Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Απλά αμφιλεγόμενη για την Κομισιόν η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία!!!

Απλά αμφιλεγόμενη για την Κομισιόν η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία!!!

«Αμφιλεγόμενη» χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη χρήση της Αγίας Σοφίας -ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής.

«Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της, του 2016, για την Τουρκία, τις αντιδράσεις που προκαλεί η αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας, μουσείου που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών» τονίζει στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, και συνεχίζει:

«Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία, η Επιτροπή τόνιζε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων». Επισημαίνει ότι «η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη πνεύματος πολυδεκτικής ανεκτικότητας, τόσο στην ΕΕ όσο και στις υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες» και προσθέτει:

«Η ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι η έλλειψη ευαισθησίας ως προς τα θέματα της θρησκείας και του πολιτισμού έχει τη δύναμη να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο να διευρυνθούν η αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός». Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι «η τουρκική κυβέρνηση προβαίνει για ακόμη μια φορά σε ενέργειες που προσβάλλουν τη διεθνή κοινότητα, το θρησκευτικό συναίσθημα και το αίσθημα σεβασμού και μνήμης της παγκόσμιας ιστορίας. Και η προσπάθεια της να θέσει τη θρησκεία στην υπηρεσία των πολιτικών της επιδιώξεων, παραχαράσσοντας την ιστορία και τορπιλίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν αποτελούν θετική εξέλιξη σε μια ήδη ταραγμένη πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά περιοχή». Ερωτήσεις για το ίδιο ζήτημα έχουν καταθέσει στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος του ΣΥΡΙΖΑ και Ελίζα Βόζεμπεργκ της Νέας Δημοκρατίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης