Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη
18/02/2017 | 06:55 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Ακόμη και οι τοίχοι του ΕΘΚΕΠΙΧ “έχουν αυτιά”! Η διαχείριση της κρίσης στο Φαρμακονήσι

Ακόμη και οι τοίχοι του ΕΘΚΕΠΙΧ

Στο ΓΕΕΘΑ χθες μετά από την αποκλιμάκωση της κρίσης που επιχείρησαν να προκαλέσουν οι Τούρκοι στο Φαρμακονήσι, έψαχναν να βρουν την πηγή της διαρροής του θέματος προς το Militaire.gr το οποίο πληροφορήθηκε το θέμα κατά τη διάρκεια των βολών μεταξύ 07.40 και 07.50 και δημοσίευσε το ρεπορτάζ στις 08.07 το πρωί. Όπως λέμε στην Ελλάδα “και οι τοίχοι έχουν αυτιά” ακόμη κι αν αυτοί είναι οι καλά μονωμένοι τοίχοι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων!

Νομίζουμε ότι παρουσιάσαμε το ζήτημα “στεγνά” χωρίς υπερβολές και απ΄ αυτή την άποψη το ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να αισθάνεται μάλλον τυχερό. Θα μπορούσε η πληροφορία να είχε φθάσει αλλού και να είχε παρουσιαστεί με μεγάλη υπερβολή.

Όμως το θέμα όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει άπειρες φορές δεν είναι αυτό. Σε τέτοια περιστατικά κρίσης τα ΜΜΕ θέλοντας και μη αποτελούν μέρος των επιχειρήσεων του οποιουδήποτε στρατιωτικού μηχανισμού. Όχι επειδή τα ίδια το επιθυμούν, αλλά επειδή έτσι έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. Δεν κυκλοφορούν πια μόνο εφημερίδες που κυκλοφορούν μια φορά τη μέρα. Έχουμε φθάσει στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μεταδίδουν μια πληροφορία κάθε δευτερόλεπτο.

Θα πρέπει λοιπόν το ΓΕΕΘΑ να καταλάβει ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οποιαδήποτε πληροφορία θα μείνει εντός των “στεγανών”  ακόμη και του ΕΘΚΕΠΙΧ.

Στην απλή καθημερινότητα αυτό δεν είναι θέμα. Σε περιπτώσεις όπως το Φαρμακονήσι όπου το ΓΕΕΘΑ αν καταλάβαμε καλά από τα “παράπονα” δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί το θέμα, ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχει. Θα τον…ξαναγράψουμε μήπως και τον καταλάβουν:

•Σε σοβαρές καταστάσεις κρίσης οι αμυντικοί συντάκτες θα πρέπει να ενημερώνονται τηλεγραφικά και να “δεσμεύονται” για τη μετάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας, μόλις το ΓΕΕΘΑ είναι έτοιμο να ενημερώσει αναλυτικά. Όχι δεν πρόκειται για λογοκρισία όπως θα σπεύσουν ίσως κάποιοι να πουν. Πρόκειται για διαχείριση κρίσης. Αν ο δημοσιογράφος ενημερωθεί και του εξηγηθεί ο λόγος της “χρονοκαθυστέρησης” στη μετάδοση μιας πληροφορίας που έχει εθνική σημασία δεν έχει κανένα λόγο να “αγχωθεί” και να σπεύσει για τη πρωτιά. Αν την μάθει από άλλη πηγή δεν δεσμεύεται από τίποτα και το πως θα διαχειριστεί τη πληροφορία είναι θέμα …προσωπικό.

•Αν κάποιοι στο ΓΕΕΘΑ υποστηρίξουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους θα τους απαντήσουμε ότι υπάρχουν διαχρονικές αποδείξεις που τους διαψεύδουν. Κι αν επιμείνουν θα τους συμβουλεύαμε να ξανακοιτούσαν τη λίστα των διαπιστευμένων συντακτών κι ας πάρουν τις αποφάσεις τους.

Για να επικεντρώσουμε στο χθεσινό θέμα στο Φαρμακονήσι. Δεν γνωρίζουμε ποιες ήταν οι προθέσεις του ΓΕΕΘΑ αν το Militaire.gr  δεν δημοσιοποιούσε το επεισόδιο. Θα το ανακοίνωναν αργότερα; Δεν θα το ανακοίνωναν καθόλου; Ποιος ξέρει…

Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι τέτοιες κινήσεις των Τούρκων θα πρέπει όχι απλά να δημοσιοποιούνται αλλά να διατηρούνται “ψηλά”, ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ξένα μαζικής ενημέρωσης που χθες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, Οι λόγοι νομίζουμε αυτονόητοι. Ειδικά χθες ήταν μια πολύ καλή συγκυρία για να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην τουρκική πρόκληση. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος βρισκόταν στη Διάσκεψη του Μονάχου και είχε την ευακιρία να ενημερώσει πολλούς, διάφορους και σημαντικούς για την τουρκική παραβατικότητα .

Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τους ανόητους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να τους “βοηθάμε” κουκουλώνοντας τις προκλήσεις τους. Θα πρέπει να τους “ξεμπροστιάζουμε”. Είναι κι αυτό μέρος των επιχειρήσεων νομίζουμε…

ΥΓ . Δεν γνωρίζουμε αν το ΓΕΕΘΑ είχε την ίδια “δυσαρέσκεια” όταν το ελληνικό διαδίκτυο έδωσε …στο πιάτο στο τουρκικό ΥΠΕΞ την ευκαιρία να βγει και να θέσει ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των Δωεδεκανήσων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης