Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Αγνατεύοντας το γεωτρύπανο”! Ο χάρτης που δείχνει τις κινήσεις των Τούρκων στην Κύπρο

Ο χάρτης αποτυπώνει την εικόνα που υπήρχε στις 22.30 χθες βράδυ στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο της Total. Οι Τούρκοι με τη φρεγάτα τους και το Barbaros, βρίσκονται σε απόσταση που δεν μπορούν να εμποδίσουν με κανένα τρόπο την εξέλιξη των εργασίων της πλατφόρμας. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα τολμήσουν να το πράξουν έτσι κι αλλιώς.

Στην Κύπρο συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να δίνει το παρόν.

Ικανοποιημένοι έμειναν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων από όσα άκουσαν στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Παρ’ όλα αυτά, όλοι, με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

 

«Ήταν μια εξαιρετική συνεδρίαση, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε και από τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα στον αγώνα μας για την απελευθέρωση, η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Η συζήτηση, είπε, ήταν για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ για την εγγυήσεις και την ασφάλεια «βρίσκει ικανοποιημένο τον ΔΗΣΥ», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

 

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων «έχει λόγο η Ελλάδα, και είναι άποψη του κόμματος πως ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, έβαλε ένα πλαίσιο που ικανοποιεί απόλυτα την πλευρά μας και από δω και μπρος τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού».

Για το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ, είπε ότι «αυτό ικανοποιεί ως προς την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ το μέλλον θα δείξει πώς αξιοποιούνται οι προτάσεις που κατατέθηκαν».

 

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, ‘Αντρο Κυπριανού ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ. «Ό,τι και να λέμε, οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά την έχουν απομακρύνει, κι αυτό μας ανησυχεί», σημείωσε. «Πήγαμε απροετοίμαστοι, κάτι που φάνηκε και με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς» συμπλήρωσε.

Η θέση για «μηδέν εγγυήσεις-μηδέν στρατό είναι εθνική γραμμή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Είπε ότι εισηγήθηκε την συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, το οποίο θα συγκαλεί κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών μια φορά το χρόνο. Το συμβούλιο αυτό, πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει κοινές ομάδες εργασίας, ιδίως μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης και Ενέργειας των δύο κρατών. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο συμπληρωματικό έγγραφο, με το οποίο επιχειρείται να δωθούν απαντήσεις με προτάσεις ενώπιον των εξελίξεων. «Στο έγγραφο που καταθέσαμε υπάρχουν προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα, που στοχεύουν στη διαμόρφωση στρατηγικών και συντονισμό ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο». Επίσης, δήλωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να μπλοκάρουν τη συμφωνία της τελωνιακής ένωσης, αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει, έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης , μετά την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Πόλυς Παλλήκαρος. Πρόσθεσε ότι η «Αλληλεγγύη» έκανε προτάσεις στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε σχέση με τον (φυσικό) πλούτο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

 

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως

υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν η Κύπρος και η Ελλάδα, πριν ζητηθεί νέα πρωτοβουλία από τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία επιβεβαίωσαν τη θέση του κόμματος ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «είναι ανέφικτη». Η μόνη βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό είναι «το ενιαίο κράτος», πρόσθεσε.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης