Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Αποχώρησε ο Πτέραρχος Βούρης από τη ΓΔΑΕΕ- Τι είπε στον αποχαιρετισμό του

Αποχώρησε ο Πτέραρχος Βούρης από τη ΓΔΑΕΕ- Τι είπε στον αποχαιρετισμό του

Πραγματοποιήθηκε  στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων & Εξοπλισμών, στο Στρατόπεδο Φακίνου, η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων  του Γενικού Διευθυντή ΓΔΑΕΕ από τον Πτέραρχο Κοσμά Βούρη στο Ναύαρχο Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ μέχρι σήμερα Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ.

Ακολουθούν, αμέσως στη συνέχεια, τα κύρια σημεία της αποχαιρετιστήριας οιμιλίας του Κοσμά Βούρη, στην «οικογενειακού χαρακτήρα» τελετή ενώπιον πολλών επιτελών της ΓΔΑΕΕ από τους τρείς Κλάδους των ΕΔ και Μονίμων Υπαλλήλων,όπως τα κατέγραψε ο Σεραφείμ Μηχιώτης.

“….Όταν ενημερώθηκα πριν δύο χρόνια ότι θα αναλάβω μαζί με τον κ. Κυριακίδη τη Διεύθυνση της ΓΔΑΕΕ, πήγα και βρήκα τον κ. Ναύαρχο, πριν βέβαια μας ανατεθούν επισήμως τα καθήκοντα και του είπα: «Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε στο έργο και την ευθύνη που αναλαμβάνουμε, αλλά ένα πράγμα μπορώ να σου υποσχεθώ. Όταν πάψουμε να είμαστε πλέον συνεργάτες, θα έχουμε τις καλλίτερες αναμνήσεις από τη συνεργασία μας, γιατί από τη φύση μου η συνεργασία είναι κάτι που με χαρακτηρίζει και με παρακινεί ιδιαίτερα».

Σήμερα λοιπόν μπορώ να πω: «αγαπητέ Κυριάκο, όχι μόνο είχαμε εξαιρετική συνεργασία, αλλά και ότι με αυτή σαν εργαλείο διευθύναμε το έργο της ΓΔΑΕΕ, έτσι ώστε ο κόσμος μας εδώ, να έχει πετύχει μέχρι τώρα στην αποστολή του και να έχει προαγάγει το έργο και τη λειτουργία της ΓΔΑΕΕ».

Δεν πρόκειται βέβαια να κάνω απολογισμό του Υπηρεσιακού έργου.  Αυτό άλλωστε είναι μια διοικητική διαδικασία που έτσι κι’ αλλιώς είναι καταγεγραμμένη και μετρήσιμη και προωθείται ετησίως μέσω του Υπουργείου για ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό όμως που θα ήθελα από βάθους καρδιάς να κάνω είναι να σας ευχαριστήσω όλους για όσα πράξατε για την Υπηρεσία και κατ’ επέκταση για την Πατρίδα στην διάρκεια της κοινής πορείας που είχαμε μαζί τα δύο χρόνια που πέρασαν.

Χαρίστε μου μόνο λίγα λεπτά από την υπομονή σας, για να επαναλάβω μερικά πράγματα που προσπάθησα ως επικεφαλής και “συν-υπεύθυνος” για τη λειτουργία αυτού του χώρου, να τα εισαγάγω στον τρόπο του “ενεργείν” και να τα χρησιμοποιήσουμε μαζί ως κανόνες για την εκτέλεση του έργου μας με ποιότητα, ήθος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Πρώτα από όλα έπρεπε εξ’ αρχής να συναντιληφθούμε ότι η ΓΔΑΕΕ δεν είναι ούτε πάνω, ούτε κάτω από τα Γενικά Επιτελεία. Είμαστε μια διακλαδική υπηρεσιακή οντότητα που αναλαμβάνει να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να εξασφαλίσει την τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη των υπαρχόντων μέσων μέχρι το τέλος του επιχειρησιακού τους κύκλου.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα που κάναμε μαζί είναι η προσπάθεια αναγνώρισης που καταβάλαμε για να γίνει σαφές ότι οι εταιρείες με τις οποίες συμπράττουμε για τις Συμβάσεις, δεν είναι αντίπαλα μέρη, αλλά συνεργάτες μας, που μέσα από την ειλικρινή στάση των επαφών μας και τον συντονισμό καλύπτουν αυτές τις ανάγκες μας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι ότι εξ αρχής προτείναμε, μαζί με τον κ. Ναύαρχο, στον κ. Υπουργό να δει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αλλά και τις άλλες ελληνικές μη αμυντικές εταιρείες που συνεισφέρουν στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Υπουργείου που καλύπτει πολλές πτυχές των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Εννοώντας τη διασφάλιση του Security of Supply,, την Έρευνα και Ανάπτυξη, την εξασφάλιση κερδών μέσω της εξωστρέφειας, την ανάδειξη νέων θέσεων εργασίας ως απόρροια της ανέλιξης και ευρωστίας τους. Ίσως βέβαια για κάποιους να ακούγεται αυτό υπερβολικό, αλλά δεν είναι.

 Αρκετές ελληνικές βιομηχανίες είναι μοναδικοί κατασκευαστές αμυντικών προϊόντων παγκοσμίως  από επενδύσεις που έχουν κάνει μεγάλες εταιρείες όπως η Lockheed, η Sikorsky, η Raytheon και άλλες.

 Αυτό που με τη δική μας παρότρυνση και υποστήριξη υιοθέτησε και εγκαινίασε με την έναρξη της θητείας του ο κ. Υπουργός, να παίρνει δηλαδή μαζί του στις διεθνείς εκθέσεις και στις διμερείς επαφές εκπροσώπους των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών και να παρίσταται στις διοργανώσεις B to B επαφών και Industry Days, έπαψε πλέον να είναι ταμπού και δεν αναστρέφεται πλέον.

Οφείλω να επισημάνω ότι κατανοήσαμε ως μόνη αρμόδια Κρατική Αρχή την ανάγκη να ξεκινήσουμε τη διαδικασία πιστοποίησης ελληνικών αμυντικών προϊόντων, που θα στηρίξουν την εξωστρέφεια των βιομηχανιών μας και θα προάγουν τη θέση τους στον Διεθνή ανταγωνισμό και τη συνεργασία. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού είναι καθ’οδόν.

Αρχίσαμε την πιστοποίηση της λειτουργίας  και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας κατά ISO 9001/015, από το τμήμα κωδικοποίησης  της Διεύθυνσης Αντισταθμιστικής Ωφελημάτων και Διασφάλισης Ποιότητας και θα την επεκτείνουμε στα τμήματα συμβάσεων και διασφάλισης ποιότητας και σταδιακά σε όλο το φάσμα λειτουργίας της ΓΔΑΕΕ. Η διαδικασία τρέχει.

Είναι επίσης σημαντικό, ότι, καθυστερημένα μεν αλλά τουλάχιστον με θετικό αποτέλεσμα, καταφέραμε να πείσουμε τα Γενικά Επιτελεία να αντιληφθούν ότι το συμφέρον της Υπηρεσίας στον τομέα των εξοπλισμών, είναι η κάλυψη των απαιτήσεων να πραγματοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό μέσω διμερών ή πολυεθνικών συνεργατικών προγραμμάτων, ενώ όπου ακολουθούνται διαγωνιστικές διαδικασίες, η θετική τους έκβαση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τεχνικό διάλογο που πρέπει πάντα να προηγείται.

Αυτά ήταν τα σημεία που θέσαμε ως στόχους που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται προς την κατεύθυνση αυτή. Μετά από όλα αυτά, δεν μένει παρά να εκφράσω σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά το «βαθύ ευχαριστώ» που βγαίνει από μέσα μου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης