Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
26/03/2017 | 06:57 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί κάνουμε παρελάσεις; Η απάντηση σ΄ ένα ερώτημα άνευ ουσίας

Γιατί κάνουμε παρελάσεις; Η απάντηση σ΄ ένα ερώτημα άνευ ουσίας

Γιατί κάνουμε παρελάσεις; Η απάντηση σε μια φωτογραφία του Νίκου Παναγιωτόπουλου.Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας αλλά και τη σημασία που ΄χουν οι ΕΔ για τη χώρα. Και τα δύο έχουν μεγάλη αξία.

Η συζήτηση που γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι για κατάργηση των παρελάσεων -μαθτητικών ή στρατιωτικών- είναι νομίζουμε χωρίς ουσία.

Δεν είναι επιχείρημα ότι σ΄ άλλες χώρες δεν γίνονται παρελάσεις. Γιατί υπάρχουν και χώρες που γίνονται.Η Γαλλία και η Ρωσία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Δεν είναι επιχείρημα ότι δήθεν οι στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και οι μαθητικές “στρατιωτικοποιούν” τη κοινωνία. Μεγαλώσαμε γενιές και γενιές με τις παρελάσεις -και τις ταινίες του Τ.Πάρις- και καμία απολύτως “στρατιωτικοποίηση” της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει γίνει. Το ακριβώς αντίθετο έχει γίνει.

Η άλλη ανοησία που αντιμετωπίζει τις παρελάσεις “ιδεολογικά”; Τι να πεις γι΄ αυτό. Με τόσες παρελάσεις -βάλτε και τις ταινίες του Τ.Πάρις ξανά- κι έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς,έστω και στα λόγια. Το λάθος της Αριστεράς,όχι όλης αλλά ενός σημαντικού ποσοστού της, να θεωρεί οτιδήποτε έχει σχέση με ΕΔ αλλά Σώματα Ασφαλείας ως “δεξιό” ή “ακροδεξιό” είναι “διαρκές έγκλημα”. Που μόνο την ακροδεξιά εξυπηρετεί τελικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επανέφερε πάλι το θέμα της κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων. Τα ΄χουμε λύσει όλα τ΄ άλλα και μας έμειναν οι μαθητικές παρελάσεις… Στο μόνο που ΄χει δίκιο είναι ότι δεν είναι σοβαρή η εικόνα που παρουσιάζουν οι μαθητές που παρελαύνουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνουν ότι δεν καταννοούν τη σημασία της συμμετοχής τους. Αυτό πρέπει να διορθώσουμε μάλλον κι όχι να καταργήσουμε τις παρελάσεις.Δεν πάθαμε τίποτα όσοι συμμετείχαμε. Δεν επηρεαστήκαμε διόλου στις ιδεολογικές μας απόψεις και τοποθετήσεις. Δεν γίναμε “ακροδεξιοί” εκτός ελαχίστων που θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Παλιότερα η συμμετοχή στην μαθητική παρέλαση δεν ήταν μόνο ευκαιρία για να γλιτώσουμε μάθημα . Οι παλαιότεροι προσπαθούσαν να κάνουν τη παρέλασή τους σωστά και κανείς απ΄ όσους συμμετείχαμε δεν νομίζω ότι νιώσαμε ούτε ότι “στρατιωτικοποιούμαστε” με το ζόρι,ούτε ότι “καθοδηγούμαστε” ιδεολογικά. Η συμμετοχή στην παρέλαση ήταν γιορτή. Κι έτσι πρέπει να παραμείνει.

Η παρουσία του κόσμου στη χθεσινή παρέλαση της Αθήνας ήταν μία ακόμη απάντηση σ΄ όσους υποστηρίζουν την κατάργησή τους. Ο Καμμένος λέει ότι θεωρεί τη χθεσινή παρουσία του κόσμου ως τη πιο σημαντική του στιγμή στο ΥΠΕΘΑ κι έχει δίκιο να το υποστηρίζει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης