Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Έτσι θα φύγουμε από την ΕΕ”! Η Λευκή Βίβλος του Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική της για το Brexit σε μια “λευκή βίβλο” που επαναλαμβάνει εν πολλοίς τους βασικούς άξονες που έχει ήδη περιγράψει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μεταξύ των οποίων η έξοδος από την ενιαία αγορά.

Πολυαναμενόμενη, αυτή η “λευκή βίβλος” των 77 σελίδων αρθρώνεται γύρω από τα δώδεκα σημεία που η επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης είχε παρουσιάσει στις 17 Ιανουαρίου στη διάρκεια της ομιλίας της για ένα “ανεξάρτητο και πραγματικά παγκόσμιο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει τη βούληση της Βρετανίας να εγκαταλείψει όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την επιθυμία των βρετανών ψηφοφόρων που την εξέφρασαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, αλλά και την ενιαία αγορά και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η προτεραιότητα είναι να “ανακτήσουμε τον έλεγχο” της μετανάστευσης, κάτι που είναι ασυμβίβαστο με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ, διατηρώντας ωστόσο “την καλύτερη δυνατή πρόσβαση” στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Η λευκή βίβλος επιβεβαιώνει “πως η πολιτική και οικονομική επιτυχία μας είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, παρουσιάζοντας το έγγραφο στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση αρνείτο επί μακρόν να δημοσιεύσει τον οδικό της χάρτη, με την Τερέζα Μέι να υποστηρίζει ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της όταν προασπίστηκε μια “καθαρή και ξάστερη” ρήξη με την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός υποχώρησε τελικά στην πίεση των βουλευτών που ζητούσαν να δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο έγγραφο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι πρέπει να έχουν λόγο στην εκκίνηση της διαδικασίας διαζυγίου με την Ένωση.

Έπειτα από 17 ώρες έντονων συζητήσεων, οι βουλευτές έδωσαν χθες βράδυ το πράσινο φως, με 498 ψήφους υπέρ έναντι 114 κατά, για τη συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η εξέταση του σχεδίου νόμου συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με τρεις ημέρες συζητήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, που θα καταλήξουν με τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφρίας.

Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο νόμου θα περάσει στη Βουλή των Λόρδων, με την έγκρισή του να αναμένεται στις 7 Μαρτίου, προτού σταλεί στη βασίλισσα για τελική έγκριση.

Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ πριν από τα τέλη Μαρτίου και σχεδιάζει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης