Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
19/03/2017 | 10:59 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Έκρηξη” Ναυάρχου για το “σιδέρωμα” στολής και η απάντηση του Militaire

Το θέμα της “επίδειξης σιδερώματος στολής” συνεχίζει να προκαλεί συζήτηση μεγάλη και έντονη. Θετικό είναι αυτό. Ο Υποναύαρχος ε.α Κώστας Βουλγαράκης, κείμενα του οποίου συχνά έχουμε τη τιμή να δημοσιεύουμε, μας έστειλε ένα μήνυμα με το οποίο εκφράζει τις αντιρρήσεις του, για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το θέμα.

Ο τίτλος είναι “Μην κρίνεις ότι δεν αντιλαμβάνεσαι”.

Πως αντιλαμβάνομαι το θέμα της στολής λοιπόν:

  1. Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να κυκλοφορούν με ασιδέρωτες στολές οι στρατιωτικοί. Νομίζουμε όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία κυκλοφορεί με άψογες στολές. Για όσους δεν ανήκουν στη πλειοψηφία, υπάρχουν διοικητές που μπορούν να τους επισημάνουν το “παράπτωμα” και μέτρα σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν. Δεν χρειάζεται κάνενα …σήμα για επίδειξη …σιδερώματος. Γιατί στη παρούσα συγκυρία ο κόσμος απλά γελάει. Όχι με τη καρδιά του. Με πίκρα γελάει…
  2. Η υπηρεσία δεν μπορεί να ΄χει μόνο απαιτήσεις. Έχει και υποχρεώσεις.Τις οποίες όπως προκύπτει από τα πολλά μηνύματα που έφθασαν στο Militaire δεν τις εκπληρώνει! Στελέχη μας λένε ότι έχουν να πάρουν στολή από το 2012!!! Τους κόψαμε τους μισθούς, το φαγητό, τις στολές, τα άρβυλα και πολλά άλλα. Δεν είναι λίγο προκλητικό να τους στέλνουμε σήμα…για επίδειξη σιδερώματος;
  3. Τη στολή όχι απλά τη σέβομαι και τη τιμώ. Εκτιμώ την αξία της κι ας μην είχα ποτέ τη φιλοδοξία να γίνω στρατιωτικός. Αντιθέτως. Ωστόσο αυτό που εγώ δεν μπορώ να υπηρετήσω μου προκαλεί σεβασμό για εκείνους που το κάνουν. Σέβομαι και τιμώ πρώτα απ΄ όλα μια στολή: αυτή της εκστρατείας, που στην Ελλάδα βέβαια μάθαμε να τη λέμε “στολή αγγαρείας”! Γιατί αφήσαμε τον στρατό μας να εξελιχθεί σε στρατό “αγγαρειομάχων” κι όχι μαχητών. Δεν με συγκινούν οι κορδέλες, τα λοφία και οτιδήποτε, μα οτιδήποτε περιττό τις φορτώνουν οι διάφοροι υπερφίαλοι. Στο Ισραήλ έμεινα έκπληκτος όταν είδα το άγημα στο ΥΠΑΜ να υποδέχεται Έλληνα ΥΕΘΑ με στολή εκστρατείας, γιατί όπως μου εξήγησαν αυτό προβλέπεται.
  4. Δεν είναι εποχή που προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η “εικόνα”. Προέχει η ουσία. Και γκάφες όπως αυτές με το σήμα περί σιδερώματος κοστίζουν.
  5. Δεν υπάρχει καμία ισοπέδωση όπως γράφει στο μήνυμά του ο κ.Βουλγαράκης. Κανείς δεν υποστήριξε ότι πρέπει οι στρατιωτικοί να κυκλοφορούν ατημέλητοι. Και ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ κ.Βουλαγαράκη. Επίσης η τιμή και η δόξα στις ΕΔ και στην ιστορία τους -το ΄χω ξαναγράψει και επιμένω- δεν αποδίδεται μόνο με τα τυπικά. Αποδίδεται μ΄ ένα στράτευμα μοντέρνο, σύγχρονο, αποτελεσματικό, έτοιμο να γράψει ιστορία αν χρειαστεί κι όχι μόνο να διαβάζει τα προηγούμενα κεφάλαια.
  6. Όσο για τη σύγκριση στολής και ράσου δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι “το ράσο δεν κάνει τον παπά”. 

Το κείμενο του κ.Βουλγαράκη

Κύριε Καρβουνόπουλε,

Πριν λίγο καιρό, σε μια ανάρτηση μου για κάποιο θέμα του Πολεμικού Ναυτικού, κάποιος συνάδελφος σχολίασε και ….. έβγαλε βαθύ απωθημένο από μέσα του, λέγοντας (με εμφανή πικρία) ότι : «σας θυμάμαι σαν Ύπαρχο στη Φρεγάτα, εν πλω και ενώ κάναμε 6ωρίες βάρδιες, να κάνετε κάθε πρωί επιθεώρηση και να απαιτείτε να είμαστε ξυρισμένοι»!!

Προφανώς, ο συνάδελφος αυτός, ακόμα και τώρα, δεν κατάλαβε ούτε ποιο ήταν το Καθήκον του την εποχή εκείνη, ούτε και ….. τι αξία είχαν τα Σύμβολα, οι Αξίες και οι Αρχές του ΠΝ, στις οποίες είχε ορκιστεί και υπηρετούσε. Αλλά πολύ περισσότερο, δεν κατάλαβε …. τι συμβόλιζε και τι αίγλη εξέπεμπε με την παρουσία του, αυτός ο ίδιος, σαν «Ένστολο» στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού!!

Ο συγκεκριμένος όμως συνάδελφος, από τη θέση και την παρουσία του, πέρασε και παραμένει αφανής, δεν επηρέασε δηλαδή, το πλήρωμα, τα στελέχη του ΠΝ και γενικότερα την Κοινή Γνώμη. Δεν δημιούργησε πρόβλημα, ούτε και βλάπτει σήμερα την ομαλή λειτουργία, το ηθικό και την ομοψυχία του Στρατεύματος … είναι ένας απλός πολίτης, όπως όλοι εμείς!!

Εσείς όμως κύριε Καρβουνόπουλε,

από τη δημόσια θέση σας, τη στήλη και τη σελίδα σας, «εκπέμπετε» ευρύτερα, επηρεάζετε πολύ πιο άμεσα τα θέματα αυτά (επαναλαμβάνω: ομαλής λειτουργίας, ηθικού και ομοψυχίας του Στρατεύματος)!! Η Ενημέρωση, είναι αγαθό Ελευθερίας και Δημοκρατίας, του οποίου όμως, άμα γίνει κακή χρήση, γίνετε εύκολα «εργαλείο» διαφθοράς, διαπλοκής και καταπίεσης, μοχλός Ολοκληρωτικών αντιλήψεων, συμπεριφορών …. στυγνών Καθεστώτων!!

Με έκπληξη και αγανάκτηση λοιπόν, διάβασα το τελευταίο άρθρο σας, για «το σιδέρωμα της Στολής των Στρατιωτικών»!! (βλ. http://tinyurl.com/mpds6a7) Δεν γνωρίζω που και αν υπηρετήσατε και τι συναισθήματα, τι βιώματα ενδεχομένως κουβαλάτε από τη θητεία σας. Όμως, το τελευταίο άρθρο σας, όπως και κάποια προηγούμενα, μου δείχνουν ότι ….. είτε δεν αντιληφθήκατε τι ακριβώς υπηρετήσατε, είτε ότι έχετε κάποιο «λόγο», που παραποιείτε με τέτοιο τρόπο, κάποιες «δομικές» Αξίες του Στρατεύματος, τις οποίες προφανώς …. και ουδόλως κατανοείτε!!

Για μας τους Στρατιωτικούς, η ΣΤΟΛΗ μας, έχει την ίδια ακριβώς αξία με τη ΣΗΜΑΙΑ μας!!

Η Στολή μας, είναι το «ράσο», που συμβολίζει την ιδιότητα μας και μας θυμίζει το Καθήκον μας και η Σημαία μας, το λάβαρο που μας καθοδηγεί, στην Αποστολή μας και μας θυμίζει τον Όρκο μας!! Η αξία λοιπόν του ενός, είναι απόλυτα και αδιάρρηκτα συνυφασμένη με την αξία του άλλου και ΚΑΝΕΝΑ τους, δεν έχει αυτοτελή και διαχωρισμένη δύναμη, ισχύ και όραμα!!  Με την ΙΔΙΑ τιμή, σεβασμό και επιμέλεια που φροντίζουμε τη Σημαία μας, οφείλουμε να φροντίζουμε και τη στολή μας!! Αλλά για να γίνει αντιληπτό αυτό, θα πρέπει κάποιος …. να το νοιώθει, να το πιστεύει και να το υπηρετεί, με αφοσίωση …. χωρίς συμβιβασμούς!!

Το χειρότερο όμως απ’ όλα και το πλέον επικίνδυνο, είναι το μήνυμα ισοπέδωσης και απαξίωσης, που προβάλλει το πνεύμα του άρθρου σας, η παρατηρούμενη τέτοια ….. καταθλιπτική αυτοκτονική διάθεση, μιας γενικότερης νοοτροπίας, που σιγά-σιγά εμπεδώνεται στην κοινωνία μας!!

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ αυτοκαταστροφική κατάσταση, που δεν ξέρω πόσοι την παρατηρούν, τη συνειδητοποιούν και ανησυχούν!!

Πράγματι, το Στράτευμα μας, όπως και την Κοινωνία μας, το απασχολούν πολλά και άμεσα κρίσιμα και αναγκαία θέματα!! Πράγματι οι προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές και όλοι το αντιλαμβανόμαστε (και ειδικά όσοι βιώνουν και λειτουργούν εντός του)!!

Πράγματι οι Αρχηγοί, έχουν καθήκον να ασχοληθούν πρωτίστως με το μεγάλα, τα κρίσιμα και τα πιο ευαίσθητα θέματα, αλλά έχουν επίσης καθήκον, να μη παραμελήσουν, να μη αγνοήσουν τίποτα, από όλα όσα έχουν υποχρέωση να τηρήσουν …. και επιβάλλει το καθήκον τους!! Μπορείτε να τους κρίνετε, για σφάλματα και παραλήψεις στα καθήκοντα τους, για ελλείψεις και αδυναμίες, αλλά ….. ΟΧΙ, επ’ ουδενί ΟΧΙ, για θέματα εφαρμογής των υποχρεώσεων τους!!

Στην πράξη όμως, αυτή η νοοτροπία …. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ !?!?

Ότι επειδή μειώνονται οι μισθοί μας και δεν (ξέρετε αν) μιλούν επ’ αυτού οι Αρχηγοί, θα πρέπει να κυκλοφορούμε ασιδέρωτοι, αξύριστοι και λέτσοι, σαν κακομοίρηδες!?

Επειδή έχουμε έλλειψη σε κρίσιμα «υλικά», θα πρέπει να κυκλοφορούμε με βρώμια παπούτσια ή και παντόφλες!??

Επειδή έχουμε ένταση με την Τουρκία και αυξημένο επιχειρησιακό φόρτο, θα πρέπει να χαλαρώσουμε την εκπαίδευση, την πειθαρχία, τους Κανονισμούς και τις Διοικητικές υποχρεώσεις μας!?

«Μα με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα …. εδώ ο κόσμος χάνεται»!! Αυτή θα πρέπει λοιπόν, να είναι η δικαιολογία της διάλυσης μας!??

Δεν το αντιλαμβάνεστε ότι, Στράτευμα χωρίς αξίες Συμβόλων και χωρίς πειθαρχία, είναι απλά …. τσούρμο άναρχων κατσαπλιάδων!? Τέτοιο Στράτευμα θέλετε!?

Δεν το αντιλαμβάνεστε ότι, Κοινωνία χωρίς Αρχές και Νόμους, είναι … επικίνδυνος άναρχος όχλος!? Τέτοια Κοινωνία θέλετε!?

Δεν σας θλίβει, δεν σας ενοχλεί και δεν σας υποτιμά το γεγονός, να βλέπετε τους Αρχηγούς και Εκπροσώπους σας, να μη φοράνε τη στολή τους, έστω και αν ΑΥΤΗ η στολή, ανάλογα με την περίσταση και τον Θεσμό, είναι ένα απλό κουστούμι με γραβάτα και να συμμετέχουν …. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΝΤΑΣ σας, σε διεθνή fora με ομολόγους των, ατημέλητοι ξελαιμιασμένοι και τσαλακωμένοι, σαν …. γραφική παραφωνία, σαν υπόδειγμα θλίψης, φτώχειας και κακομοιριάς!?

Τίποτα δεν είναι ΤΥΧΑΙΟ κύριε Καρβουνόπουλε!!

Εμείς ορισμένοι Έλληνες, τα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα, διότι, στην λαμπρή Σχολή μας, του Πολεμικού Ναυτικού, όχι μόνο ορκιστήκαμε «πίστη και αφοσίωση, στους Νόμους και στα Κελεύσματα της Πατρίδας μας», αλλά μάθαμε και μεγαλώσαμε, με το βάρος του ρητού ότι: «Ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα και ουδέν επιβάλλει όσο η ευπρέπεια»!!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης