Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ ΠΝ ΣΤΡΑΤΟΣ
06/05/2016 | 22:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Αυτή είναι η πρόταση που “παγώνει” τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών

Αυτή  είναι η πρόταση που

Τι ζήτησε και κατάφερε να πάρει το ΥΠΕΘΑ και ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Οκονομικών με το έγγραφο που έστειλε στα υπουργεία Εργασίας,Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας;

Στη πρόταση νομοθετικής παρέμβασης υπάρχει μνεία για προσθήκη ειδικής παραγράφου στο ανάλογο άρθρο έτσι ώστε η εφαρμογή του συνταξιοδοτικού νόμου για τα στελέχη των ΕΔ-ΣΑ-ΠΣ, να ισχύσει σε μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή μετά από την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών .

Προς τούτο θα εκδοθεί ειδικός νόμος.

 Ποια είναι η επιχειρηματολογία του ΥΠΕΘΑ η οποία κι έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα υπουργεία:

Η πρόταση στηρίζεται από αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση.

Σκοπός είναι να αποφευχθούν οι διπλές μειώσεις στους νέους ασφαλισμένους στρατιωτικούς συνταξιούχους όπως έγινε με το ν.4093/12, δηλαδή από τις όποιες μειώσεις του νέου ειδικού μισθολογίου και από τις μειώσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Υπάρχουν ασάφειες του νομοσχεδίου που δεν καλύπτουν τους στρατιωτικούς όπως επισημάνθηκε στα δύο προηγούμενα έγγραφα της ΓΔΟΣΥ (21 και 28 Απριλίου) και απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τα στρατιωτικά στελέχη με τον ειδικό νόμο που θα εκδοθεί θα επιλύσουν τις όποιες δυσχέρειες – ασάφειες, θα ελαχιστοποιήσουν τις διπλές μειώσεις στο μέτρο του εφικτού, και θα εναρμονίζονται με τις μειώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς να ζητείται εξαίρεση αλλά αναλογικότητα στα βάρη όπως άλλωστε έχει επισημανθεί σε γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στο ν.4093/12.

Η σκληρή ανακοίνωση της ΠΟΕΣ:

Το τελευταίο διάστημα και ιδίως τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα μιας ισχνής μειοψηφίας του ηλεκτρονικού τύπου και αυτοβαπτιζόμενων «δημοσιογράφων» βάλλει κατά της Ομοσπονδίας μας, κατηγορώντας την για ολιγωρία, αδράνεια και απαθή στάση σε επερχόμενα νομοσχέδια που θίγουν κεκτημένα χρόνια δικαιώματα των Ελλήνων στρατιωτικών. Μειοψηφία συνεπικουρούμενη από ομάδα φερόμενων συνοδοιπόρων που δημιουργώντας φωνή από το πουθενά προσπαθούν να εμφανιστούν ως σωτήρες, όταν τα παρελθόντα χρόνια «έκλεβαν» την ελπίδα των συναδέλφων τους και «πουλούσαν» υποσχέσεις και εκδούλευση, δηλώνοντας αποστασιοποίηση από τους δεκάδες κοινωνικούς αγώνες που συμμετείχαν και οι Έλληνες στρατιωτικοί (υπό την ασπίδα της ΠΟΕΣ) όταν θίχτηκαν δικαιώματα των ιδίων, των παιδιών μας, των γονιών μας, ων οικογενειών μας.
Η Ομοσπονδία μας, όπως όλα αυτά τα 14 χρόνια έχει αποδείξει, πράττει με σύνεση και λογική, έχοντας ως πυξίδα και φάρο της το συμφέρον όλων των Ελλήνων στρατιωτικών, για τους οποίους θα διεκδικήσει στο χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει τυχόν αλλοιώσεις και υφαρπαγές στα δικαιώματά τους.
Οι καιροί είναι πονηροί και ό,τι κερδήθηκε μπορεί να χαθεί σε μία νύχτα εάν τα βήματά μας δεν είναι σταθερά και σίγουρα, οι δε προτάσεις μας τεκμηριωμένες και απόλυτα αιτιολογημένες. Οι «αυτόκλητες» φωνές μόνο κακό κάνουν, δημιουργούν ρήγματα και παραπλανούν καθοδηγούμενοι όλους όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια.
Τις τελευταίες ώρες η Ομοσπονδία μας, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους οικονομικούς παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς φωνές και επικοινωνιακά τεχνάσματα του στυλ «να εμφανιστώ εγώ ως νικητής» προσπαθεί άοκνα να αποτρέψει ό,τι προφανώς από αβλεψία το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου δεν «βλέπει». Μέσα από τα επιχειρήματα και τις προτάσεις μπορούμε να πείσουμε και να αλλάξουμε πολλά. Βούληση χρειάζεται και τίποτα άλλο.
Οι συνταξιοδοτικές διατάξεις που διέπουν τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κατά την κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) ανήκουν στο στενό πυρήνα του Κράτους, ρυθμίζονται σε ειδικούς συνταξιοδοτικούς νόμους, όπως ειδικό είναι μέχρι και σήμερα το μισθολόγιό μας.
Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε αλλαγές στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα δεν θα πρέπει να γίνουν μεμονωμένα, αλλά εντασσόμενες και συνδεόμενες με το μισθολόγιο των Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο ως παρελθοντική μνημονιακή δέσμευση θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η Ομοσπονδία μας παραμένει σε ετοιμότητα για πλήρως αιτιολογημένη πρόταση νέου μισθολογίου, κατά τα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου.
Όπως ενημερωθήκαμε, στην πρόταση νομοθετικής παρέμβασης που συνυπογράφουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, στηριζόμενη από αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση, γενόμενη αποδεκτή από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, υπάρχει μνεία για προσθήκη ειδικής παραγράφου στο ανάλογο άρθρο που μας αφορά, έτσι ώστε η όποια εφαρμογή του φερόμενου συνταξιοδοτικού νόμου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να ισχύσει σε μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή μετά από την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου που επεξεργάζεται το ΥΠ.ΟΙΚ.
Προς τούτο θα εκδοθεί ειδικός ​εφαρμοστικός ​νόμος.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν οι διπλές μειώσεις στους νέους ασφαλισμένους στρατιωτικούς συνταξιούχους όπως έγινε με το ν.4093/12, δ​η​λαδή από τις όποιες τυχόν μειώσεις του νέου ειδικού μισθολογίου και από τις μειώσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Υπάρχουν ασάφειες του νομοσχεδίου που δεν καλύπτουν τους στρατιωτικούς όπως επισημάνθηκε σε σχετική αλληλογραφία και απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις.
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τον ειδικό νόμο που κατά υπόσχεση και «πίεση» θα εκδοθεί θα επιλύσουν τις όποιες δυσχέρειες – ασάφειες, θα ελαχιστοποιήσουν τις διπλές μειώσεις στο μέτρο του εφικτού, και θα εναρμονίζονται με τις μειώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά αναλογικότητα στα βάρη, όπως άλλωστε έχει επισημανθεί σε γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στο ν.4093/12.
Συνιστούμε για ακόμη φορά σύνεση και υπομονή. Η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και θα παρέμβει διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα όλων μας.
Σήμερα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, ενότητα και ενιαία φωνή αντίδρασης και διεκδίκησης και όχι διάσπαση.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης