Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη Διεθνή Πολιτική
16/10/2016 | 15:26 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Γιατί ο Πούτιν φοβάται μια επικείμενη νίκη της Κλίντον…

Γιατί ο Πούτιν φοβάται μια επικείμενη νίκη της Κλίντον...

Ενώ ο Τραμπ και ο Πούτιν φαίνεται να συμφωνούν σε όλο και περισσότερα ζητήματα, υπάρχει ένα που δεν το αντικρίζουν κατάματα. Ενώ ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η Κλίντον είναι τόσο αδύναμη για να αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ, ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίζεται να είναι φοβισμένος απο την προσωπικότητά της.

Η απόδειξη σε αυτό το γεγονός είναι ότι  η Ρωσία εργάζεται πυρετωδώς για να υπονομεύσει τις προεδρικές προοπτικές της Κλίντον. Όταν οι χάκερς δημοσίευσαν τα emails του Δημοκρατικού Κόμματος  λίγες μόνο ώρες πριν το συμβούλιο των Δημοκρατικών, ειδικοί της ασφάλειας διαδικτύου ανακάλυψαν “αποτυπώματα” απο ρωσικές υπηρεσίες. Τότε ήρθαν και οι τελευταίες αποκαλύψεις του εκπροσώπου της εκστρατείας της Κλίντον, John Podesta.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει επίσημα την Ρωσία για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, και κάθε περίπτωση παρεμβολής μέχρι σήμερα έχει επηρεάσει αρνητικά τη δημοκρατική υποψήφιο.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Πούτιν φοβάται την Κλίντον. Ενώ η καμπάνια του Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει ψηφοφόρους για να υπονομεύσει την Κλίντον, ο Πούτιν την αντιμετωπίζει ως ένα πραγματικό κίνδυνο στους στόχους του.

Για τον Πούτιν, η υπονόμευση της Κλίντον δεν αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο. Είναι κυρίως προσωπικό ζήτημα.

Πίσω στο 2011, ο Πούτιν αντιμετώπιζε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που η χώρα είχε να δει από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Είχε υπηρετήσει δύο θητείες ως πρόεδρος, δηλαδή το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο, και το 2008 είχε γίνει ξανά πρωθυπουργός, με ένα ελιγμό που του επέτρεψε να κρατήσει αποτελεσματικά την δύναμή του, ενώ ο σύμμαχός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν πρόεδρος. Στη συνέχεια, ο ίδιος ανακοίνωσε  ότι θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος. Τρεις μήνες αργότερα, η αντιπολίτευση ξέσπασε με οργή, όταν το κόμμα του κέρδισε με συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές εν μέσω ισχυρισμών για απάτη.

Παρά τις παγερές θερμοκρασίες που είχε τότε η Μόσχα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στους δρόμους απαιτώντας δίκαιες εκλογές και την κατάργηση  των χωρίς τέλος κανόνων του Πούτιν. Συνθήματα ακούγονταν παντού με κυρίαρχο το ¨Ο Πούτιν είναι ένας κλέφτης!”. Ωστόσο, ο Πούτιν διατηρούσε τη δύναμή του έχοντας να αντιμετωπίσει μια αληθινή απειλή. Τότε, η Κλίντον πήρε το μέρος των διαδηλωτών. “Οι Ρώσοι πολίτες, όπως και όλοι οι πολιτές παγκοσμίως, έχουν ανάγκη απο ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιόπιστες εκλογές,” είχε δηλώσει η Κλίντον.

Ο Πούτιν ήταν εξοργισμένος με την παρέμβασή της. Κατηγόρησε την  Κλίντον, τονίζοντας ότι έτσι στέλνει ένα “σήμα” στους αντιπάλους του.

Η προσωπική έχθρα του Πούτιν προς την Κλίντον συμπίπτει με τους σηματνικότερους στρατηγικούς του στόχους. Τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος ξεκίνησε μια ολοένα πιο ενεργή  εξωτερική πολιτική. Έρχεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με κάθε ευκαιρία. Παρά την ολοένα  συρρικνούμενη οικονομία- όχι πολύ μεγαλύτερη απο το Μεξικό- η Ρωσία χρησιμοποίησε τη στρατιωτική της δύναμη για να γίνει ένας απο τους σημαντικότερους παίκτες στα παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ρωσία, σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, έχει αρχίσει μια καμπάνια για “να δυσφημίσει το δυτικό φιλελεύθερο δημοκρατικό μοντέλο, και να υπονομεύσει τις διατλαντικές σχέσεις,” χειραγωγόντας τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες και “υποστηρίζοντας την ακροδεξιά” εναντίον της ΕΕ. Αυτό το “playbook” του Κρεμλίνου περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε εκλογές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Κλίντον στέκεται με απόλυτη περιφρόνηση απέναντι στην οπτική του Πούτιν για μια Ρωσία με σφαίρα επιρροής που περιλαμβάνει το πρώην Σοβιετικό έδαφος και την Ανατολική Ευρώπη, παράλληλα με μια εξασθενημένη Ευρώπη, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, έχει κάνει άπειρα σχόλια σε διάρκεια ετών τα οποία δείχνουν ότι θα αποτελέσει μια πολύ πιο σκληρή αντίπαλο για τις φιλοδοξίες του Πούτιν από ότι ήταν ο Ομπάμα, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βρουν τρόπους για να “περιορίσουν και να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη και όχι μόνο.”

Ενώ η Κλίντον φαίνεται έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της Αμερικής, η εξωτερική πολιτική του Τραμπ συμπίπτει με αυτή της Ρωσίας. Ο Τραμπ έχει προτείνει να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, που ο Πούτιν κατέλαβε δια της βίας από την Ουκρανία. Θα μπορούσε να αναστείλει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να ευθυγραμμίσει την πολιτική του στη Συρία με τον Πούτιν και τον Άσαντ.

Όταν ο Πούτιν δικαιολογούσε το 2014 την προσάρτηση  της Κριμαίας απο τη Ρωσία ως μια προσπάθεια για την προστασία των ρωσικών μειονοτήτων που υπάρχουν, η Κλίντον είπε ότι αυτό θυμίζει την αιτιολόγηση του Χίτλερ για την κατάληψη  της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Πούτιν αργότερα σχολίασε ότι η Κλίντον “δεν ήταν ποτέ πάρα πολύ χαριτωμένη στις δηλώσεις της.”

Η Κλίντον είχε εμμέσως συγκρατημένη κριτική αντίδραση στην απάντηση του Ομπάμα, λέγοντας, “είμαι στην κατηγορία των ανθρώπων που ήθελε να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της προσάρτησης της Κριμαίας και τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.”

Και ακριβώς όπως ο Πούτιν την στοχοποίησε, αυτή του επιτέθηκε εξίσου λίγο αργότερα. Σε ομιλία της τον περασμένο χρόνο, η ίδια είπε, “είμαι πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσπάθεια για να ανταποδώσουμε το κόστος στη Ρωσία και ειδικότερα στον Πούτιν.

“Το πιο επείγον θέμα στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής πολιτικής τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Ρωσία είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Εκεί, η εκστρατεία του Τραμπ έχει προσφέρει αντικρουόμενες ιδέες, αλλά στο τελευταίο ντιμπέϊτ ο Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει τον Πούτιν.

Ενώ ο Ομπάμα έχει διατηρήσει μια εξαιρετικά συγκρατημένη προσέγγιση στην κρίση, στέλνοντας τον  ΥΠΕΞ John Kerry σε πολλούς, μέχρι στιγμής άχρηστους, διπλωματικούς μαραθώνιους με τον Ρώσο ομόλογό του, η Ρωσία συνεχίζει τον βομβαρδισμό αμάχων στη στήριξη του Άσαντ.Η Κλίντον ακούγεται αποφασισμένη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που θα αψηφούν όχι μόνο τον στρατό της Συρίας, αλλά και τη Ρωσία.

Λέει ότι θα κρατήσει τους Ρώσους ενήμερους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν συγκρούσεις, προσθέτοντας “εγώ τους θέλω  στο τραπέζι,” αλλά αυτό αποτελεί μια απότομη απόκλιση από την τρέχουσα πολιτική, και κάτι που πρέπει να ακούγεται βαθιά ενοχλητικό για τον Πούτιν.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Πούτιν συλλογίστηκε, μιλώντας για την Κλίντον, ότι “είναι καλύτερα να μην υποστηρίζουμε τις γυναίκες.” Είναι σαφές τώρα γιατί προσπαθεί να αποφύγει να υποστηρίξει την Χίλαρι Κλίντον για Πρόεδρο.

ΠΗΓΗ: cnn.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης