωπολιτικών συμφερόντων μας σε ενεργειακά θέματα και όχι μόνο στη νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογείου.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πετύχει έστω κάποια από τα αναφερόμενα ανωτέρω συμβατικά – υποχρεώσεις των ΗΠΑ σε πολιτική και αμυντική κατεύθυνση – εκτιμώ ότι θα έχουμε αποτύχει για ακόμη μία φορά να θωρακίσουμε αμυντικά τη χώρα μας προκειμένου να στρέψουμε την προσοχή μας στην ευημερία της πατρίδας μας.

Η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να έχει κομματικά σύνορα. Τα εθνικά διακυβεύματα απαιτούν σοβαρότητα από όλα τα δημοκρατικά κόμματα της βουλής, σχέδιο εφαρμογής κοινής διαχρονικής στρατηγικής και αποφυγή «κορόνων» επικοινωνιακού χαρακτήρα που οδηγούν σε άτοπο.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης