Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή Πρώτη Γραμμή
01/02/2017 | 00:47 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Διπλό παιχνίδι ΗΠΑ στη Συρία; Έστειλε τεθωρακισμένα στους Κούρδους αλλά “παίζει” και με Ερντογάν

Διπλό παιχνίδι ΗΠΑ στη Συρία; Έστειλε τεθωρακισμένα στους Κούρδους αλλά

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρέδωσε τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα στις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας YPG,  ”Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF).

Η αποστολή,- που δεν θα ικανοποιήσει την πλευρά Ερντογάν- επιβεβαιώθηκε από δυο πλευρές:

 Αφενός από εκπρόσωπο των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων στη Βηρυττό, αφετέρου δε από τον  εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου ταγματάρχη Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ που ανέφερε τα εξής σχολιάζοντας τις αρχικές ειδήσεις ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα στην SDF:

«Παραδώσαμε τεθωρακισμένα οχήματα επιπρόσθετης θωράκισης στο Συριακό Αραβικό Συνασπισμό στο πλαίσιο των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων. Τα οχήματα αυτά θα τους προστατεύσουν κατά την προέλαση τους προς την Ράκα από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης ΝΤΑΕΣ (ΙSIS).» μετέδωσε η τουρκική TRT, αλλά και το  το Associated Press. Από τη δική του μεριά ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση  διευκρινίζει πως η απόφαση εξοπλισμών είχε ληφθεί επί προεδρίας Ομπάμα. 

Ο Ράνκιν-Γκάλογουεϊ υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στις αρμοδιότητες που τους έδωσε ο τέως Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και υποστήριξε πως συνεχίζεται η πολιτική του Πενταγώνου για την παροχή στήριξης στρατιωτικού υλικού και εκπαίδευσης μονάχα στο αραβικό σκέλος του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού.

Απόφαση επί Ομπάμα για τεθωρακισμένα και όπλα

Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε πως δεν έχει αλλάξει και η αρμοδιότητα για την αποστολή χερσαίας δύναμης 503 ατόμων που δόθηκε επί εποχής Ομπάμα και ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υπερβεί αυτόν τον αριθμό.Από τη δική του πλευρα ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση διευκρινίζει πως η απόφαση εξοπλισμών είχε ληφθεί επί προεδρίας Ομπάμα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που συνεργάζονται με τους Κούρδους στη μάχη της Μοσούλης κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσαν πως έφτασαν στα χέρια του Κουρδικού στρατού τεθωρακισμένα και όπλα από τις ΗΠΑ.Πρόκειται για τις πρώτες ενισχύσεις που λαμβάνουν απ’ όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του SDF ” ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.”Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) πήραν τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής” 

Για την Τουρκία και τον νεο-σουλτάνο  Ερντογάν, τόσο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, όσο και οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού αλλά και ο PKK, θεωρούνται επισήμως τρομοκρατικές ομάδες και εχθροί του κράτους.

Η τουρκική Sabah, αναφέρει πως το Πεντάγωνο και ο SDF έχουν αρνηθεί να δώσουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των αρμάτων και τον πλήρη εξοπλισμό που έχει παραδοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους Κούρδους και τους συμμάχους τους.

”Ζώνες ασφαλείας” με πιθανές παγίδες για  Τουρκία

 Πάντως η νέα αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ υλοποιεί  και έναν  καίριο στόχο και βασική επιδίωξη της Άγκυρας στο Συριακό- την δημιουργία δηλαδή  ”ζωνών ασφαλείας στη Συρία”. Βεβαίως αυτό το σκέλος μπορεί, υπό προ’υ’ποθέσεις,  να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Τουρκία…

Την περασμένη Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι “σίγουρα θα δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στη Συρία” για τους πρόσφυγες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταρτίσουν σχετικό σχέδιο, μετά και την σχετική χθεσινή συμφωνία που είχε ο Τραμπ με την Σαουδική Αραβία. Τις ζώνες ασφαλείας για τους πρόσφυγες αποδέχεται ασμένως και η Τουρκία, ωστόσο για να πετύχει προφανώς περισσότερα ζητά να λάβει μέρος στις συζητήσεις για τον τελικό σχεδιασμό. Βασικός στόχος της Άγκυρας σε αυτό το σημείο είναι να μην υπάρξει ζώνη ασφάλειας που θα ελέγχουν οι Κουρδοι της Συρίας, καθώς φοβούνται μια  αυτόνομη κουρδική δομή.

Ετσι η Τουρκία έβαλε τον  Πρόεδρος τη Βουλής των Τουρκμένιων  Εμίν Μποζογλαν  να πει ότι επικρατεί ασάφεια σχετικά με το θέμα και  ότι οι Τουρκμένοι επιθυμούν να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

«Εάν  η ασφάλεια αυτή θα  διασφαλίσει μία  ειρηνική ζωή  στον  λαό  μας τότε  το δεχόμαστε με όλη μας την αγάπη  αλλά  εάν  θα  αποτελέσει αιτία για την διαίρεση της περιοχής  ή  στην δημιουργία  μιας ξεχωριστής αυτονομίας στις  οργανώσεις  η σε ορισμένες ομάδες  ή για την δημιουργία περιοχών  ασφαλείας  για την διασφάλιση διάρθρωσης  και δραστηριοτήτων  των  οργανώσεων  τότε   επί ουδενί τρόπο δεν θα το αποδεχθούμε», είπε.

 Αποδίδουμε  ιδιαίτερη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα  της χώρας  και επιθυμούμε   την  διοίκηση της χώρας  στο πλαίσιο   δημοκρατικού καθεστώτος και εντός ειρήνης ανέφερε  ο Μποζογλου – για να προσθέσει :

Τουρκμένιοι: Οχι ”ζώνη” για Κουρδους…

«Κυριαρχούν  διαφορετικά  σημεία στο υποσυνείδητο. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι υπονοεί ο Πρόεδρος Τραμπ δηλ.  θα υπάρξει η συνέχεια της  πολιτικής που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα ή  μεταφέρουν μία άλλη έννοα  , δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τίποτα μέχρι στιγμής.   Εμείς είμαστε  αντίθετοι στην  δημιουργία  μιας περιοχής ασφαλείας  για την τρομοκρατική οργάνωση PYD ( σ.σ Κουρδικές δυνάμεις) που αποτελεί  το προηγούμενο σχέδιο των ΗΠΑ».

Αγωνιών Ερντογάν καλεί Τράμπ…

Το ότι και για αυτό το σκέλος ο Ερντογαν ανησυχεί πολύ προκύπτει και από τα μηνύματα που εκπέμπονται από το Σαράι του ότι θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ το ταχύτερο…

Τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία ( αλλά και την Υεμένη), συμφώνησε να στηρίξει ο βασιλιάς της της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε προχθές με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των προσπαθειών καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε καλέσει τις χώρες του Περσικού Κόλπου να αναλάβουν το οικονομικό κόστος για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, προκειμένου να προστατευτούν οι πρόσφυγες από τη Συρία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης