Υποστηριξε το militaire
27/03/2023 | 00:01

ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ: Ζωή σαν παραμύθι θάνατος μυστήριο! Η τέλεια “συνταγή” για έναν θρύλο!

Militaire News

Οι παλαιότεροι τον “πρόλαβαν”. Οι νεότεροι τον έμαθαν από την ιστορία του. Την θρυλική ιστορία του. Οι …πολύ νέοι μπορεί να μην τον ξέρουν καν. Ευκαιρία να τον μάθουν. Γιούρι Γκαγκάριν. Σοβιετικός κοσμοναύτης. Ο πρώτος άνθρωπος που εκτοξεύθηκε στο διάστημα τον Απρίλιο του 1961.

Και είδε αυτό που ο ίδιος με τη φωνή του περιγράφει στο βίντεο:

Σαν σήμερα το 1968 ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε. Ήταν και παρέμεινε και μετά από την “διαστημική του περιπέτεια” που του έφερε δόξα , πιλότος μαχητικών αεροσκαφών. Την 27η Μαρτίου 1968 πετούσε με ένα νέο διθέσιο μαχητικό. Μια πτήση δοκιμής μετά από συντήρηση.

Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη αεροπορικό δυστύχημα. Όταν πρόκειται για έναν θρύλο όμως οι θεωρίες είναι πάντα περισσότερες από μία. Κι όλες έχουν μυστήριο.

Το τελευταίο σενάριο στηρίζεται σε απόρρητο έγγραφο και θέλει τους Γκαγκάριν και Σεριόγκιν -ο δεύτερος χειριστής που πετούσε μαζί του- να αιφνιδιάζονται όταν βγαίνοντας από τα σύννεφα ήρθαν “αντιμέτωποι” μ΄ ένα αεροσκάφος σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων! Το αεροσκάφος του Γκαγκάριν πετούσε σε χαμηλό ύψος και ανάστροφα με αποτέλεσμα ο “μηχανικός” ελιγμός αποφυγής της σύγκρουσης που έκαναν να σταθεί μοιραίος.

Οι συνθήκες της συντριβής του αεροσκάφους του θα αποτελούν πάντα μυστήριο.

Η ιστοσελίδα “Ρωσία Τώρα” είχε παρουσιάσει το πληρέστερο αφιέρωμα στον Σοβιετικό θρύλο.Οι φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει είναι από το TASS.

Τα πρώτα βήματα

Ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 στην κωμόπολη Κλούσινο κοντά στο Σμολένσκ. Σε αυτή πέρασε την παιδική του ηλικία. Αναφέρεται πως αγαπημένη ασχολία του μαθητή Γιούρι Γκαγκάριν ήταν να πετά χάρτινα αεροπλανάκια την ώρα του μαθήματος.

gagarin_child

Εισαγωγή στην αεροπορική λέσχη

Στις 25 Οκτωβρίου 1954 ο Γκαγκάριν πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της αεροπορική λέσχης του Σαράτοφ. Ο μελλοντικός κοσμοναύτης ολοκλήρωσε τις σπουδές με «άριστα» και πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική πτήση, με ένα αεροπλάνο Yak-18.

Soviet cosmonaut Yuri Gagarin and his wife Valentina. Reproduction. Photo TASS Юрий Алексеевич Гагарин со своей женой Валентиной Ивановной. Репродукция Фотохроники ТАСС, 1961 год.
Γάμος

Στις 27 Οκτωβρίου 1957 ο Γκαγκάριν παντρεύτηκε τη Βαλεντίνα Γκοριάτσεβα, η οποία ήταν υπάλληλος του εργαστηρίου της Ιατρικής Διεύθυνσης του Κέντρου Διοικήσεως Πτήσεων. Η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα στάθηκε πάντοτε δίπλα στο σύζυγό της στηρίζοντας και συμβουλεύοντάς τον. Δυο ημέρες πριν την πτήση στο διάστημα ο Γκαγκάριν της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, σε περίπτωση που κάτι δεν θα πήγαινε καλά.

First cosmonaut Yuri Gagarin with daughters Galya and Lena (R) at home. Photo TASS / Valentin Cheredintsev Первый космонавт Юрий Гагарин с дочерьми Галей и Леной (справа) в домашней обстановке. Фото Валентина Черединцева /Фотохроника ТАСС/
Οικογενειακές φροντίδες

Από το γάμο του με τη Βαλεντίνα ο Γκαγκάριν απέκτησε δυο κόρες, την Ελένα και τη Γκαλίνα. Η μεγαλύτερη Ελένα θυμάται πως ο πατέρας της ενδιαφερόταν πάντα για την πρόοδό τους στα μαθήματα, ενώ κάθε πρωί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες έβγαζε τα παιδιά του έξω για μια σύντομη πρωινή γυμναστική.

470927 06.10.1960 Юрий Алексеевич Гагарин в период подготовки к космическому полету. РИА Новости/РИА Новости

Κατάταξη στην ομάδα κοσμοναυτών

Στις 9 Δεκεμβρίου 1959 ο Γκαγκάριν κατέθεσε αίτηση για να γίνει δεκτός στην ομάδα υποψήφιων κοσμοναυτών. Μετά από μια εβδομάδα τον κάλεσαν στη Μόσχα για να περάσει από γενικές ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό επιστημονικό και ερευνητικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Αεροπορίας.

75166 12.04.1961 Космонавт Юрий Гагарин перед космическим стартом 12 апреля 1961 года на космодроме Байконур. РИА Новости/РИА Новости
«Πάμε!»

Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Έμεινε στην ιστορία η φράση του «Παγιέχαλι!» (Πάμε!) τη στιγμή της εκτόξευσης. Ύστερα από πτήση 108 λεπτών σε τροχιά, προσγειώθηκε επιτυχώς στην περιοχή του Σαράτοφ. Θρυλείται πως για τον εντοπισμό της διαστημικής κάψουλας εστάλη ένα ελικόπτερο Mi-4, αλλά όταν το πλήρωμα έφτασε στη συσκευή που είχε προσγειωθεί, ο Γκαγκάριν δεν βρισκόταν κάπου εκεί κοντά. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι αυτός βγήκε από αυτή χωρίς να περιμένει βοήθεια και κάνοντας οτοστόπ σε ένα φορτηγό, έφτασε μέχρι τη γειτονική πόλη Ένγκελς.

Moscow. USSR. Celebrations in honor of Yuri Gagarin in Kremlin. Foreground: Yuri Gagarin with wife Valentina (L), Nikita Khrushchev and wife Nina (R), and Leonid Brezhnev. Second ground (R) – Viktoria Brezhneva. Photo TASS Москва. Прием в Кремле после чествования первого космонавта Юрия Гагарина на Красной площади. На первом плане: Юрий Гагарин с женой Валентиной (слева) Никита Хрущев с женой Ниной (справа) и Леонид Брежнев. На втором плане справа - Виктория Брежнева. /Фотохроника ТАСС/

Αποθεωτική υποδοχή στη Μόσχα

Στις 14 Απριλίου έφτασε στο Ένγκελς για να παραλάβει τον Γκαγκάριν ένα αεροσκάφος IL-18, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Μόσχα το αεροπλάνο συνάντησε μια τιμητική συνοδεία από επτά μαχητικά MiG-17. Απευθείας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο ο Γκαγκάριν έδωσε αναφορά στον Νικίτα Χρουστσιόφ, για το ότι «Η αποστολή που ανέθεσε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η Σοβιετική κυβέρνηση είχε εκτελεστεί». Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κόκκινη πλατεία, στην οποία ο Χρουστσιόφ ανακοίνωσε την απονομή στον Γκαγκάριν του τίτλου του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και εκείνου του «Πιλότου-κοσμοναύτη της ΕΣΣΔ».

Москва. На проходившем в Париже международном авиационном салоне фирма "Митра"подарила первому космонавту Юрию Гагарину спортивную автомашину. На снимке: Юрий Гагарин показывает автомашину москвичам. Фото Валентина Мастюкова (Фотохроника ТАСС)
Περιοδεία σε όλο τον κόσμο

Ένα μήνα σχεδόν μετά την πτήση, έστειλαν τον Γκαγκάριν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ονομάστηκε «Αποστολή για την ειρήνη». Αυτός επισκέφθηκε 30 χώρες, μεταξύ αυτών την Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.

Yuri Gagarin on BBC TV from Big Phil on Vimeo.

 

gagarin

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης