Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
24/06/2017 | 07:48
Militaire News

Εθνική Μπάσκετ Γυναικών: “Κορίτσια με το μαχαίρι στα δόντια”

Εθνική Μπάσκετ Γυναικών:

Η Εθνική Γυναικών πήρε πανηγυρική πρόκριση -για πρώτη φορά στην ιστορία της- στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ και μαζί μ` αυτήν «άρπαξε» και ένα «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, που θα διεξαχθεί στην Ισπανία.

Ο «θόρυβος», μάλιστα, που έχουν κάνει οι μέχρι σήμερα εμφανίσεις των κοριτσιών του Κώστα Κεραμιδά στην Τσεχία, προκάλεσαν… κύμα, το οποίο και έφτασε μέχρι την Ελλάδα και έχει τρελάνει τους πάντες, όπως πολύ σωστά επισήμανε η Πελαγία Παπαμιχαήλ σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η φόργουορντ/σέντερ του Ολυμπιακού και πιστή στρατιώτης της Εθνικής από το 2006 μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την πρόκριση της Εθνικής στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ, με την οποία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κέρδισε για δεύτερη φορά στην ιστορία της μία θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ελληνίδα διεθνής υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την επιτυχία επί της Τουρκίας, ότι έμεινε άφωνη από το διάβασμα της αντιπάλου και την τακτική, μίλησε για το μεγάλο μυστικό αυτής της Εθνικής, το τεχνικό επιτελείο, την Εβίνα Μάλτση, τη συνέχεια, αλλά και τη 2η ευκαιρία που εμφανίστηκε στην «γαλανόλευκη» μετά την επιτυχία του 2009 (σ.σ. είχε καταλάβει την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ και είχε εξασφαλίσει για πρώτη φορά την πρόκριση της στο Παγκόσμιο).

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η Πελαγία Παπαμιχαήλ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η Εθνική είναι στις «4» της Ευρώπης. Η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά χρόνων είχε επιτέλους αποτελέσματα;

«Χωρίς σκληρή δουλειά και προσπάθεια δεν γίνεται τίποτα και δεν μπορείς να φτάσεις στην επιτυχία. Η πορεία αυτή των κοριτσιών αποδεικνύει ότι ό,τι και να λένε όσο κι αν υποτιμούν το γυναικείο μπάσκετ και να λένε ότι η επιτυχία του 2009 δεν επρόκειτο να επαναληφθεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ήρθαν αυτά τα κορίτσια και βούλωσαν στόματα… Φυσικά η κάθε μία από μόνη της ξέρει τι θυσίες έχει κάνει για να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Να αγωνίζονται με την Εθνική τα καλοκαίρια και να τα δίνουν όλα στο παρκέ».

Η Εθνική έχει κερδίσει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σερβία, Ρωσία και Τουρκία «υποκλίθηκαν» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Υπάρχει μυστικό γι` αυτήν την επιτυχία;

«Θα είμαι ειλικρινής. Το επίπεδο του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ έχει ταβάνι και αυτό γιατί υστερούμε σε σωματικά προσόντα. Με κάποιο μαγικό τρόπο έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια αυτό το μειονέκτημα να το χρησιμοποιούμε υπέρ μας. Έχουν μάθει τα κορίτσια πώς να παίζουν με πιο ψηλές και γυμνασμένες αντίπαλες και απέναντι σε 2-3 νατουραλιζέ που έχει κάθε Εθνική. Με την τακτική και την άμυνα μας έχουμε πνίξει κάθε αντίπαλο. Σήμερα ήταν απίστευτο το μπλακ άουτ που υποχρεώσαμε την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο… Αυτά τα κορίτσια δεν είναι πυροτεχνήματα… Είχαν παρουσία με την Εθνική τα τελευταία χρόνια, έχουν εμπειρίες , έχουν φάει… κατραπακιές και ήταν το timing τώρα για να ανταποκριθούν. Εκμεταλλεύτηκαν όλα τα λάθη των αντιπάλων τους, έκρυψαν τα δικά τους μειονεκτήματα και πέτυχαν. Η μαγκιά στο μπάσκετ είναι αυτή. Να κρύβεις δηλαδή τα μειονεκτήματα σου και να δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα. Αυτή η ομάδα πάντα ήξερε να το κάνει καλά. Σε αυτό το ευρωπαϊκό μας βγήκε στο 100% σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια».

Η παρουσία των Κεραμιδά και Καφαντάρη στην τεχνική ηγεσία και στο «διάβασμα» των αντιπάλων ενισχύει την Εθνική;

«Η ομάδα δεν κατεβαίνει μόνη της και έχει προπονητικό τιμ που έχει ανάλογο μερίδιο ευθύνης με αυτό των κοριτσιών. Ενισχύει τις παίκτριες τόσο στην προετοιμασία του αγώνα, όσο και στην ψυχολογία τους πριν από τα σημαντικά παιχνίδια. Ωστόσο, το ξαναλέω… Η τακτική που είδα σε αυτά τα παιχνίδια με άφησε άφωνη. Τέτοιο διάβασμα του αντιπάλου δεν το περίμενα. Ο κόουτς έκανε το μειονέκτημα πλεονέκτημα… Και ο κόουτς θα ήθελε να έχει μία ψηλή 2 μέτρα , αλλά δεν την έχει και πάει στον πόλεμο με κορίτσια που έχουν το μαχαίρι στα δόντια».

Η Γαλλία, από την οποία ηττήθηκε η Εθνική στη φάση των ομίλων, θα βρεθεί και πάλι στο δρόμο της Εθνικής, αυτή τη φορά στο δρόμο για τα μετάλλια. Προτιμάς αυτόν τον αντίπαλο ή θα ήθελες την Σλοβακία;

«Όποιος και να είχε έρθει το ίδιο είναι. Δε με νοιάζει ούτε εμένα και ούτε τις πρωταγωνίστριες. Μπορεί κάποιος να ήταν κακοπροέραιτος και να έλεγε ότι τη Σερβία την κερδίσαμε επειδή ήταν πρεμιέρα και είχε απουσίες, από τη Γαλλία χάσαμε στο τσακ, η Ρωσία έκανε ανανέωση, αλλά μετά το σημερινό ματς κανείς δεν  μπορεί να πει τίποτα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή με αυτές τις παίκτριες είναι στην ελίτ. Εχει παίκτριες που έχουν πάρει EuroCup, που έχουν παίξει Euroleague… Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την Τουρκία. Την κερδίσαμε χαλαρά και ξεκάθαρα . Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο καλύτεροι ήμασταν σήμερα. Είτε ήταν η Γαλλία αντίπαλος στα ημιτελικά, είτε η Σλοβακία δεν είχε καμία σημασία».

Τη Μάλτση την γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα. Στα 39 της δείχνει πιο φρέσκια από ποτέ…

«Βρείτε τη μάνα της (γελάει)… Το σκαρί της είναι έτσι από μικρή. Είναι πολύ δυνατή και ανθεκτική. Και στους τραυματισμούς της επανέρχεται γρήγορα. Το σώμα της είναι πολύ καλή πάστα.  Από εκεί και πέρα προσέχει πάρα πολύ. Κάνει αθλητική ζωή, προσέχει το κορμί της, το τι τρώει, πόσο κοιμάται, τα πάντα… Είναι επαγγελματίας με όλη την έννοια της λέξης. Αυτό βγαίνει, όταν είσαι τόσο σωστός, παίζεις σε υψηλό επίπεδο και έχεις μάθει να προσέχεις το σώμα σου. Δε νομίζω όλοι να φτάνουν στα 39 και να παίζουν έτσι, αλλά η Εβίνα έχει αυτό το πλεονέκτημα. Η χρονιά φέτος δεν ήταν τόσο επιβαρυμένη θεωρώ για όλα τα κορίτσια. Οι υποχρεώσεις στην Ευρώπη τελείωσαν νωρίς και στην Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Η επιβάρυνση ήταν φυσιολογική και πρόλαβαν να ξεκουραστούν πριν το Ευρωμπάσκετ. Μη ξεχνάμε ότι όσο είναι εκεί η αδρεναλίνη είναι στα κόκκινα και να ήταν κουρασμένες δεν θα το σκεφτόντουσαν».

Με την είσοδο στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ, η Εθνική εξασφάλισε ένα εισιτήριο για το Παγκόσμιο…

«Είμαστε κατευθείαν εκεί. Όταν μπήκαν τα κορίτσια στην οκτάδα ο στόχος ήταν πάντα κρυφά ένα μετάλλιο. Πάντα μεταξύ μας το λέγαμε και όχι παραέξω. Το 2009 μας έφυγε στο τσακ, αλλά τώρα είναι μια δεύτερη  ευκαιρία που δεν θα θέλουν να την αφήσουν να περάσει έτσι… Το Παγκόσμιο είναι του χρόνου και επικεντρωνόμαστε στο τώρα. Θέλουμε 2 ματς για να είμαστε στα μετάλλια».

Σε ενοχλεί που θυμούνται το γυναικείο μπάσκετ μόνο μετά από επιτυχίες;

«Δε με έχει ενοχλήσει. Είναι ίδιον του Έλληνα αυτό και παίρνω το ρίσκο να πω ότι και πάλι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι… Δεν πρόκειται ξαφνικά να αρχίσει ο κόσμος και η ομοσπονδία να ασχολούνται παραπάνω… Η επιτυχία είναι αυτή που είναι και είναι για τις κοπέλες και τον κόσμο που τις παρακολουθεί. Αν ήταν να είχε αλλάξει αυτό θα είχε συμβεί και στις προηγούμενες επιτυχίες. Αν το πάρουμε και αποφασίσουν να ασχοληθούν όλοι πιο εντατικά μακάρι να με διαψεύσουν… Φοβαμαι όμως ότι δεν αλλάξει κάτι… Οι κοπέλες τόσα χρόνια επιβίωναν και πήγαιναν κοντρα σε οτιδήποτε. Κανείς δε μας βοηθούσε… Ελπίζω να με διαψεύσει η ιστορία και να αλλάξουν τα πράγματα στο γυναικείο μπάσκετ».

Τέλος, η Παπαμιχαήλ φρόντισε να στείλει το δικό της μήνυμα στις διεθνείς:

«Να το απολαύσουν όσο μπορούν, να το ζήσουν γιατί είναι μόνο δικό τους. Δεν είναι κανενός προπονητή, ούτε διοίκησης, μόνο δικό τους. Είναι μόνο της ομάδας που είναι εκεί στην Πράγα, όλου του σταφ που είναι εκεί, Από το φυσιοθεραπευτή μέχρι τις πρωταγωνίστριες. Να το απολαύσουν και είμαι σίγουρη για την επιτυχία, που για μένα έχει ήδη έρθει. Έχουν να μας δώσουν κι άλλα αυτά τα κορίτσια».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης