Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία
12/12/2017 | 06:26 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Άρθρο του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Άρθρο του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας με άρθρο του στην ιστοσελίδα Defensenews.com αναφέρεται στις ασύμμετρες απειλές,στην τρομοκρατία και στις προσσπάθειες  της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει την ελληνική,για να τις αντιμετωπίσουν.Ο ΑΝΥΕΘΑ στο άρθρο του στην γνωστή ιστοσελίδα αναφέρεται στην προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα κέντρο τεχνικής υποστήριξης οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ κι όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων ο ΑΝΥΕΘΑ επισημαίνει:

•Η αμυντική δομή μιας χώρας ή μιας συμμαχίας πρέπει να συνδέεται και τελικά να καθορίζεται από το γεωστρατηγικό της όραμα και να αντικατοπτρίζεται στις γεωπολιτικές επιλογές της.

• Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη των απειλών συνδέεται άμεσα με την τεχνολογική εξέλιξη και τη διάδοση της γνώσης, η οποία στις μέρες μας τείνει να είναι ελεύθερη και χωρίς κρατικά σύνορα. Η πληροφόρηση ή η τεχνολογική πρόοδος μπορούν επίσης να έχουν αρνητική χρησιμότητα στα χέρια οργανώσεων και ατόμων που υποκινούν βία που προκαλεί τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε, να μελετήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες απειλές που εξελίσσονται εκτός των συμβατικών μορφών πολέμου, οι οποίες ορίζουν το “πεδίο μάχης” – τις πλατείες, τους δρόμους ή τις γειτονιές και, ως στόχους, τους απλούς πολίτες ενώ εργάζονται, περπατούν ή διασκεδάζουν.

•Η εξέλιξη των σύγχρονων, ασύμμετρων απειλών τα τελευταία χρόνια συνέβαλε αποφασιστικά στη μετατόπιση της ίδιας της αμυντικής βιομηχανίας και αυτή η τάση αναμένεται να ενταθεί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα συμβατικά συστήματα όπλων έχουν μειωθεί, αλλά ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο σε πιο πολύπλοκα σχέδια, όπου λαμβάνονται επίσης υπόψη μη στρατιωτικές παράμετροι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσονται μέσα που δίνουν έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αποδίδοντας προτεραιότητα στην αποτροπή. Παράλληλα, διαμορφώνεται η τάση ανάπτυξης μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων.

•Σε αυτή τη μεταβατική κατάσταση,  η αμυντική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Για να έχει προοπτικές, πρέπει να ακολουθεί την εξέλιξη των αναγκών και όχι να τις υπαγορεύει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί με ορθό τρόπο μια πολιτική αμυντικής βιομηχανίας σε δύο άξονες: πρώτον, αυτονομία, με την έννοια ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει τα οπλικά συστήματα που της χρειάζονται. Δεύτερον, τη συνεργασία, υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη συμβατότητα των συστημάτων.

Ένα από τα θέματα που πρέπει να επιλύσουμε είναι η σχέση μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των μεγάλων χωρών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των μικρότερων χωρών. Φαίνεται ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η αλλοίωση της βιομηχανικής υποδομής των μικρότερων χωρών.

• Είναι βέβαιο ότι μέσα σε μια δεκαετία θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο καταμερισμό εργασίας. Είναι εξίσου βέβαιο ότι οι χώρες που θα αναπτύξουν ταχέως νέες τεχνολογίες, τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν τον νέο καταμερισμό εργασίας.

•Η Ελλάδα, ένας πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον, ενσωματώνει πολύ σοβαρά όλα αυτά τα νέα στοιχεία στην ανάπτυξη της στρατηγικής της. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε ένα σταθερό μοντέλο ανάπτυξης, φιλικό προς τους επενδυτές και κοινωνικά δίκαιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Οι παραδοσιακοί δεσμοί, οι κοινοί στόχοι και η μακροπρόθεσμη συνεργασία σε διακρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο αποτελούν το στέρεο έδαφος για μια ώθηση συνεργασίας με νέες προοπτικές.

Η χώρα μας είναι ένα ανοιχτό πεδίο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. Έχουμε ισχυρά, ενδεικτικά παραδείγματα επιτυχημένης συνεργασίας στον τομέα της αεροναυπηγικής, της κοινής παραγωγής πυρομαχικών και ούτω καθεξής.

•Το έδαφος της Ελλάδας είναι η πύλη σε μια μεγάλη περιοχή εντός της οποίας βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Κάθε επένδυση στην Ελλάδα έχει έναν πολλαπλασιαστή απόδοσης που δίνει μια σημαντική δυναμική.

•Ιδιαίτερα στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων, ο απώτερος στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα – σε βιομηχανικό επίπεδο – κέντρο υποστήριξης των όπλων των αμερικανών και άλλων συμμάχων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

•Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική εγχώρια βιομηχανία. Δραστηριότητες όπως οι βιομηχανικές ημερίδες ή τα σεμινάρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τη διευκόλυνση της εμπλοκής και της συνεργασίας των ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών δείχνουν ότι υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο με μεγάλες προοπτικές και προκλήσεις.

Έχουμε ήδη μπροστά μας την Ελλάδα μετά την κρίση. Το μέλλον είναι γεμάτο νέες προοπτικές και μεγάλες ευκαιρίες. Το νέο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ανοικτό στη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε καλύτερα την Ελλάδα και να κατανοήσουμε το ευρύ φάσμα των παραγωγικών δυνατοτήτων και επιχειρηματικών ευκαιριών της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης