Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
16/05/2017 | 05:46 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Από τη χούντα στις “χρυσαυγίτικες σφαλιάρες”! 40 χρόνια δρόμος δημοκρατίας

Από τη χούντα στις

Το κείμενο που ακολουθεί το είχε γράψει ο εξαιρετικός Κων. Φράγκος για την επέτειο της 21ης Απριλίου. Με τη ροή της επικαιρότητας κάναμε το λάθος να το αφήσουμε να μας “διαφύγει”. Να όμως που ΄ρθαν τα χαστούκια και τα σπρωξίματα στη Βουλή για να κάνουν το κείμενο -δυστυχώς- επίκαιρο. Καυστικό όπως όλα τα κείμενα του Κων. Φράγκου.

Του Κων. Φράγκου

Το μεγαλύτερο κακό που έκαναν οι Συνταγματάρχες ήταν η Μεταπολίτευση.

Στέλιος Ράμφος

(Η πολιτική από στόμα σε στόμα-Εκδ. ΑΡΓΩ)

Μισός αιώνας πέρασε από τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 που κηρύχθηκε δικτατορία στην Ελλάδα διαρκείας επτά (7) ετών.

Ζωντανά γεγονότα θα θυμούνται όσοι Έλληνες και Ελληνίδες είναι πάνω από 60 χρονών.

Δεν προτίθεμαι να κάνω ιστορικό οδοιπορικό. Έχουν λεχθεί τόσα. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, βλέπουν το φως εκδοχές, εκδόσεις που σπάνια εκφράζουν την αλήθεια. Υποκειμενικές απόψεις και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Επειδή, όπως έλεγε ο Δημοσθένης, “προς γαρ το τελευταίον εκβαν έκαστον των προ υπαρξάντων κρίνεται” η 7ετία είναι καταδικαστέα για την προδοσία της Κύπρου που υπήρξε ένα γεγονός που, επί πολύ χρόνο, θα επηρεάζει τα εθνικά θέματα και σφάγιασε την Μεγαλόνησο. Τέλος και τελεία και δεν χρειάζονται άλλες συζητήσεις.

Μετά επανήλθαν οι πολιτικοί (ΣΣ Το πώς και με ποιες μεθόδους είναι άλλη ιστορία) διψασμένοι για Εξουσία, προνόμια και αρπαχτές που τους τα στέρησαν επί μια 7ετία οι Στρατιωτικοί.

Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε καλά. Τα άθλια κόμματα και οι τρισάθλιοι πολιτικοί αντί να πάρουν ένα μάθημα ότι ο πολιτικός εκτροχιασμός, που προηγήθηκε της δικτατορίας, οδηγεί σε ανώμαλες καταστάσεις (δικτατορίες, στέρηση πολιτικών ελευθεριών, εξορίες, φυλακίσεις, ταπεινώσεις) και πιθανότατα σε εθνικές καταστροφές και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στη Χώρα, έπεσαν, λυσσαλέα, στο φαγοπότι, τη διαφθορά και την παρανομία. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Καταλήστευσαν τη Χώρα, κατασπάραξαν δάνεια, πακέτα, μεσογειακά προγράμματα, επιδοτήσεις, τις σάρκες της Ελλάδας. Επινόησαν, ακόμα, ειδικό άρθρο στο Σύνταγμα που καλύπτει τις ληστείες των Υπουργών!

Μας οδήγησαν στο φιάσκο του Χρηματιστηρίου, τον εξευτελισμό της Ιμιας, στο ξεπούλημα της Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Τελικά μας έριξαν στις αγκάλες μιας δικτατορίας χειρότερης αυτής των Συνταγματαρχών (ΔΝΤ, Δανειστές-Τοκογλύφοι). Ξεπούλησαν τα πάντα. Μας εξαπάτησαν με ψέματα και υποσχέσεις. Που είναι τα “περήφανα γηρατειά” του Ανδρέα, “οι καλλίτερες ημέρες” του Σημίτη, “η ατσάλινη οικονομία ” του Καραμανλή, “Τα λεφτά υπάρχουν” του αθλιότερου όλων Γιωργάκη, το “success story” της θλιβερής δυάδας των Αντωνομπέννηδων, τα “θα…” του Τσίπρα.

Οι επιπτώσεις στις ΕΔ

Είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι το πραξικόπημα, το κίνημα, η επανάσταση ή όπως αλλιώς το ονομάσετε έγινε από μια ολιγομελή ομάδα μεμονωμένων αξιωματικών. Οι λοιποί, εκτός ολίγων, ακολούθησαν. Η ατμόσφαιρα που προϋπήρξε της 21ης Απριλίου ευνοούσε την ανοχή. Η εικόνα των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής, των Κυβερνήσεων, των Ανακτόρων ήταν οικτρή.

Η πάνδημη αντίσταση από τον Λαό ήταν ένας μύθος, γράφει ο κορυφαίος δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας (Καθημερινή 21/04/17). Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ΕΔ. «Μετά την μεταπολίτευση» έγραφε προ ημερών ο, πραγματικά αντιστασιακός, πνευματικός άνθρωπος κ. Περικλής Κοροβέσης (Εφ.τ.Συντ. 15/04) «έγινε πολύς λόγος για την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Λαού απέναντι στο φασιστικό καθεστώς της Χούντας. Και όλα τα Κόμματα διεκδίκησαν την μερίδα του Λέοντος. Αλλά κάποιοι που έζησαν κάθε μέρα και κάθε στιγμή εκείνης της περιόδου έχουν διαφορετική εικόνα: μετριούνταν και έβγαιναν τρεις και ο κούκος! Τελικά πόσοι άνθρωποι αντιστάθηκαν με την όποια μορφή εναντίον της χούντας; […] Υπολογίσαμε πως το μάξιμουμ ήταν δυόμιση χιλιάδες… Αργότερα αναγκάσθηκαν αρκετοί να διαφύγουν στο εξωτερικό. Να αυτοεξορισθούν… Η μεγάλη πλειονότητα αυτού του Λαού ανέχθηκε του Συνταγματάρχες».

Το ίδιο, ακριβώς, ανάλογο συνέβη στις ΕΔ. Η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία απλά ανέχθηκε. Άλλο αν υπήρξαν μερικοί, όψιμοι “επαναστάτες” οπορτουνιστές και σφουγκοκωλάριοι που έσπευσαν να αυτοανακηρυχθούν επαναστατικότεροι των επαναστατών. Υπήρξαν όμως μετρημένοι που διαφώνησαν, αντέστησαν, διώχθηκαν. Άλλοι βασανίσθηκαν όπως οι αξέχαστοι Μουστακλής και ο μετέπειτα, Ναύαρχος Βασιλικόπουλος.

Τα χρόνια κύλισαν (επαναλαμβάνω δεν γράφω ιστορικό) και ήλθε ο Ιούλιος 1974, της καταστροφής, της Κυπριακής προδοσίας και η επάνοδος της “κολοβής” Δημοκρατίας.

Πριν προχωρήσω θα παραθέσω ένα ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη.

Φοβάμαι

τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

και μια ωραία πρωία – μεσούντος κάποιου Ιουλίου

βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

ΔΩΣΤΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ […]

Φοβάμαι τους ανθρώπους

που γέμιζαν τις ταβέρνες

και τάσπαζαν στα μπουζούκια

κάθε βράδυ

και τώρα τους βλέπεις να ξανασπάζουν

και στο Πολυτεχνείο

να καταθέτουν γαρύφαλλα και να δακρύζουν…

Όταν ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα τηλεγράφησε “Έγινε βιασμός της Ελληνικής  Δημοκρατίας”, ο σταθμάρχης της CIA Τζακ Μόρις σχολίασε “Καλά, πως μπορείς να βιάσεις μια πόρνη;” (Καθ. 07/05). Ο αγροίκος Αμερικάνος έπρεπε να γνωρίζει ότι ακόμη και η πόρνη βιάζεται όταν δεν συναινεί…

Μία Παρένθεση

Εθνικό είναι το αληθές.

Διον. Σολωμός

Πριν προχωρήσω στα των ΕΔ οφείλω για να υπηρετήσω, έστω υποκειμενικά, την αλήθεια να παραθέσω δύο πρόσφατες θέσεις εξαιρετικών γραφίδων.

Ο κ. Γ. Λεονταρίτης (ΠΑΡΟΝ 23/4) σημειώνει “Τα σημερινά κόμματα των μνημονίων δεν έχουν το δικαίωμα να ομιλούν για τη Χούντα γιατί οι συγκρίσεις της σημερινής Χούντας των Δανειστών και τοκογλύφων θ’ αποβούν εις βάρος της δεύτερης. Σήμερα έχουμε εξαθλίωση των πολιτών ενώ οι κυβερνήσαντες πολιτικοί έχουν καταθέσεις και παχυλότατους μισθούς. Επί Παπαδόπουλου το εθνικό εισόδημα που το 1967, ήταν 774$, το 1973 βρέθηκε στα 1830. Η δραχμή ήταν το σιγουρότερο νόμισμα…”

Ο κ. Μανόλης Δρεττάκης (τ. Υπουργός ΠΑΣΟΚ/Εφημ.τ.Συντ. 23/01/17) σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος το 1974 έφθανε τα 22,5% του ΑΕΠ, το 1995 το βρίσκουμε στα 100,9% και το 2014 σκαρφάλωσε στα 179,7% (!!). Δηλαδή χρειάσθηκαν 40 χρόνια Δημοκρατίας για να χρεοκοπήσει  πλήρως η Χώρα και να παραδοθεί στους τοκογλύφους η Εθνική Κυριαρχία.

Τα οικονομικά, όμως, δεν απαλλάσσουν των ευθυνών την 7ετία από τον βιασμό της Δημοκρατίας και το έγκλημα της Κύπρου. Θεωρώ, βέβαια, γελοία την προσπάθεια μερικών ξεπουλημένων γραφίδων που συμπεριλαμβάνονται στην παρέα του Πάγκαλου του “Μαζί τα φάγαμε” να πουλήσουν την εικόνα διαφθοράς της 7ετίας ως ίδιας και χειρότερης αυτή των ακολουθούντων ετών (όπου η Ελλάδα είχε αναδειχθεί πολλάκις βασίλισσα της διαφθοράς, επισήμως). Εκείνο που γνωρίζω, και δεν διστάζω να το καταγράψω, είναι ότι οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος και οι συνεργάτες τους πέθαναν στην ψάθα, πάμφτωχοι. Ενώ οι διάδοχοί τους…

Τι έγινε στο Στράτευμα; (οι στρατηγοί “γιαλαντζί”)

Οι Αξιωματικοί, προ της 7ετίας, ήταν σεβαστά πρόσωπα, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Κατά στην διάρκεια της είχαν “κερδίσει” την επιφυλακτικότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης και την αντιπάθεια. Με την κατάρρευσή της, βρέθηκαν ακόμη σε πιο δυσχερή θέση και σε μερικές περιπτώσεις αποδοκιμάζονταν. Πέραν αυτού, αντιμετώπιζαν εντός, μια κωμικοτραγική κατάσταση. Κορυφαίοι στην ιεραρχία συνάδελφοι τους άλλαξαν χρώμα, εν μια νυκτί. Αυτοί που λιβάνιζαν την δικτατορία και ανήλθαν με εύνοιά της μετατράπηκαν σε κήνσορες-διώκτες νεωτέρων συναδέλφων τους και οι πολιτικοί συνεργάζονταν ασμένως με αυτούς. Οι σεσημασμένοι, βέβαια, καλώς εδιώχθηκαν και τιμωρήθηκαν. Οι λοιποί;

Οι πολιτικοί όμως εφεύραν μια άλλη μέθοδο να απαξιώσουν τους αξιωματικούς. Επινόησαν τον ευτελισμό των επωμίδων. Άρχισαν να παράγουν στρατηγούς, Ναυάρχους, Πτεράρχους κλπ. “γιαλαντζί”. Προήγαγαν στους ανώτατους βαθμούς σωρεία “αδικηθέντων” στελεχών στην πλειοψηφία “ντενεκέδων ξεγάνωτων” όπως θα έλεγε ο αξέχαστος Γιαννόπουλος.

Τον χορό άνοιξε η ΝΔ με τους Νόμους 97/74 και 322/76 και συνέχισε το ΠΑΣΟΚ με τον 1446/84.

Είναι αμφίβολο αν 2-3% των προαγομένων, κατά μάζες, αξιωματικών είχαν αντιστασιακή δράση ή είχαν αδικηθεί. Παράλληλα ανεπτύχθηκε ολόκληρη “βιοτεχνία” διόρθωσης δυσμενών σημειώσεων με φρικτές μεθόδους καθώς και η ενθάρρυνση οργάνωσης Στρατοκτόνων Κλαδικών. Πλήρης διάλυση. Επαναλαμβάνω, η προαγωγή στρατηγών γιαλαντζί ή μαϊμούδων ήταν ανεξέλεγκτη. Αξιωματούχος π.χ. του ΥΕΘΑ φρόντισε να προαχθεί ο απόστρατος πατέρας του υπολοχαγός (του Στρατεύματος) σε Υποστράτηγο, να ανακληθεί και να λάβει ευθύνη κλάδου του ΓΕΣ!

Στους διαδρόμους των Επιτελείων κυκλοφόρησαν, κατά γκρουπ, “δικαιωθέντες” Στρατηγοί, άνευ καθηκόντων, προκαλώντας τους γέλωτες των νεοτέρων. Εικόνα οικτρή και απαξιωτική.

Είναι βέβαιο ότι αν υπήρχαν αυτές οι ορδές αντιστασιακών αξιωματικών η Χούντα θα κατέρρεε μέχρι το μεσημέρι της 21ης Απριλίου (ο Παττακός, αργότερα, σχολίασε: Με ένα φύσημα θα πέφταμε).

Μέσα σε αυτό το κλίμα της διάλυσης, της νοσηρότητας και της αναξιοκρατίας φθάσαμε στον εξευτελισμό της Υμίας όταν του Στρατεύματος ηγούντο ανακληθέντες της κομματικής νομενκλατούρας. Εξ ου η εθνική ταπείνωση βοηθούντος ενός άβουλου ΥΕΘΑ κι’ ενός μοιραίου Πρωθυπουργού. Προηγουμένως ο μακαρίτης Αρσένης με τον Ν438/95 παρήγαγε ακόμη 15 Αντιστράτηγους ΕΠΙ ΤΙΜΗ. Όλοι παραιτηθέντες προ… 10ετίας αξιωματικοί για να πολιτευθούν με τις λίστες του ΠΑΣΟΚ!

Κάνω ένα άλμα (γιατί ήδη ξέφυγα από τ’ ανεκτό μήκος μιας έρευνας και θα με μαλώσει ο φίλος μου εκλεκτός δημοσιογράφος, κ. Τάσος Παπαδόπουλος) κι έρχομαι στα πλέον πρόσφατα.

Οι αξιωματικοί επί ΥΕΘΑ κ. Ε. Βενιζέλου αντιμετώπισαν ειρωνική και ενίοτε υβριστική συμπεριφορά (ακόμη και … αυτιστικούς τους είχε ονομάσει). Η χειρίστη όμως συμπεριφορά Κυβέρνησης προς τις ΕΔ σημειώθηκε επί κυβέρνησης Αντωνομπένηδων, όταν από τον κ.Πρωθυπουργό ορίστηκε ακροδεξιός γκαουλάϊτερ στο ΥΕΘΑ στον οποίο υπάκουε τυφλά ο νόμιμος Υπουργός και κυρίως, κομματικοί υφυπουργοί. Τότε σημειώθηκαν θλιβερά γεγονότα με κορύφωση την απόπειρα εκβιασμού του Α/ΓΕΣ, πανάξιου Στρατηγού Κώστα Ζιαζιά. Κάτι το παρόμοιο συνέβη αργότερα με τον επίσης πανάξιο Αρχηγό Κώστα Γκίνη.

Ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε άψογη συμπεριφορά, πολιτεύτηκε ευπρεπώς.

Σήμερα ο κ. Π. Καμμένος κρατάει το Στράτευμα σε καλό επίπεδο πειθαρχίας και είναι μακράν κομματικών παρασπονδιών. Εξαίρεση η άτυχη αποστρατεία του ικανότατου Αρχηγού Στρατηγού Χρ. Μανωλά. Οφείλω να σημειώσω ότι ένας αριστερός πολιτικός, ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημ. Βίτσας, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αποδοχή των στελεχών.

Επί μια 50ετία οι πολιτικοί σε συνεργασία αφρόνων Στρατιωτικών Ηγετών ανασκολόπιζαν το φρόνημα, την ιεραρχία, την επετηρίδα, την αξιοκρατία. Εξαιρέσεις ελάχιστες. Το Ελληνικό στράτευμα, δεν αντέχει άλλες ταλαιπωρίες… Η αξιοκρατία, η ενότητα και η διαπίστωση ότι οι Ηγέτες του, πολιτικοί και Στρατιωτικοί, το σέβονται αποτελεί προϋπόθεση της μαχητικότητας και της ύπαρξης στοιχειώδους φρονήματος.

Υ.Γ. Οι Συνταγματάρχες εδίωξαν, εξόρισαν αθώους πολίτες. Άλλους, πολλούς, γύρω στις 20.000 υποχρέωσαν σε αυτοεξορία. Γι’ αυτό, ορθώς τιμωρήθηκαν. Ποιος θα ελέγξει όμως τους τρισάθλιους που υποχρέωσαν σε αυτοεξορία τους 500.000 νέους, την πνευματική και επιστημονική ελίτ της Χώρας; 

Ο Κων. Φράγκος είναι Υπτγος ε.α.– Συγγραφέας, Αναλυτής Αμυντικών θεμάτων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης