Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
03/01/2017 | 20:38
Militaire News

Αισιοδοξία Βίτσα για το Κυπριακό και “κόψιμο βήχα” στην Αλβανία

Αισιοδοξία Βίτσα για το Κυπριακό και

Μάλλον υπέρμετρα αισιόδοξος για το Κυπριακό εμφανίζεται ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας. Αισιόδοξος σ΄ ότι έχει να κάνει με τις προθέσεις της Τουρκίας, τις οποίες συνδέει με τα πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επίσης είναι μάλλον μάταιο να αναμένουμε ότι η ΕΕ,μέλος της οποίας είναι η Κύπρος, έχει πραγματικά πρόθεση να στηρίξει το μέλος της.

Ο κ.Βίτσας από την άλλη σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ», ορθώς αντιμετωπίζει με κάθετη άρνηση και απαξίωση όσες ανοησίες υποστηρίζει η Αλβανία .

Τι απάντησε για το Κυπριακό και τις αμφισβητήσεις των Τιράνων:

Η στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι πάγια και διαχρονική, αυτό που αλλάζει είναι οι συνθήκες, που με τη σειρά τους ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κινείται η τουρκική πλευρά. Είναι προφανές πως αν η Τουρκία ήθελε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, αυτή θα υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίσσονται, η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που της δίνει κάποια πλεονεκτήματα στη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα υπέρ του τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Είναι πολύ σημαντικό πως μετά από 42 χρόνια, κρατάμε ενεργό στα διεθνή φόρα το ζήτημα, δηλαδή πως το Κυπριακό είναι πρώτα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Όλα αυτά, μαζί με την αστάθεια στην ίδια την Τουρκία και τον περίγυρό της, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει, σε μια λύση κοινά αποδεκτή και βιώσιμη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες εγγυήσεις.

Όσο για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, νομίζω πως πιο πολύ εκφράζουν τις ανασφάλειες τους. Ειδικότερα για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την τουρκική ηγεσία, αυτό που θέλω να πω είναι πως η Τουρκία θα έπρεπε πριν απ’ όλους τους άλλους να υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη συνθήκη, πάνω στην οποία στηρίζει την ύπαρξή του το τουρκικό κράτος.

Για εμάς, η τήρηση των διεθνών συνθηκών, είναι ζήτημα αρχής και προϋπόθεση για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Τα εδάφη που αποτελούν το ελληνικό κράτος είναι απαραβίαστα, δεν είναι αποτέλεσμα παραχώρησης από κάποιες συνθήκες αλλά προϊόν απελευθερωτικού αγώνα που ήρθαν να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν οι συνθήκες. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την αποτρεπτική τους ισχύ, αποτελούν εγγύηση για την τήρηση των συνθηκών, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ειδικά για το θέμα της Αλβανίας που με ρωτάτε, αλλά και πέρα από αυτό, έχω να πω πως δεν συζητάμε ανύπαρκτα ζητήματα και για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης