Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
18/09/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Γιατί κοιτούν προς τον ουρανό οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ;

Εκσυγχρονισμός F-16: Γιατί κοιτούν προς τον ουρανό οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ;

Η φωτογραφία με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ να κοιτούν προς τον ουρανό είναι πολύ επίκαιρη. Η “εξίσωση” του εκσυγχρονισμού της ΠΑ, είναι εξαιρετικά δύσκολη και προς το παρόν η λύση της δεν έχει βρεθεί. Η αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού τουλάχιστον 93 F-16 δεδομένη. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Αυτά τα δύο δεδομένα συγκρούονται…

Επισήμως δεν υπάρχει οικονομική προσφορά από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Όλες οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για ποσό που θα ξεπερνά το 1,5 δις. Για το πόσο παραπάνω θα ΄ναι, οι εκτιμήσεις είναι αρκετές, με κάποιους να κάνουν λόγο για 1,7 δις.

Με αφορμή αυτές τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφτεί πολλά σενάρια. Ένα απ΄ αυτά θέτει το ερώτημα ,γιατί η Ελλάδα να μην επιλέξει την αγορά F-35 και ν΄ αφήσει τον εκσυγχρονισμό. Η απάντηση είναι ότι με 1,5 δις δεν μπορεί να αγοραστεί ικανός αριθμός F-35. Ικανός για να ΄ναι χρήσιμα για τα επιχειρησιακά σχέδια της ΠΑ. Όσοι λένε -υπάρχουν κάποιοι- να πάρουμε “έστω 12 κομμάτια να υπάρχουν”, αντιμετωπίζουν το ζήτημα μάλλον επικοινωνιακά. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί, σ΄ ότι έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της ΠΑ. Βεβαίως μπορεί κάποιος να πει ότι μπορεί να εξεταστούν άλλες λύσεις αγορών νέων αεροσκαφών, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από την ΠΑ που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.

Έτσι όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, όσοι ήλπιζαν να κλείσει το θέμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι δεν θα δικαιωθούν. Η επίσημη οικονομική πρόταση από τις ΗΠΑ θα ΄ρθει μέσα στον Οκτώβριο. Προς το τέλος του ίδιου μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Έχει ίσως κι αυτό τη σημασία του. Ακόμη κι αν βρεθεί μια λύση στο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό των F-16 είναι μάλλον δύσκολο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρξει συμφωνία.

Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ πάντως επεξεργάζονται διάφορα άλλα σενάρια για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που αναγκαστικά προβλέπουν είτε τον εκσυγχρονισμό λιγότερων των 93 αεροσκαφών, είτε “εκπτώσεις” στο τι θα εκσυγχρονίσουμε στα αεροσκάφη. Νομίζουμε ότι όλα αυτά θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις στο άμεσο μέλλον.

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η σχέση των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ είναι εξαιρετική ,όπως και η συνεργασία τους. Συνεπώς η αναζήτηση λύσης έχει καλές προοπτικές.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης