Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
30/10/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί ο Πούτιν πουλάει S-400 σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία; Πάντως όχι για τα λεφτά

Γιατί ο Πούτιν πουλάει S-400 σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία; Πάντως όχι για τα λεφτά

Γιατί η Ρωσία πουλάει S-400 σε συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Πρώτον ,γιατί είναι πάρα πολύ καλά οπλικά συστήματα. Δεύτερον για τα λεφτά. Αλλά κυρίως γιατί αυτές οι πωλήσεις εντάσσονται στο γεωπολιτικό της παινίδι.

Ο Πάτρικ Άρμστρογκ με άρθρο του στην γαλλική Le Grand Soir γράφει και εξηγεί, γιατί η Μόσχα πουλάει S-400 στην Τουρκία και είναι πάρα πολύ πιθανό να πουλήσει και στην Σαουδική Αραβία.

Η απάντηση που δίνουν ΝΑΤΟ και Δύση δεν είναι πειστική. Λένε πως ο Πούτιν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας,πουλώντας τα δύο προϊόντα που έχει: όπλα και ενέργεια. Αυτό το αφήγημα στηρίζεται στις επιπτώσεις από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και την πτώση στις τιμές της ενέργειας. Τα περίφημα think tank κάνουν ξανά λάθος, όπως πριν ένα χρόνο που ήθελαν να πιστέψουν πως η Συρία ήταν για τη Ρωσία πρόβλημα,ενώ στην πραγματικότητα ήταν ευκαιρία. Όπως γράφει ο Πάτρικ Άρμστρογκ

Η πραγματικότητα τους ξεγέλασε. Η Συρία δεν ήταν και δεν είναι βάσανο για τη Ρωσία, η Ρωσία δεν απομονώθηκε, οι ηγέτες της δεν είναι τρελοί, η οικονομία της δεν έχει καταρρεύσει, η στήριξη στην ομάδα του Πούτιν παραμένει σταθερή, οι κυρώσεις δεν έχουν σοκάρει κανέναν και οι πωλήσεις όπλων δεν είναι το τελευταίο της χαρτί πριν από την κατάρρευση”.

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την λογική, “διαβάζει” τις εξελίξεις και φαίνεται πως μετά από τα γεγονότα της Λιβύης κατάλαβε ότι η Ρωσία πρέπει να ασχοληθεί ακόμη σοβαρότερα με τις δυνατότητες της ρωσικής άμυνας. Επιβεβαιώθηκε με όσα έγιναν στην Ουκρανία και στην Συρία. Οι πωλήσεις S-400 εντάσσονται σ΄ αυτή την ενασχόληση του Πούτιν με την άμυνα.

Οι S-400

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος είναι βέβαιο πως οι S-400 που θα πουληθούν στην Τουρκία και πιθανόν στην Σαουδική Αραβία, δεν θα ΄χουν τις ίδιες δυνατότητες μ΄ αυτούς που έχει η Ρωσία στο οπλοστάσιό της. Έτσι κι αλλιώς η Almaz-Antey ήδη ετοιμάζει την επόμενη γενιά. Εξίσου σίγουρο κατά τον αρθρογράφο είναι το γεγονός πως οι Ρώσοι θα ΄χουν “φυτέψει” στα προς πώληση συστήματα ένα σύστημα IFF * (Identification, Friend or Foe) που θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός ρωσικού αεροσκάφους.

Η επιβεβαίωση έχει έρθει από τη Ρωσία:

“Δεν τους δώσαμε κανένα από τους κωδικούς συστήματος ή ηλεκτρονικούς. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η τεχνική υπηρεσία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τη Ρωσία και οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν αν προσπαθήσουν να εισέλθουν στο σύστημα” ανέφερε  ρωσική στρατιωτική πηγή στο Gazeta.ru. 

Όπως γράφει Τουρκία και Σαουδική Αραβία δεν βρίσκονται στη καλύτερη φάση των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ. Κι αυτό μπορεί να χειροτερέψει. Άγκυρα και Ριάντ δεν ξεχνούν τι έπαθαν όλοι οι οι “παλιόφιλοι” των ΗΠΑ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν χρήσιμος ,όπως ο Μανουέλ Νοριέγκα, ο Μπιν Λάντεν, ο Καντάφι, καθώς και ο Μπασάρ Αλ Ασάντ. Όλοι μέχρι κάποιο σημείο. Όλοι τους βρέθηκαν υπό την απειλή της αμερικανικής αεροπορίας και γι΄ αυτό Τουρκία και Σαουδική Αραβία θέλουν να ΄χουν στο οπλοστάσιό τους ένα αξιόπιστο ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα. “Και εκεί βρίσκεται η γεωπολιτική σημασία αυτών των πωλήσεων. Η κατοχή του συστήματος S-400 δίνει στους ιδιοκτήτες του τη δυνατότητα μιας εξωτερικής πολιτικής σχετικά ανεξάρτητης  από την Ουάσινγκτον”, σημειώνει ο αρθρογράφος καταλήγοντας:

“Γι ‘αυτό οι S-400 δεν είναι μόνο μια απλή πώληση όπλων. Είναι μάλλον ένας  μέρος του γεωπολιτικού παιχνιδιού”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης