Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Γιατί Τραμπ και CIA διέκοψαν επιτέλους τον εξοπλισμό Σύρων ανταρτών

Γιατί Τραμπ και CIA διέκοψαν επιτέλους τον εξοπλισμό Σύρων ανταρτών

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει το απόρρητο πρόγραμμα της CIA για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών ίσως να συνδέεται με την ανησυχία των ΗΠΑ για τους δεσμούς μεταξύ κάποιων ομάδων των ανταρτών με εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως δήλωσαν αναλυτές στο Sputnik. Χθες η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Τραμπ αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα αυτό πριν από ένα μήνα, αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χ. Ρ. Μακμάστερ.

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Ειδικοί επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα της CIA είχε πολλά προβλήματα ήδη από το 2013 οπότε ξεκίνησε. «Πολλά από τα όπλα που παρείχε η CIA κατέληγαν στα χέρια εξτρεμιστών», παρατηρεί ο Τζόσουα Λάντις, διευθυντής του Centre for Middle East Studies του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Από την έναρξη του προγράμματος της CIA έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις με αμερικανικά όπλα να καταλήγουν στα χέρια εξτρεμιστών. Σε κάποιες περιπτώσεις ομάδες που είχαν λάβει αμερικανικά όπλα ηττώνταν στο πεδίο της μάχης από τζιχαντιστές, οι οποίοι έπαιρναν τα όπλα τους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Χαρακάτ Χαζμ, ενός συνασπισμού αντάρτικων ομάδων που συνδέονταν με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Το 2015 μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, εισέβαλαν στη βάση της Χαρακάτ Χαζμ στην επαρχία του Χαλεπιού και πήραν τα όπλα της. Μετά τη μάχη οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο μέσα από μια αποθήκη η οποία ήταν γεμάτη από αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Σε άλλες περιπτώσεις οι Σύροι αντάρτες παρέδιδαν οικειοθελώς ή πουλούσαν τα όπλα που λάμβαναν από τις ΗΠΑ σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Πέρυσι η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε άρθρο της ότι αμερικανικά όπλα που είχαν σταλεί στην Ιορδανία για τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες κατέληξαν στη μαύρη αγορά. Κάποια από αυτά πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τον Νοέμβριο στο Αμάν σε ένα κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών, που κόστισε τη ζωή σε δύο Αμερικανούς.

Ο Γεζίντ Σαγίγκ του Carnegie Middle East Centre επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να σταμάτησαν το πρόγραμμα διότι «ανησυχούν για τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών αυτών και άλλων πιο ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της CIA για την παροχή βοήθειας στους αντάρτες στις βορειοδυτικές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι ανεστάλη ήδη από τον Φεβρουάριο. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να ελήφθη εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο τα όπλα που παραδίδονταν στους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες να καταλήξουν σε πιο εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή απλώς επρόκειτο για μια παραδοχή ότι η αποστολή εξοπλισμού στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό έχει αποτύχει, εκτίμησε ο Λάντις. «Ο εξοπλισμός του Ελευθέρου Συριακού Στρατού από τη CIA έχει καταλήξει να είναι μια υποτυπώδης επιχείρηση. Η Ουάσινγκτον έχει εγκαταλείψει την πολιτική της βίαιης αλλαγής καθεστώτος στη Συρία. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απεδείχθη μια αποτυχία, παρέμεινε διχασμένος και αδύναμος», πρόσθεσε ο ίδιος. Ένας άλλος πιθανός λόγος για την απόφαση αυτή ενδέχεται να είναι ότι ο Τραμπ επιθυμεί να κάνει υποχωρήσεις την ώρα που Ουάσινγκτον και Μόσχα ενισχύουν τις συντονισμένες προσπάθειές τους να περιορίσουν τις συγκρούσεις στη Συρία και να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος. «Ενδέχεται να πρόκειται για μια υποχώρηση απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε ο Σαγίγκ στο Sputnik. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε την πολιτική του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον εξοπλισμό Σύρων ανταρτών και την είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» και «εχθρική», καταγγέλλοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο η ζωή Ρώσων στρατιωτών.

Ο Λάντις επισημαίνει ότι αν και οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν σε πολλά πράγματα, συμφωνούν στην ανάγκη να εξαλειφθεί το ΙΚ. «Πλέον οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τις φιλοδοξίες τους στη Συρία στην εξάλειψη του ΙΚ. Για να το πετύχουν αυτό, συνεργάζονται με τη Ρωσία και εμμέσως με τον συριακό στρατό, ο οποίος έχει ανακαταλάβει μεγάλες εκτάσεις από το ΙΚ και έχει σκοτώσει πολλούς μαχητές του», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης