Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Όχι φόβος αλλά ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα! Ετοιμότητα και ψυχραιμία τα ζητούμενα

Όχι φόβος αλλά ανησυχία για την τουρκική επιθετικότητα! Ετοιμότητα και ψυχραιμία τα ζητούμενα

Πριν μερικές ημέρες ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος,σε συνέντευξή του στη Real News, είχε δηλώσει πως “δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο”. Κακοφάνηκε σε κάποιους οι οποίοι ταυτίζουν το φόβο με την ανησυχία. Σ΄ ότι έχει να κάνει με την Τουρκία και την διαρκώς κλιμακούμενη προκλητικότητά της πρέπει να τα διαχωρίσουμε: δεν φοβόμαστε.Ανησυχούμε.

Η Τουρκία είναι ένα κράτος σε διαρκή κρίση. Έχει κατορθώσει ο Ερντογάν να ανοίξει μέτωπα παντού.Μέτωπα που προκαλούν θύματα.Το κυριότερο; Κατόρθωσε να “εισάγει” τον πόλεμο της Συρίας στο εσωτερικό της Τουρκίας.Κανένας στην Τουρκία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.Ούτε καν ο Ρώσος πρέσβης,όπως διαπιστώσαμε. Η Τουρκία είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί.

Ο μόνος “σύμμαχος” που ΄χει απομείνει στον Ερντογάν είναι ο Πούτιν. Αλλά με μία κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και μια εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου διπλωμάτη από Τούρκο αστυνομικό, είναι μάλλον δύσκολο να μιλάμε για πραγματική συμμαχία.Ο Ερντογάν είναι σε δύσκολη θέση και θα πρέπει να δώσει πολλά αν όχι τα πάντα στη Μόσχα ώστε να ελπίζει στη στήριξή της. Την οποία δεν θα την έχει -με βάση τη λογική τουλάχιστον- σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.

Με τις ΗΠΑ οι σχέσεις είναι γνωστές. Ψυχρότητα και καχυποψία. Με την ΕΕ και τη Γερμανία η κατάσταση είναι περίπου η ίδια.

Η Τουρκία είναι στη γωνία, εκνευρισμένη.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο λάθος να την υποτιμήσουμε. Αντιθέτως. Ο εκνευρισμός της μπορεί να την οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την φοβόμαστε…

Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει αισθητή τη παρουσία της στο Αιγαίο. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι διώξεις του Ερντογάν στο στράτευμά της είναι μεγάλα, κάθε μέρα η αεροπορία της δίνει το “παρών” στο Αιγαίο. Το κάνει με τρόπο ακραίο, όπως χθες στην Παναγιά, όταν ένα αεροσκάφος CN-235 πέταξε 30 μέτρα πάνω από το νησί.

Λες και επιδιώκουν κάτι να πάει στραβά για να το εκμεταλλευθούν. Η Τουρκία δείχνει κάποιες φορές να επιδιώκει το “ατύχημα” για το οποίο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, έχει πολλές φορές προειδοποιήσει.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει. Ετοιμότητα με απόλυτη ψυχραιμία.Αν ο κ.Ερντογάν επιθυμεί κρίση στο Αιγαίο θα πρέπει να την προκαλέσει ο ίδιος.Και να υποστεί τις συνέπειες. Η Ελλάδα των χιλιάδων προβλημάτων, “βουτηγμένη” στην άβυσσο μιας οικονομικής κρίσης οφείλει και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ότι της προκύψει. Αυτό που στην Ελλάδα λέμε σε στιγμές απελπισίας είναι ότι “ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται”. Ταιριάζει γάντι για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη περίοδο στα ελληνοτουρκικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης